Dansk opdagelse skal redde pc-industrien

Intel har løst et af de fundamentale problemer på vejen mod hurtigere pc-processorer ved at skifte til materialet hafnium, der blev opdaget i København i 1923.

Det danske Niels Bohr Institut har en del af æren for, at chipgiganten Intel mandag kunne lancere en ny processor-generation, hvor strukturbredden er reduceret til mikroskopiske 45 nanometer. Intel har løst et af de fundamentale problemer i udviklingen af nye og mindre transistorer ved at udskifte siliciumdioxid med materialet hafnium.

Hvis navnet lyder bekendt er det ikke tilfældigt. Hafnium henviser til det latinske navn for København, Hafnia. Grundstoffet blev opdaget på det nuværende Niels Bohr Institut i 1923.

Det nye materiale skal bane vejen for hurtigere og mere energieffektive processorer. Efterhånden som transistorerne bliver mindre øges den elektriske lækage, og det har negative konsekvenser for processorens strømforbrug og varmeudvikling. Ved at bruge hafnium til transistorernes isolationsvægge kan denne lækage reduceres kraftigt.

Transistorer er mikroskopiske switches, der bearbejder ettaller og nuller i den digitale verden. For et årti siden var den førende processorteknologi 250nm, hvilket vil sige, at transistorernes dimensioner var ca. 5,5 gange størrelsen og 30 gange arealet af den nye 45-nanometer-teknologi. Der kan være omtrent 400 af Intels 45nm transistorer på overfladen af en enkelt menneskeblodcelle.

I mere end 40 år er siliciumdioxid blevet brugt til at lave de såkaldte transistor gate dielectricer, der adskiller transistor-gaten fra den passage, hvor strømmen løber. Efterhånden er dielectricens tykkelse formindsket ned til 1,2 nm - svarende til fem atomlag - men nu er grænsen efterhånden nået.

Intel har derfor erstattet siliciumdioxid med det tykkere hafnium-baserede high-k materiale, hvilket angiveligt giver en reducering af lækagen med 90 procent. Resultatet er, at transistortætheden kan fordobles i forhold til den tidligere generation, og energiforbruget er reduceret med 30 procent.

Det nye flagskib fra Intel, Intel Core 2 Extreme QX9650, indeholder således hele 820 millioner transistorer fordelt på fire kerner. Intels konkurrenter er også på vej med hafnium-baserede produkter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere