Derfor crasher lufthavne og it-systemer:Opdatering fra Crowdstrike har ramt Microsofts systemer i hele verden

Serverrum sluger strøm for hundredtusindvis af kroner

Op mod halvdelen af virksomhedens el-forbrug til serverrum kan spares, viser en undersøgelse fra Elsparefonden og Teknologisk Institut. I praksis er det dog ikke lige let for alle.

Kontorets serverrum sluger voldsomme mængder strøm. På en gennemsnitlig dansk arbejdsplads bruger serverrummet årligt el for 100.000-200.000 kroner. Men en undersøgelse fra Elsparefonden og Teknologisk Institut viser, at mellem en tredjedel og halvdelen af forbruget kan spares. Ovenikøbet er det relativt nemt at finde ud af, hvor der kan spares.

Serverne er de største strømforbrugere, der typisk tegner sig for cirka 60 procent af el-forbruget i rummet. Men køleanlæggene, der skal regulere temperaturen i rummet, tager også en pæn del af forbruget, nemlig 30 procent. De resterende 10 procent anvendes til lys, pc-skærme og nødstrømsanlæg.

Derfor skal man sørge for at købe en server med et lavt energiforbrug og ikke nødvendigvis den billigste. De ekstra omkostninger kan tjenes ind på strømforbruget.

»Konklusionerne giver klart anledning til en oplysningsindsats, der kan erstatte myter og formodninger med viden og kendsgerninger,« siger projektleder Nadeem Niwaz, Elsparefonden.

»Dels tænker it-folkene mere på driftsikkerheden end på elforbruget, og dels er vi oppe imod en hårdnakket myte om, at serveren bliver mindre driftsikker, hvis man sparer på strømmen,« siger han.

PR-bureauet Bergsøe 4 var blandt deltagerne i undersøgelsen. Her kan Søren Lyster, som er it-ansvarlig i virksomheden, godt genkende den holdning.

»Vi har ikke tidligere tænkt så meget over, hvor meget strøm serverrummet brugte, og der er da findes også andre servere end dem vi har købt, som er mere energibesparende,« siger Søren Lyster, der siden er blevet mere opmærksom på servernes strømforbrug, når han skal købe nye.

Bergsøe 4 blev af Elsparefonden blandt andet anbefalet at flytte køleanlæggets temperaturmåler, at flytte en del af selve køleanlægget eller helt udskifte det, samt at tidsstyre servere, så de kun fik strøm i visse perioder.

Men det har ikke været let for virksomheden at efterleve anbefalingerne.

»Jeg kan ikke slukke for serverne, for i vores virksomhed bruger folk computerne på skæve tidspunkter. Desuden bor vi i et fredet hus, der er ejet af Skov- og Naturstyrelsen, så vi kan ikke bare lige lave noget om,« fortæller Søren Lyster.

Virksomheden fandt desuden ud af, at det ville tage for lang tid at tjene omkostningerne ind, så besparelsen ikke kunne svare sig. Lidt sparer virksomheden dog på strømforbruget, selvom Søren Lyster ikke kan oplyse den konkrete besparelse.

»Jeg har reguleret temperaturen i rummet for at aflaste air-condition-anlægget, og temperaturmåleren er blevet flyttet tættere på serverne. Jeg har altid slukket for lys, skærme og så videre,« siger Søren Lyster.

»Men der er ingen, der har sagt til mig: "Tillykke, du sparer titusinde kroner, for du har købt en ny server."«




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere