Læs også:
Husk: Køb ikke cloud-services på grund af prisen
Sådan vil regeringen bremse KMD-monopolet
Regeringen: Alle danskere skal tvinges til computeren
Da Odense Kommune tidligere på året fik afslag fra Datatilsynet om at benytte en Googles cloudbaserede Apps-kontorpakke, var det en kold klud i ansigtet på manges forhåbninger om at kunne få fingrene i de store besparelser og fleksibilitet, som cloud computing tilbyder.
Men med regeringens fællesoffentlige digitaliseringsstrategi med kommunerne og regionerne frem mod 2015 bliver der lagt op til, at der allerede i 2012 vil være åbent for, at Odense Kommune og andre cloud-hungrende offentlige myndigheder kan køre deres programmer i skyen.
Det fortæller vicedirektør i Økonomistyrelsen og hovedarkitekten bag strategien, Lars Frelle-Petersen, til Computerworld.
"Vi åbner nu for en politisk beslutningsproces, der skal gøre cloud-løsninger mulige allerede til næste år på trods af restriktioner som eksempelvis Krigsreglen," forklarer Lars Frelle-Petersen.
Henvisningen til Krigsreglen skyldes, at netop denne regel gør det ulovligt at sende personfølsomme data uden for Danmarks grænser, da de skal kunne destrueres i tilfælde af krig.
EU arbejder på cloud-grænserne
Lars Frelle-Petersen fortæller, at en arbejdsgruppe med Videnskabsministeriet og Charlotte Sahl-Madsen (K) i spidsen er i gang med at kigge på den kringlede lovgivning omkring de sikkerhedsmæssige aspekter af at sende danske data ud i europæiske cloud-centre i eksempelvis Irland.
Hvordan arbejdsgruppen helt konkret skal kunne gøre cloud computing med personfølsomme data i Odense Kommune og andre steder lovligt, foreligger der endnu ingen planer for.
På EU-niveau har en lignende arbejdsgruppe dog længe været i gang med at undersøge, hvordan EU-lande som Danmark kan opdatere sin nuværende lovgivning til den cloud-virkelighed, som vi befinder os i.
Lovgivningen skal generelt opdateres
Det er ikke kun inden for cloud computing, at den danske lovgivning skal ajourføres til det 21. århundrede.
I regeringens nyligt publicerede digitaliseringsstrategi for Danmark nævnes det på side 40, at lovgivningen på en lang række områder skal moderniseres for, at Danmark kan høste digitale effektiviseringsgevinster.
"Når vi skruer op for de digitale ambitioner og breder teknologien ud til nye områder, opstår der uundgåeligt nye juridiske problemstillinger. Derfor er det vigtigt at føre lovgivningen ajour på relevante områder, så myndighederne ikke forhindres i at udnytte it som et helt naturligt arbejdsredskab i hverdagen," står der i regeringens fællesoffentlige digitaliseringsstrategi, der er udarbejdet i samarbejde med kommunerne og regionerne.
Rapporten nævner blandt andet, at der skal skrues på lovgivningen, så der bliver fuldt ud digitale myndigheder, papirløs kommunikation mellem borgere og offentlige myndigheder, samt at de udskældte EU-udbudsregler skal gøres mere smidige.
Læs også:
Husk: Køb ikke cloud-services på grund af prisen
Sådan vil regeringen bremse KMD-monopolet