Netbooks bliver processorkrigens nye slagmark

En ny storspiller vil erobre det private pc-marked. Microsoft bliver nødt til at konvertere Windows 7 til den nye processor, mener erobreren. Intel skal passe på, siger analytiker.

Til efteråret kommer en ny spiller ind på pc-markedet der kan smadre AMD med en håndbevægelse og være en endog meget alvorlig konkurrent til Intel. De asiatiske producenter er klar med en hær af netbooks, der dropper Intels Atom processor og i stedet bruger mobilprocessoren fra firmaet ARM. Det kan tvinge Microsoft til at droppe det mangeårige samarbejde med Intel, og konvertere Windows 7 til at kunne køre på de nye processorerer.

"jeg kan ikke kommentere, hvad Microsoft kommer til at gøre, men inden 2013 tror jeg, at vi kommer til at sidde på 75 procent ar markedet for mobile enheder, og hvis Microsoft ikke støtter os, så mister de en vældig stor del af kagen," sagde Bob Morris, der er direktør for mobil databehandling hos ARM, fornylig til PC Pro.

Og Bob Morris kan meget vel have ret. Det er nemlig ikke en lille undermåler, der kommer ind på markedet. Stort set alle mobiltelefoner i verden bliver styret af en processor fra ARM. Det vurderes, at der findes en ARM processor i 10 milliarder enheder, og at det tal vil stige med 5 milliarder om året fra 2011. En del af de fem milliarder kan meget vel sidde i den næste generation af netbooks. Der er allerede nu en del asiatiske producenter, der er klar med de energibesparende processorer. Det truer især Intel og Atom processoren, som er den eneste processor som der rigtig er salg i for tiden. 

"Jeg tror, at ARM kan blive en stor trussel mod Intel. Men det afhænger af, hvilke producenter der vælger dem til deres netbooks. Intel har jo traditionelt haft godt styr på producenterne og på den måde skubbet AMD ud af markedet. Hvis det samme sker for ARM, så bliver det svært at erobre markedet. Det er ikke nok kun at have de små producenter. Men hvis producenterne vælger ARM-processoren, så kan det blive svært for Intel," siger Anders Elbak fra analysehuset IDC til ComON.

Netop nu under finanskrisen vil producenterne løbe hen, hvor kunderne er, og kunderne de står presse næsen flad mod butiksvinduer fyldt med små netbooks. Derfor er det tvivlsomt om Intel kan udnytte sit defacto monopol til at holde producenterne væk fra de billige og gode ARM processorer.

Det er derfor Bob Morris taler om, at Microsoft risikerer at miste en stor bid af kagen. For Windows kan ikke køre på ARM. Men hvis det eneste marked i vækst pludselig er netbooks med ARM processorer, så finder Microsoft nok ud af at få vinduerne til at fungere på de små computere.

Det vil være meget dårlige nyheder for Intel.

"Microsoft kan ende i et dilemma i forhold til Intel. Det er jo ikke godt for Intel, hvis Windows 7 pludselig kan køre på en ARM-processor. Men hvis ARM maskiner bliver udbredte nok, så bliver Microsoft nødt til at gå med på trods af Intel og Microsofts mangeårige samarbejde. Man skal jo heller ikke glemme, at Googles Android system kan køre på ARM processoren, det er en 'dark horse' i hele det her spil," siger Anders Elbak.

Den første serie af ARM netbooks bygger på Nvidias system-on-a-chip som de har døbt Tegra. Det kan afspille 1080P video i 10 timer, eller afspille musik i 25 dage i træk på en enkelt opladning. Ingen af de Intelbaserede netbooks kan leve op til det. Tværtimod har de fleste af dem problemer med batterilevetiden.

Der er ARM-baserede netbooks fra blandt andre Acer og Asus på vej i efteråret.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere