Ingeniøren kan i dag fortælle om den tyske professor Ludwig Jonas fra Rostock Universitet, der har fundet frem til, at tonerstøvet fra laserprintere kan fremkalde kræft.
Rostock Universitet har gennem flere år fulgt serviceteknikere, der reparerer laserprintere. Flere af teknikerne har udviklet allergi mod tonerpartiklerne der er så slem, at de kunne miste stemmen blot ved at gå ind i et printerrum.
Men nu er der så at sige kommet lig på bordet.
Det tyske universitet fik nemlig doneret en lunge fra en afdød servicetekniker, der havde haft lungekræft og som dagligt havde skiftet tonerpatroner i printere.
Professor Ludwig Jonas opdagede, at der var masser af kulstof-partikler i tumorcellerne - partikler, der stammer fra laserprintere.
»Undersøgelserne efterlader ingen tvivl: Tonerstøv kan være årsag til lungekræft,« siger Ludwig Jonas i en pressemeddelelse.
Som tidligere omtalt på ComON er partikler fra laserprintere i andre sammenhænge blevet beskyldt for at udsætte medarbejdere i kontormiljøer for en sundhedsrisiko.
Foreløbigt har den tyske telebrancheorganisation reageret på meldingen ved at garantere for folks sikkerhed. Organisationen henviser til et EU-direktiv, der klassificerer laserpatroner som ufarlige.
Men der findes ikke tilbundsgående forskning på området - og heller ingen regler. Den tyske professor undrer sig over, at man ikke har retningslinjer for partikelforureningen i printerrum, når der findes partikelregler for byluft.
»Når indholdet af partikler i luften er fem gange højere end grænseværdien for højt trafikerede pladser i byområder, så må man fastsætte grænseværdier selv for arbejdsrum,« siger professor Ludwig Jonas ifølge Ingeniøren.
Avisen fortæller, at det tyske miljøministerium har arrangeret en høring om sagen den 12. november.