Mens mobiler og computere bliver mindre, forsøger mange firmaer at gøre det lettere at gemme hundredvis af data i småt udstyr med et lille strømforbrug.
En speciel type flydende krystal, der ligner de krystaller, som bruges i computerskærme og LCD-fjernsyn, tilbyder en løsning, skrivervidenskabssitet Eurekalert. og nu har japanske forskere fundet en laserløsning til at styre molekylerne i de flydende krystaller.
I modsætning til cd- og dvd-medier, der kun kan gemme informationer på overfladen, kan lasere kode data i flydende krystaller. Teknikken, der er kendt som holografisk datalagring, gør det muligt at gemme store mængder information på et meget lille område.
Forsøgene på at bruge flydende krystaller har dog haft en begrænset succes, skriver mediet. For at kunne gemme og læse data, må forskerne finde ud af, hvordan de på ensrettet vis kan styre molekylerne i de flydende krystaller. Indtil videre benytter de fleste teknikker fysisk eller kemisk manipulation, såsom at "gnide" krystallerne, for at få dem til at ligge i en bestemt retning.
Forskere fra the Tokyo Institute of Technology har nu skabt et stabilt, genskrivbar lagringsmedie, der udnytter, hvad de kalder "anchoring transistion" som på dansk kan kaldes forankret overgang. Ved at bruge en laser eller et elektrisk felt kan forskerne ensrette stanglignende flydende krystallers molekyler i en polymer, altså en sammenføjet forbindelse. Forskernes test viser, at de flydende krystaller på den måde gentagne gange kan bruges til at gemme og slette data.
"Dette er det første genbrugbare hukommelsesmedie der udnytter anchoring transition," siger Hideo Takezoe, der har ledt forskergruppen.
Fordi mediet er bi-stabilt - de flydende krystaller bevarer deres orientering i en af to retninger - kræver det ikke strøm for at bevare billederne, tilføjer Hideo Takezoe ifølge Eurekalert.
Forskernes opdagelse er publiceret i den seneste udgave af Journal of Applied Physics, der er udgivet af the American Institute of Physics (AIP). Find artiklen her.