Artikel top billede

Mission Control (tv.) og Launchpad er to af de store nyskabelser i Lion.

Test: Her er dommen over Apples Lion-styresystem

Den nye version af Apples Mac OS X med navnet Lion udnytter touch-navigationen maksimalt og har flere interessante nyheder for erhvervsbrugerne.

Læs også:

Apples retter fejl i nyt Mac-styresystem

iCloud: Nu er det knald eller fald for Apple i skyen

Apple frigav for godt en måned siden den nye version af selskabets styresystem til Mac, Lion.

Ofte er det Apples hardwareprodukter som iPhone og iPad, der trækker størst overskrifter, men denne ottende version af Mac OS X rummer faktisk nyheder med store perspektiver.

Lion er på mange måder det første eksempel på en ny generation af styresystemer, der tager udgangspunkt i en touch-baseret navigation a la den, vi har lært at kende fra smartphonen og tablet-pc'en.

Når Windows 8 fra Microsoft rammer markedet næste år (måske), vil touch også være omdrejningspunktet.

På den måde er Lion en forsmag på den brugeroplevelse, der bliver fælles for både smartphones, tablet-pc'er og traditionelle computere i de kommende år, uanset om man er til Windows eller Mac.

Hent OS'et fra App Store

Men for at begynde med selve installationen, så er det opsigtsvækkende, at man ikke køber Lion på et fysisk medie, men derimod henter systemet som download fra Mac App Store.

Selve filen fylder 3,74 GB, så sidder man på en langsom internetforbindelse, som undertegnede har til rådighed i privaten, kan man nå at drikke adskillige kander kaffe, inden det hele er hentet ned på maskinen.


Man køber og installerer Lion i Mac App Store - alternativt på en USB-stik, hvilket dog er dyrere.

Det er til gengæld også det eneste negative, der er at sige om den del af Lion, for installationen foregik så hurtigt og smertefrit, at man skulle tro, at der var tale om en opdatering til det eksisterende styresystem og ikke et helt nyt af slagsen.

Lion imponerer samtidig ved, at det overtager indstillinger fra forgængeren, Snow Leopard, så de finjusteringer, man har foretaget i tidens løb, ikke går tabt. Det betyder jo så også, at der ikke er tale om en ‘clean install' - hvilket nogle brugere måske ville foretrække.

Vi oplevede ingen problemer med tredjeparts-applikationer i forbindelse med opgraderingen til Lion, men husk at tjekke dine egne applikationers kompabilitet, inden du installarerer det nye system. 

Læs også:

Apples retter fejl i nyt Mac-styresystem

iCloud: Nu er det knald eller fald for Apple i skyen

Forbedret overblik

Læs også:

Apples retter fejl i nyt Mac-styresystem

iCloud: Nu er det knald eller fald for Apple i skyen

Når løven har fundet sig til rette på maskinen, er det første, der møder brugeren, et skrivebord, der - bortset fra et nyt baggrundsbillede - til forveksling minder om det gamle. Under overfladen gemmer der sig dog ikke færre end 250 nye funktioner, hvilket gør Lion til den største opdatering af Mac-styresystemet i fem år.

Den mest markante nyskabelse er måske, at Lion understøtter touch-navigation i en hidtil uset grad. Ved hjælp af trackpad'en kan man lade fingrene styre skærmen stort set som var det en iPhone eller iPad, man sad med.

Eksempelvis kan man ved at bladre til siden med tre fingre på én gang skifte mellem de åbne applikationer. Det fungerer glimrende i forhold til "Cmd+Tab", som hidtil har været fremgangsmåden.

Det er også muligt at bladre frem og tilbage i et dokument eller mellem sider i Safari - det er nemt, og bliver hurtigt en en fast del af ens navigation på computeren.  


Det er nemt at bladre i et dokument i Lion.

Har man gang i så mange ting, at det ikke giver mening at bladre sig frem og tilbage, er den nye funktion, Mission Control, svaret. Ved at skubbe tre fingre opad på trackpad'en åbnes Mission Control, der viser miniatureudgaver af de åbne applikationer og vinduer.

De er aktive, hvilket betyder, at man kan få overblikket over en igangværende installation, en chat-samtale og en download-proces på én gang.


Mission Control i Lion.

Mens Mission Control fungerer overbevisende, er det lidt sværere at se idéen med en anden nyhed i Lion, Launchpad.

Når man åbner Launchpad, får man et overblik over alle de installerede applikationer. De kan - som på en iPhone eller iPad - grupperes i mapper for overskuelighedens skyld.


Launchpad i Lion.

Alligevel virker Launchpad ikke specielt relevant for den daglige brug af Mac'en. Det skyldes, at man for at åbne Launchpad enten skal klikke på et ikon i docken nederst på skærmen (og så kan man lige så godt klikke på selve den relevante applikation) eller foretage en touch-bevægelse, hvor man klemmer tre fingre og tommelfingeren sammen - en lidt for besværlig bevægelse.

Launchpad-designet er hentet fra iOS-platformen, men det er, som om, at det ikke rigtig fungerer lige så godt i Mac OS X - i hvert fald er det ikke en funktion, vi er faldet for efter nogle ugers brug.

Læs også:

Apples retter fejl i nyt Mac-styresystem

iCloud: Nu er det knald eller fald for Apple i skyen

Fortsæt, hvor du slap

Læs også:

Apples retter fejl i nyt Mac-styresystem

iCloud: Nu er det knald eller fald for Apple i skyen

En af de bedste nyheder i Lion er Resume, der gør det muligt at starte computeren med de applikationer åbne, som man arbejdede med, da man lukkede den ned. Det er en smart funktion, når man ofte sidder med den samme type opgaver.

Applikationerne åbnes, præcis som man slap dem - selv størrelsen på vinduet er intakt.

Man skal naturligvis være opmærksom på, at Resume kan forlænge opstartstiden, men hvis man alligevel skal åbne applikationerne enkeltvist efter opstarten, er denne automatik at fortrække.

Det er også et plus, at Apple nu har implementeret Autosave, der gemmer indhold i alle Apple-applikationer automatisk, og Versions, der giver dig mulighed for at gendanne eksempelvis en tidligere udgave af et dokument.

Versions gemmer ikke hele dokumentet hver gang, men kun de ændringer, brugeren har foretaget, så funktionen ikke ender med at sluge al pladsen på din maskine.


Auto save og Versions er nu integreret i Mac OS X.

Det er i øvrigt også værd at nævne, at alle Apple-applikationer nu har fået et lille ikon øverst i højre hjørne, der gør det muligt at køre dem som 'fuld skærm', hvor alle forstyrrende elementer som Docken op topbjælken gemmes i baggrunden.

Specielt på de små 11- og 13-tommers maskiner er det en god mulighed for at udnytte skærmen maksimalt.

Læs også:

Apples retter fejl i nyt Mac-styresystem

iCloud: Nu er det knald eller fald for Apple i skyen

Gode nyheder for virksomhederne

Læs også:

Apples retter fejl i nyt Mac-styresystem

iCloud: Nu er det knald eller fald for Apple i skyen

For de virksomheder, der kører med Apples computere, er Airdrop en interessant funktion, idet den lader brugerne udveksle filer direkte mellem maskinerne over en krypteret peer-to-peer WiFi-forbindelse.

Det er med andre ord ikke nødvendigt at finde USB-stikket frem, anvende Dropbox eller sende en mail for at overføre den der Powerpoint-præsentation, der skal bruges til et møde.

Selvom Airdrop-funktionen potentielt kan gøre samarbejdet nemmere i virksomheden, er den begrænset af kun at fungere på Mac-computere og kun på maskiner, der kører Lion.

Bruger man Apples egne mail-, kalender- og kontakt-applikationer, byder Lion på redesignede brugergrænseflader.


Mail-applikationen i Lion.

Der er tilføjet en række forbedringer, og selve det nye design er fornuftigt uden at være banebrydende.

For virksomhedsbrugere er det en kærkommen nyhed, at de tre nævnte Apple-applikationer nu understøtter mere end én Exchange-konto i modsætning til tidligere.

Med Lion kommer også Filevault 2 - en ny udgave af Apples krypteringsløsning. Med 2'eren er det muligt at kryptere hele harddisken og ikke kun bestemte mapper, som det tidligere var tilfældet.

For virksomheder, der har sikkerheden i højsædet, er Lion i det hele taget en forbedring af Apples styresystem. Foruden den forbedrede krypteringsløsning, er der også blevet plads til langt mere avancerede muligheder for at køre applikationer i et 'sandbox-miljø,' så man kan undgå, at eventuel malware rettet mod en specifik applikation spreder sig til selve styresystemet.

En nyhed i Lion er også, at man kan oprette flere skriveborde, så man eksempelvis kan have ét til arbejde og ét til privatlivet. Igen skrifter man nemt imellem dem ved hjælp af en simpel touch-bevægelse.

Læs også:

Apples retter fejl i nyt Mac-styresystem

iCloud: Nu er det knald eller fald for Apple i skyen

Konklusion

Læs også:

Apples retter fejl i nyt Mac-styresystem

iCloud: Nu er det knald eller fald for Apple i skyen

Til trods for at der er en række interessante nyheder i Lion, mener vi, at der i højere grad er tale om en evolution end en revolution af Mac OS X.

Forskellen mellem Snow Leopard (som er en forudsætning for at installere Lion) og det nye styresystem er bestemt til stede, men en stor del af funktionerne er ikke noget, den enkelte bruger vil mærke i det daglige.

Dermed ikke sagt, at der ikke er god grund til at opgradere, for med en pris på 179 kroner er Lion fuldt ud pengene værd.

iCloud kræver Lion

Dog er det bedste argument for at opgradere måske slet ikke Lion i sig selv, men derimod Apples iCloud-tjeneste, der lanceres i løbet af efteråret, og som kun kan bruges sammen med Lion og den seneste version af iOS til iPad og iPhone.

iCloud bliver dybt integreret i Apples styresystemer og vil således føje yderligere funktioner til dem, der er fremhævet i denne artikel.

Hovedbudskabet er, at Apple-brugernes data - musik, billeder, dokumenter, mails, kalendere og så videre - gemmes i Apples tre store datacentre og derfra kan pushes til forskellige Apple-enheder, så indholdet altid er synkroniseret og sikkerhedskopieret.

Her er dommen

Lion giver en forsmag på, hvad vi kan vente os af fremtidens styresystemer.

Den nye version af Apples styresystem er ikke så banebrydende, at den er et must for Apple-brugere. På den anden side er prisen så lav, at en opgradering er en no-brainer - og det kommende iCloud vil føje yderligere et argument for en opgradering til listen.

Der har været været få problemer med Lion indtil videre - en del Lion-brugere har klaget over, at der opstår problemer med lyden, når man anvender HDMI-porten på Mac'en, ligesom der har været skrevet om problemer med video-afspilning i Safari-browseren og om WiFi-bøvl.

Vi har dog ikke selv oplevet problemerne under testen, og i øvrigt har Apple nu udsendt en opdatering, der skulle løse de nævnte problemer. 

Konklusionen er derfor, at Lion fremstår som et gennemtænkt og nytænkende styresystem, der er oplagt for Mac-folket, når man tager prisen i betragtning.

Windows-folket kan derimod glæde sig til, at Windows 8 rammer markedet - læs mere om nyhederne i det kommende Microsoft-styresystem her.  

Læs også:

Apples retter fejl i nyt Mac-styresystem

iCloud: Nu er det knald eller fald for Apple i skyen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere