Nu har forskere i USA udviklet en ny teknologi til at skabe 3D-hologrammer i stil med det, der kendes fra de gamle Star Wars-film. Teknologien er beskrevet i en artikel i det videnskabelige tidsskrift Nature og den bliver demonstreret i en YouTube-video.
Science fiction-fans husker sikkert den berømte scene i den første Star Wars-film fra 1977, hvor robotten R2-D2 projicerer et holografisk billede af prinsesse Leia.
Indtil nu har man manglet den nødvendige regnekraft til at skabe denne form for bevægede 3D-hologrammer – men forskerne har nu skabt et system med et holografisk display, hvor billedet kan opdateres hvert andet sekund.
Det er ikke helt flydende (bevægede billeder skal helst opdateres 25 gange i sekundet) – men det er trods alt bedre end de statiske hologrammer, som kendes fra magasiner og andet trykt materiale.
Det er allerede muligt at projicere et statisk holografisk billede ud i luften med forskellige tricks, men det har indtil nu været for svært at skabe bevægede billeder.
I artiklen beskæftiger forskerne sig specifikt med ”telepræsens” - altså muligheden for at se sin modpart som et 3D-hologram. Det er ikke nødvendigt at bruge 3D-briller for at se hologrammerne.
Prototypen, der er udviklet på University of Arizona, bruger en 10-tommers skærm med et særligt polymer-materiale, der altså kan opdateres hvert andet sekund. Som det næste vil forskerne bygge en 17-tommers skærm.
Den nuværende prototype bruger et stativ af almindelige kameraer til at optage 3D-billedet fra forskellige vinkler, der så kombineres til det færdige hologram og overføres via Ethernet til modtagerens display.
Forskerne forestiller sig at teknologien blandt andet kunne bruges inden for telemedicin, hvor kirurger kunne følge en operation og gribe ind uden at være fysisk til stede.