Microsoft og Google kæmper om netbooks

Microsoft og Google kridter banen op til det helt store slagsmål om styresystemer til netbooks.

Intet segment på pc-markedet vokser så hurtigt som salget af netbooks. De billige minicomputere har allerede sat sig på 30 procent af markedet for mobile computere til private brugere i Europa. Det er bemærkelsesværdigt, for den første rigtige netbook blev først lanceret for to år siden. Den oprindelige Eee PC fra Asus var stærkt inspireret af det pc-design, som One Laptop Per Child Foundation havde udviklet til u-landscomputere. Eee PC blev en kæmpe succes og mange andre producenter fulgte hurtigt efter med lignende produkter.

De første netbooks var udstyret med Linux, som er mindre ressourcekrævende end Windows, men nu er banen ved at blive kridtet op til et slagsmål om fremtidens styresystem for netbooks. Og meget tyder på, at kampen kommer til at stå mellem Microsoft og Google. Steve Ballmer fra Microsoft har netop bekræftet at Windows 7 kommer i en udgave til netbooks, mens de første producenter netop har annonceret netbooks med Googles Android styresystem.

I øjeblikket er de to dominerende styresystemer til netbooks Linux og Windows XP. Linux er gratis, det kan køre på selv den mest skrabede hardware, og det er nemt at tilpasse. Windows XP er også populært, men her er der tale om et døende styresystem, som allerede er ved at forsvinde fra pc-markedet. Efterfølgeren Vista er for hardware-krævende til de små netbooks.

Microsoft lægger nu alle sine forhåbninger på den næste generation Windows 7, hvor hardwarekravene er skruet lidt tilbage. Steve Ballmer bekræftede tirsdag, at der kommer en letvægtsudgave af Windows 7 til netbooks. Han tilføjede, at netbook-brugerne også får mulighed for at hente en udvidet version af Windows.

Det menes at Microsoft vil markedsføre den såkaldte Starter Edition af Windows 7 til netbooks. Her er der tale om en skrabet version af Windows, der er udviklet til de såkaldte developing markets. Det er typisk lande, hvor gennemsnitsindkomsten er så lav, at det er urealistisk at betale fuld pris for en Windows-licens. Her er piratkopiering typisk meget udbredt, og det forsøger Microsoft at imødekomme med Starter Edition, som er billigere end den fulde Windows-udgave.

Starter Edition er dog født med en række begrænsninger, herunder at det kun er muligt at køre tre programmer samtidig.

Ballmer sagde også, at han forventer at søgegiganten Google vil udvikle en version af sit mobile styresystem Android til netbooks, og dermed kommer Microsoft og Google i direkte konkurrence på netbook-markedet.

Og meget tyder på, at Microsoft-chefens prognose er korrekt. For chipfirmaet Freescale har netop meddelt, at man har planer om at sælge Android-kompatible processorer til netbooks fra næste kvartal. De første netbooks med det Linux-baserede Google Android skulle således være på markedet om få måneder.

Asustek Computer, der står bag den oprindelige netbook Eee PC, vil også lancere en netbook med Android inden årets udgang, fortæller Samson Su, chef for Eee PC divisionen, til nyhedsbureaet Bloomberg.

Prisen kan blive den afgørende parameter, som vil afgøre om det bliver Microsoft eller Google, der løber med sejren på netbook-markedet. Freescale forventer at minicomputere med firmaets nye processor og Android kan sælges for helt ned til 100 dollar - i dag koster netbooks typisk det dobbelte.

Det kan blive svært for Microsoft at matche, medmindre softwarefirmaet er parat til nærmest at forære Windows 7 Starter Edition til netbooks væk. Men det kan være Microsofts nye strategi, som Ballmer antydede tirsdag; kunderne kan få billige netbooks med Windows 7 Starter Edition og kan så vælge at betale for at opgradere til en fuld version af styresystemet, hvis man ønsker at køre mere end tre programmer samtidig.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Generalister til PMO og strategiimplementering

Mobilplan ApS

Content Creator

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Scrum Master
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere