Fremtidsforsker: HD-DVD og Blu-Ray slår ikke igennem

Mens formatkrigen om fremtidens dvd er i gang, afviser en fremtidsforsker deres levedygtighed. I fremtiden vil dvd'ens afslører vil snarere blive et holografisk format eller hurtige flash-baserede harddiske.

»Blu-ray og HD DVD er et nicheområde. De kommer ikke til at blive den næste platform. Jeg tror, at forskellen mellem dagens DVD og disse formater er for lille for den almindelige forbruger,« sagde Hollywood-producenten Jeffrey Katzenberg forleden til Variety.com.

Klaus Æ. Mogensen er fremtidsforsker ved Instituttet for Fremtidsforskning i København, hvor han beskæftiger sig med områder som »teknologi og samfund« og »fremtidens forbruger.« Han er helt enig med Katzenberg og spår heller ikke de nye formater den store fremtid.

»Folk er godt tilfredse med det dvd-format, de har nu, og de vil ikke bytte deres nuværende dvd-bibliotek ud,« siger han.

Klaus Æ. Mogensen beskriver den samme tendens, som da dvd kom på markedet, og prisen på VHS-videobånd faldt markant, hvilket gav mulighed for at anskaffe sig film billigt på VHS i en periode.

»Desuden husker mange stadig krigen på videobånd mellem VHS og Betamax og vil alene af den årsag ikke vælge side, før der er en klar vinder,« fortsætter han.

Muligheden for afspillere, der kan vise både HD-DVD og Blu-Ray kan også spille ind, og derfor vil de fleste forbrugere se markedet an, før de køber noget nyt.

Men mere afgørende er det, at der stort set ikke er nogen, der kan udnytte den høje kvalitet i de nye formater. Klaus Æ. Mogensen sammenligner både HD-DVD og Blu-Ray med LaserDisc'en, som kun slog igennem hos de mest engagerende filmelskere og aldrig blev den store succes.

»Hvis det nuværende dvd-format forsvinder, så bliver det primært fordi producenterne vælger ikke at støtte det længere. Men så risikerer de modsat, at folk henter tingene ned fra nettet,« vurderer Klaus Æ. Mogensen.

Et andet problem er den fysiske plads, som et dvd-bibliotek kræver.

»Jeg kender folk, der har dekoreret hele deres stue med dvd-kassetter,« siger Klaus Æ. Mogensen.

Han beskriver, hvordan nogle smider kassetterne væk for i stedet at gemme deres dvd'er i mapper med lommer i disc-formatet.

»Der er også den overvejelse, at nogle film er så lange, at de ikke kan være på en enkelt dvd-skive. De lange udgaver af »Ringenes Herre«-filmene er eksempelvis på to diske hver, og det kan være irriterende for nogle,« tilføjer han.

Han vurderer på den baggrund, at det kan være en årsag til, at folk henter ting ulovligt ned fra nettet. Men selv om der er tale om pirateri, når der downloades film via fildelings-tjenester som Kazaa eller PirateBay, så viste Napster-sagen i slutningen af 90'erne, at grunden til den omfattende download ikke blot skyldtes gratis musik, men også at forbrugerne foretrak deres musik i et nyt format. Det har musikindustrien siden taget til sig, hvilket har ført til netbutikker, hvorfra man kan købe og downloade musik.

»Det samme kunne ske på film-området, men det afhænger af, hvor meget plads, der bliver på fremtidens harddiske, da film fylder en del i selv de meste komprimerede formater. Men der er flash-baserede harddiske på vej, og hvis de får en høj kapacitet og kan forbindes med hinanden, så er det bestemt en mulighed,« erkender Klaus Æ. Mogensen.

De flash-baserede harddiske har fordele, fordi de er små og hurtige, og hvis de samtidig kan forbindes i serier, så deres kapacitet kan lægges sammen, så ser han klare muligheder i dem. Eksempelvis lancerede Samsung forleden en flash-baseret harddisk på 64 GB, der læser 20 procent hurtigere end sin forgænger, kun vejer 15 gram og blot er 45 millimeter bred. Sådanne flash-baserede harddiske kunne på den måde garantere den nødvendige plads, som film kræver for at kunne lagres, mens de samtidig fylder meget lidt plads rent fysisk.

Til gengæld er Klaus Æ. Mogensen på kort sigt forbeholden overfor streaming gennem nettet: »Streaming er begrænset af, at det kræver meget høj båndbredde, men på længere sigt er jeg ikke i tvivl om, at det vinder. Skype-skaberne Janus Friis og Niklas Zennström er ved at udvikle Joost, der skal tilbyde tv gennem peer-to-peer teknologi. Det har muligheder, men spørgsmålet er nok, om ikke ejer-fornemmelsen har indflydelse. Der er nok dem, der ikke vil sætte deres lid til, at de stadig kan se en bestemt film online om fem år og derfor hellere vil være sikre på, at den er tilgængelig.«

Men overordnet spår Klaus Æ. Mogensen, at i stedet for de nye dvd-formater vil fremtidens visuelle underholdning i langt højere grad være baseret på helt ny teknologi, som bruger en holografisk teknik til at lagre og læse data.

»Firmaet InPhase viste den slags teknologi frem på CeBIT-messen i marts, og der er også nogle japanere, der arbejder på noget tilsvarende. Det lagrer dog ikke holografiske billeder, men der er til gengæld 3D tv-apparater på vej, blandt andet fra Philips, der er baseret på en teknik med lodrette, polariserede striber,« oplyser han.

Denne artikel stammer fra den trykte udgave af ComON. I bladet kan du læse mange andre nyheder fra IT-Danmark.




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Test Architect - Projects

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Kontorchef med ansvar for tværgående service management

De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

IT-systemadministrator søges til GEUS
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere