Ved at skifte insektets følehorn ud med en slags rygsæk forsynet med elektroder, kan forskerne stimulere kakerlakkens sanseapparat og på den måde styre dens bevægelser.
Holdet opdrætter selv deres kakerlakker og benytter kun en særlig art, nemlig den amerikanske kakerlak (Perplaneta Americana), da netop denne variant er større og mere hårdfør end de asiatiske arter. Før operationen bedøves kakerlakken med carbon dioxid, hvorefter forskerne fjerner vinger og følehorn og monterer en styrechip ovenpå kakerlakkens hoved.
Chippen er forsynet med små elektroder, som placeres der, hvor insektets følehorn sad og afgiver elektriske impulser, som stimulerer kakerlakkens nervesystem. Med en fjernbetjening kan forskerne på den måde styre insektets bevægelser og få den til at dreje til højre, venstre eller bakke.
Projektet har vundet stor anerkendelse fra den japanske regering, der har tildelt forskerne i alt 5 millioner dollars til at fortsætte arbejdet. Unge forskere er meget interesserede i at komme med i forskerholdet og strømmer i øjeblikket til Tsukuba universitetet, der i forvejen regnes for et at de ledende i Japan.
"Insekter kan lave mange ting, som mennesker ikke kan" udtaler professor Isao Shimoyama, som leder forskerholdet i Tokyo. De seneste forskningsresultater har et enormt potentiale, mener han, og påpeger, at man indenfor et par år vil kunne finde fjernstyrede insekter udstyret med mini kameraer eller lign. som deltagere i forskellige former for overvågning eller spionage.
Projektet har været i gang i løbet af de sidste tre år, og i den tid er det lykkedes holdet at reducere vægten af styrechippen til få gram, hvilket dog stadigvæk er dobbelt så meget som kakerlakken vejer. "Kakerlakker er meget stærke og kan bære op til 20 gange deres egen kropsvægt" udtaler den schweiziske forsker, Raphael Holzer, som også er en del af holdet. Han mener, at styrechippen stadig har nogle småfejl, som skal justeres i fremtiden.
(Kilde: Associated Press)