Fiber-indgreb var fedt for TDC

Indgreb uden virkning: Fiber er fortsat dyrere i København end i resten af landet.

Selvom IT- og Telestyrelsens i sidste måned gennemførte et indgreb, der fastsætter de priser, TDC kan tage for at udleje sit fibernet til andre teleselskaber, får indgrebet nok ikke betydning for TDC's dominerende markedsposition.

”Baseret på Telestyrelsens beregninger ser vi absolut ingen negativ indvirkning for TDC. Vi tror også, at TDC har en interesse i ikke at udtrykke al for stor tilfredshed over indgrebet…” hedder det blandt andet i en markedsanalyse af teleanalytiker i Danske Markets, Poul Ernst Jessen.

Hos elselskabernes fiberselskab Waoo erkendte man forleden, at slaget om hovedstadsområdet er tabt.

Hos Telenor, der sidste år trak sig ud af fibermarkedet på grund af de høje engrospriser på TDC’s net, lyder meldingen, at prisniveauet stadig er meget højt.

”Vi vurderer stadig på det, men det er meget højere priser end under den gamle DONG-aftale. Og det er bestemt ikke attraktive priser Telestyrelsen har fastsat”, siger regulatorisk chef Nicholai Pfeiffer.

Ifølge Poul Ernst Jessen er de priser, Telestyrelsen har fastsat for TDCs fibernet så høje, at indgrebet ikke vil ændre markedet:

”Priserne for ”unbundling” af TDCs kabel-net og fiber-net vil næppe føre til noget prispres, når det gælder fastnet-bredbånd…. Efter vores vurdering har elselskaberne ret, når de siger, at fiberbredbånd i hovedstadsområdet vil være dyrere end i resten af landet, hvor selskaberne har deres egne net – selvom TDC fik stor rabat, da de købte aktiverne (fibernettet, red) fra DONG,” hedder det i markedsanalysen fra Danske Markets.

Poul Ernst Jessen tilføjer,at vurderinegn går på om åbning af kabal- og fiber-netne vil føre til øget prispres for TDC's bredbåndsforretning, som primært er kobberbaseret.

"Og det vil det ikke, da de nye priser er over engrospriserne på kobber. Intuitivt er det ikke overraskende da omkostningerne på kobber kan fordeles på mange flere abonnenter" siger han. 

Teleordfører i Venstre, Torsten Schack Pedersen, siger i dag til ComON, at han har noteret sig udmeldingen fra elselskaberne. Han vil nu bede IT- og Telestyrelsen om en forklaring på, hvordan prisfastsættelsen er blevet til.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere