Artikel top billede

20 år med Linux: Nu tilbyder Microsoft en fredspibe

Det frie operativsystem Linux fylder 20 år. Nu er det tid til et opgør med tidligere tiders krige, mener den tidligere ærkerival Microsoft.

Det er nu 20 år siden, at finske Linus Torvalds startede udviklingen af sit operativsystem, der dengang blot var et hobbyprojekt.

Grundstenen blev lagt i 1991, da han skrev en terminal-emulator til at oprette forbindelse til universitetets Unix-servere.

Men så indså Torvalds pludselig, at han faktisk havde skrevet et operativsystem.

"Jeg er ved at lave et frit operativsystem - bare som en hobby - det vil ikke blive stort og professionelt," skrev han den 25. august 1991 om projektet på Usenet.

Siden da er årene gået. I sommer kom Linux-kernen op i version 3. Tingene er blevet enklere, og Linux har for længst fået en grafisk brugerflade. Nu er det ikke længere nødvendigt at skrive ting som 'make menuconfig', 'make dep; make clean', 'make bzImage'.

Men Linux' store år er endnu ikke kommet. Udviklingsportalen W3CSchools viser, at markedsandelen stiger, men ikke særlig hurtigt.

Fra fem procent i januar i år er operativsystemet per juni oppe på 5,2 procent. Det er Microsofts Windows, som stadig dominerer med næsten 80 procent af markedet. Mac OS X har 8,1 procent.

Krig med Microsoft

Der har været en slags krig mellem Microsoft og Linux-miljøet. Microsofts øverste række har tilsvinet Linux, blandt andet omtalte Steve Ballmer i 2001 Linux som en kræftsygdom.

Linux-miljøet har på sin side også svinet Microsoft til, især sikkerhedsproblemer og den legendariske 'Blue Screen of Death' er der blevet gjort grin med.

Men Microsoft har igennem de senere år skiftet taktik. Nu søger virksomheden i større grad hen mod open source-projekter. Blandt andet oprettede Microsoft i 2009 sin egen portal for open source-software, kaldet Codeplex.

Og for en måneds tid siden kom det frem, at en Microsoft-ansat er største bidrager til Linux-kernen.

Microsoft har endda sendt denne video-fredspibe og lykønskning med fødselsdagen til Linux-folket.

Læs også: I år fejres 20 år med Linux




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere