Her er de mest spændende it-produkter i 2010

Her er it-nyhederne som vi glæder os til at se i det kommende år.

For it-folket har 2009 været et ganske spændende år. Vi har fået en ny Windows-version der faktisk fungerer ganske godt, der er kommet masser af nye netbooks og smartphones (ingen nævnt, ingen glemt), computerspillene bliver bare flottere og flottere og selv biograffilm ligner efterhånden spil (behøver vi sige Avatar). Så hvad vil det nye år byde på? Hvilke nyheder ligger lige om hjørnet når tømmermændene fra nytår har lagt sig?

Hvis vi starter med hardwaren, så har Intel netop lanceret sin nye Atom N540 processor, der vil være motoren i næste års netbooks. Forvent lidt mere ydelse og meget længere batterilevetid i de nye netbooks. I det hele taget vil der være meget fokus på strømforbruget i mobiltelefoner og mobile computere – nej, det er ikke en konsekvens af klimatopmødet i København, men forbrugerne kræver ganske enkelt at enhederne kan køre længere mellem opladningerne.

Allerede den 7. januar kommer Intel med sin nye serie af Intel Core-processorer til både stationære og bærbare computere. Der er tale om tre serier, Core i3, i5 og i7. Sidstnævnte er rettet mod de mest krævende pc-brugere, mens i5 er til mellemklassen og i3 til de billigste maskiner. Både i5 og i3 vil sandsynligvis indeholde en GPU-kerne kaldet Intel HD Graphics, men forvent ikke samme ydelse som med et separat grafikkort. Med de nye processorer tager Intel også springet fra 45-nanometer til 32-nm-teknologi.

I den forbindelse skal nævnes et produkt som ikke kommer næste år, nemlig super-grafikkortet Larrabee fra Intel, der nu er aflyst. Larrabee skulle ellers skabe lidt af en revolution inden for grafikkort med helt op til 48 rigtige x86-kerner, men Intel kunne ikke få skidtet til at fungere.

AMD sover selvfølgelig ikke og det skulle være temmelig sikkert at chipfirmaet kommer med sin første seks-kerne-processor til næste år (kodenavn Thuban). Her arbejder man også på det spændende Fusion-projekt, der skal integrere hoved- og grafikprocessor, men det kommer nok først i 2011. En mobil Phenom II med fire kerner skulle til gengæld være klar til maj.

Og selvfølgelig vil AMD og Nvidia også fortsætte deres slåskamp om at levere det hurtigste og mest strømslugende grafikkort. I øjeblikket har begge firmaer problemer med at levere deres nye grafikkort – de får produceret på samme fabrik i Taiwan og her er man åbenbart ikke i stand til at følge med efterspørgslen. Så man kan håbe, at det bliver bedre til næste år.

Der er store forventninger til Fermi fra Nvidia, der kommer i første kvartal af det nye år. Denne super-grafikprocessor skal indeholde tre milliarder transistorer fordelt på 512 streaming-kerner. I øjeblikket har ATI Radeon HD 5970 titlen som verdens hurtigste grafikkort – selvom der er mange måder at måle den slags på.

2010 bliver nok ikke året, hvor der kommer en ny Xbox, Wii eller Playstation. Men det bliver alligevel spændende at følge kampen om den bedste controller. Microsoft kommer med sin Natal til Xbox 360, hvor et kamera omsætter spillerens bevægelser til styresignaler i spillet. Det kan måske give nyt liv til Xbox 360, som ellers efterhånden har nogle år på bagen.

Forvent mange nye 3D-produkter, der forsøger at bringe biografoplevelsen fra film som Avatar ind i stuen. Der er netop vedtaget en standard kaldet Blu-ray 3D, og de første kompatible produkter kommer til næste år. Sony PS3 skulle allerede være i stand til at afspille 3D-film.

På softwarefronten ser alt ud til, at flere programmer vil flytte ud på nettet – Microsofts store kontorpakke Office 2010 kommer i starten af året og der kommer også webversioner af Word og Excel. Ideen om at købe en kontorpakke og installere den på den lokale computer ser efterhånden lidt forældet ud.

Til næste år ser vi forhåbentlig også det første færdige produkt fra det spændende Google Wave-projekt, som lige nu er inde i en begrænset betatest. Her er ambitionen jo som bekendt at revolutionere vores kommunikation, så det bliver interessant at se, om Wave kan leve op til løfterne.

Det bliver også spændende at se, om OLED-teknologien til skærme endelig får sit gennembrud i det nye år – det burde give tyndere paneler med bedre billedkvalitet – og så kunne det være rart hvis LED-pærer endelig kom ned i et fornuftigt prisleje. Ikke mindst fordi glødepærer jo snart bliver forbudt i EU.
 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

21. november 2024 | Læs mere


Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere