Medarbejderne forstår risikoen men forstår IT-chefen medarbejderne?

Sikkerhedseksperter påstår altid, at ansattes sløsede uvidenhed er firmaer største sikkerhedsrisiko. Men er det i virkeligheden sikkerhedseksperterne der ikke forstår sig på mennesker.

Den største sikkerhedstrussel mod en virksomhed er at have medarbejdere. Det fortæller sikkerhedsfirmaer igen og igen. De ansatte undervurderer it-sikkerheden i en grad, så systemerne bliver sårbare, og alle de forsvarsværker, der er stillet op, bliver sat ud af kraft. Men måske undervurderer de ansatte slet ikke risikoen. Måske er det sikkerhedseksperterne der misforstår risikoen.

Det spekulerer IT-sikkerhedsguruen Bruce Schneier over i sin klumme hos avisen The Guardian. Schneier har skrevet flere bøger om IT-sikkerhed og kryptering. Han skriver også klummen Security Matters hos Wired.

I klummen i Guardian udfordrer han den tanke, at medarbejdere ikke forstår it-sikkerhedsrisikoer. På en konferrence hørte han fornylig en sikkerhedsekspert klage over, at medarbejderne ikke følger, de regler han opstiller.

"Vi bliver nødt til at få folk til at forstå risikoen," sukkede eksperten til sidst.

Det er den tanke Bruce Schneier er i opposition til. For medarbejderne forstår godt risikoen, de vurderer den bare til at være lille. For dem er det en langt større risiko, at de bruger så lang tid på sikkerhedsforanstaltninger som at kryptere usb-nøgler, at de ikke får udført deres arbejde og dermed risikerer at blive fyret.

"Dét er en meget ægte og håndgribelig risiko, som medarbejdere føler hele tiden. Risikoen ved ikke at følge procedurerne er langt mindre. Måske vil medarbejderen blive taget i det, men sikkert ikke, og hvis han endelig bliver snuppet, så er straffen ikke alvorlig. Udfra den risikoanalyse, så vil enhver rationel medarbejder omgå sikkerhedsforanstaltningerne for at få jobbet klaret. Det er det, som virksomheden belønner, og det virksomheden ønsker," skriver Schneier.

Han havde derfor en simpel løsning på den slukørede sikkerhedseksperts problem.

"Fyr den næste der bryder sikkerhedsproceduren, og gør det hurtigt og offentligt. Det vil øge sikkerheden hurtigere end alle dine foredrag og nyhedsbreve tilsammen. Hvis risikoen er ægte, så agerer folk ud fra den".

Derfor slutter Bruce Schneier med en opfordring til alle fortvivlede sikkerhedseksperter:

"Før du påstår, at en person ikke forstår risikoen, så stop op og tænk på om du forstår risikoen. Måske bliver du overrasket".




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere