Serverrum sluger strøm for hundredtusindvis af kroner

Op mod halvdelen af virksomhedens el-forbrug til serverrum kan spares, viser en undersøgelse fra Elsparefonden og Teknologisk Institut. I praksis er det dog ikke lige let for alle.

Kontorets serverrum sluger voldsomme mængder strøm. På en gennemsnitlig dansk arbejdsplads bruger serverrummet årligt el for 100.000-200.000 kroner. Men en undersøgelse fra Elsparefonden og Teknologisk Institut viser, at mellem en tredjedel og halvdelen af forbruget kan spares. Ovenikøbet er det relativt nemt at finde ud af, hvor der kan spares.

Serverne er de største strømforbrugere, der typisk tegner sig for cirka 60 procent af el-forbruget i rummet. Men køleanlæggene, der skal regulere temperaturen i rummet, tager også en pæn del af forbruget, nemlig 30 procent. De resterende 10 procent anvendes til lys, pc-skærme og nødstrømsanlæg.

Derfor skal man sørge for at købe en server med et lavt energiforbrug og ikke nødvendigvis den billigste. De ekstra omkostninger kan tjenes ind på strømforbruget.

»Konklusionerne giver klart anledning til en oplysningsindsats, der kan erstatte myter og formodninger med viden og kendsgerninger,« siger projektleder Nadeem Niwaz, Elsparefonden.

»Dels tænker it-folkene mere på driftsikkerheden end på elforbruget, og dels er vi oppe imod en hårdnakket myte om, at serveren bliver mindre driftsikker, hvis man sparer på strømmen,« siger han.

PR-bureauet Bergsøe 4 var blandt deltagerne i undersøgelsen. Her kan Søren Lyster, som er it-ansvarlig i virksomheden, godt genkende den holdning.

»Vi har ikke tidligere tænkt så meget over, hvor meget strøm serverrummet brugte, og der er da findes også andre servere end dem vi har købt, som er mere energibesparende,« siger Søren Lyster, der siden er blevet mere opmærksom på servernes strømforbrug, når han skal købe nye.

Bergsøe 4 blev af Elsparefonden blandt andet anbefalet at flytte køleanlæggets temperaturmåler, at flytte en del af selve køleanlægget eller helt udskifte det, samt at tidsstyre servere, så de kun fik strøm i visse perioder.

Men det har ikke været let for virksomheden at efterleve anbefalingerne.

»Jeg kan ikke slukke for serverne, for i vores virksomhed bruger folk computerne på skæve tidspunkter. Desuden bor vi i et fredet hus, der er ejet af Skov- og Naturstyrelsen, så vi kan ikke bare lige lave noget om,« fortæller Søren Lyster.

Virksomheden fandt desuden ud af, at det ville tage for lang tid at tjene omkostningerne ind, så besparelsen ikke kunne svare sig. Lidt sparer virksomheden dog på strømforbruget, selvom Søren Lyster ikke kan oplyse den konkrete besparelse.

»Jeg har reguleret temperaturen i rummet for at aflaste air-condition-anlægget, og temperaturmåleren er blevet flyttet tættere på serverne. Jeg har altid slukket for lys, skærme og så videre,« siger Søren Lyster.

»Men der er ingen, der har sagt til mig: "Tillykke, du sparer titusinde kroner, for du har købt en ny server."«




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere