Mobiltelefonen kender din position

Enhver mobiltelefon kender din nøjagtige geografiske placering - men endnu kan denne information kun bruges til at lede opkald frem til dig. Lokalisering er fremtiden indenfor mobile Internet-tjenester.

Wireless Application Protocol (WAP) er den vigtigste standard indenfor mobile Internet-applikationer. Endnu er antallet af brugere begrænset, men et stort udvalg af informationstjenester er allerede tilgængelige i WAP-form. Det kan være telefondatabaser, ejendomsvurderinger og restaurantguider.


Som WAP-bruger skal man ofte klikke sig gennem mange menuer, inden man kommer frem til de informationer, som ønskes. Det skyldes især mobiltelefonens begrænsede display-størrelse.


Hvis mobiltelefonen kunne overføre oplysninger om brugeren - f.eks. dennes geografiske placering - kunne de relevante informationer allerede placeres på den første WAP-side, og dermed spare brugeren tid og besvær med at klikke sig vej gennem systemet.


En restaurantguide kan f.eks. præsentere oplysninger om spisesteder i nærheden, og en korttjeneste vise et bykort over det sted, hvor du befinder dig.


LCS og LBS


Teknologien til lokaliserings-baserede tjenester findes allerede i dag, men endnu er det småt med konkrete applikationer. Der skelnes mellem to forskellige teknologier; de såkaldte Location Services (LCS) leverer oplysninger om din geografiske position, mens Location Based Services (LBS) er slutbruger-applikationer som er baseret på LCS-tjenester.


Lokaliseringen sker ved at sammenligne din position med faste referencepunkter. Det meget udbredte GPS (Global Positioning System) bruger eksempelvis satelliter i fast kredsløb, og positionsbestemmelsen sker ved at sammenligne den tid, som et signal er undervejs mellem modtageren og to eller flere satelliter.


Alle mobiltelefoner er udstyret med en simpel LCS-tjeneste, som benyttes til at sende opkald til telefonen. Enhver GSM-mobiltelefon, som er tændt og klar til at modtage opkald, kender sin "Cell Identity" - denne dækningscelle, hvor apparatet befinder sig.


Men det er ikke kun muligt at udlede, i nærheden af hvilken sendemast telefonen befinder sig - med den såkaldte "Timing Advance" kan man tilmed fastslå, hvor langt fra masten mobiltelefon befinder sig, indenfor en afstand på ca. 500 meter.


I øjeblikket anvender de fleste mobiltelefoner ikke deres Cell Identity til datatjenester, mens oplysningerne om kundens geografiske placering gemmes hos mobilselskabet. I den aktuelle PFA-sag havde Cell Identity oplysninger eksempelvis stor betydning for sagens udfald.


Applikationer


LCS-teknologien baner vejen for en ny generation af mobile datatjenester, der bruger informationer om modtagerens geografiske placering til at levere skræddersyede data. Men hvad kan LCS helt konkret bruges til?


Et eksempel er trafikoplysninger, hvor den mobile tjeneste kan informere om trafikkøer og ulykker i nærheden af, hvor man befinder sig. Nogle få biler er allerede udstyret med avancerede navigeringssystemer, som bruger GPS til at bestemme bilens position og vejlede føreren ("drej til højre ved næste kryds").


En interaktiv byguide med cafeer, restauranter og arrangementer kan præsentere informationer om attraktioner i dine umiddelbare omgivelser. Søger du en pizzatjeneste? Så kan du f.eks. indtaste, at tjenesten skal finde en restaurant med pizzalevering indenfor 10 kilometer, så maden ikke når at blive kold inden den kommer ud.


Faret vild i en fremmed by? Mobiltelefonen fortæller dig, hvor du er, viser et vejkort og giver detaljerede oplysninger om, hvordan du kommer frem til den nærmeste undergrundsstation eller taxiholdeplads.


LCS kan også bruges til overvågning. Et sikkerhedsfirma kan holde øje med, hvor dets transportbiler befinder sig, og om de kører eller holder stille. Et speditørfirma kan overvåge hele sin transportflåde. Forældre kan udstyre deres barn med en mobiltelefon og på en privat webside følge med i, hvor barnet befinder sig.


Den kloge mobiltelefon


Den næste generation af mobile tjenester vil uden tvivl bruge LCS i en eller anden form. Men det er op til at den enkelte mobiloperatør at tilbyde lokaliserings-data til slutbrugere og dermed LBS-tjenester, og endnu mangler der fælles standarder på området.


Den amerikanske telestyrelse FCC har pålagt alle mobilselskaber i USA at indføre LCS i deres systemer, så det bliver muligt at positionsbestemme personer som foretager nødopkald med deres mobiltelefon. I 2004 skal alle systemer understøtte LCS. I Europa er mobiloperatørerne (endnu) ikke tvunget til at indføre LCS, og det kan forsinke de nye tjenester.


Det er ikke nødvendigt at købe en ny GSM-mobiltelefon for at benytte LCS-tjenester, men telefonens software skal opgraderes og mobiloperatøren skal opgradere sit netværk.


Firmaet SignalSoft forudsiger, at omsætningen med lokaliserings-tjenester i år 2005 vil være 20 millarder dollars.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere