Forslaget om at registrere folk, når de låner en pc på et af landets offentlige biblioteker for at gøre det lettere for politiet at efterforske sager om hackerangreb og terrorisme, får en lunken modtagelse.
»Man bør tænke sig grundigt om. Med hensyn til bogudlån, så gemmer vi kun oplysningerne om hvilke bøger folk har lånt i tre uger efter de er afleveret. Og det her er en parallel-situation,« siger Rolf Hapel, stadsbibliotekar ved kommunebibliotekerne i Århus.
Mens man på den ene side gør det lettere for politiet at spore hackere og terrorister, der har benyttet offentlige pc'er, så mener stadsbibliotekaren at man kan risikere at nærme sig et overvågningssamfund til skade for den enkelte uskyldige borger.
»Jeg er ikke sikker på at det er det vi vil ønske os,« siger Rolf Hapel.
I Københavns Kommune forklarer bibliotekschef Jens Ingemann Larsen, at man allerede i dag registrere pc-lånerne ved hjælp af deres lånerkort og cpr-nummer.
»Det er sådan vores reserveringssystem fungerer i dag, men vi sletter naturligvis oplysningerne efter få dage,« siger Jens Ingemann Larsen.
Hos Datatilsynet forklarer direktør Janni Christoffersen, at den påtænkte registrering ikke er lovlig i dag.
»Det ville kræve en lovændring, for i dag må man ikke opbevare data, man ikke selv har brug for,« forklarer Janni Christoffersen.
I forbindelse med den nye terrorpakke, hvor regeringen blandt andet har foreslået en omfattende logning af teletrafikken, opererer man med et nyt begreb, - "at registrere for det tilfælde at politiet skulle få brug for oplysningerne" - og en eventuel registering af pc-lånere ville kunne falde ind under denne betegnelse.