Artikel top billede

Prisen på Windows flyver til himmels i VDI-projekt

En erhvervsskole i Sønderjylland kommer til at slås med ekstraomkostninger i millionklassen for Windows-licenser, når skolen i de kommende måneder ruller virtuelle desktops ud til sine elever.

Læs også:
It-projekt får prisen på Microsoft Office til at gå amok

Danske kommuneskoler dropper Microsoft Office

Erhvervsuddannelsesstedet EUC Syd er gået i gang med at tegne planerne for sit kommende projekt med virtuelle desktops (VDI) til sine 25.000 årlige studerende.
 
Ved tegnebordet har det dog vist sig, at prisen på Windows-licenserne ved at udrulle godt 2.500 virtuelle desktops fra VMware kan gå hen og blive en væmmelig show-stopper, da EUC Syd står til at skulle betale 330.000 kroner ekstra om året for sine Windows-licenser.
 
Det svarer til to millioner kroner i ekstraomkostninger i den seksårige business case, som EUC Syd har haft igennem lommeregneren.
 
Ekstraudgifterne til Windows-licenser skyldes, at EUC Syd trods sine 3.000 daglige brugere årligt har 25.000 elever igennem sine klasselokaler, hvilket er det tal, som Microsoft regner sin licenspris ud fra ifølge EUC Syds it-chef Peter Martensen
 
"Prisen og licensbetingelserne er blevet mildere, end da vi kiggede på virtuelle desktops for halvandet år siden, hvor det var helt hysterisk. Men vi er stadig utilfredse og vil tale med Microsoft om licensudgifterne til september," siger Peter Martensen.
 
Tågede licensbetingelser
Licensbetingelserne på Microsofts styresystem Windows og selskabets Office-pakke kan godt ramme kunderne med ekstra-licenser, når de går i gang med at virtualisere deres desktop-miljø.
 
Det har blandt andre Region Hovedstaden og Fredericia Kommune måttet sande. Begge har sløjfet at arbejde videre på Microsoft Office på grund af de ekstra licensomkostninger i deres nye, virtualiserede miljøer.
 
Hos EUC Syd forholder det sig lidt anderledes, da erhvervsuddannelsesstedet har problemer med Windows-licenserne frem for Office-licenserne, der er dækket ind under skolens EES-licens (Enrollment for Education Solutions), der er specifikt beregnet på lave priser til uddannelsesinstitutioner.
 
"Microsofts begrundelse, for at vi skal betale ekstra for Windows, er, at styresystemet skal bruges til at komme fra den eksterne maskine og ind til den virtuelle desktop. Windows er så at sige adgangsbilletten, hvis en Mac-bruger ønsker at logge på vores skolesystem," forklarer Peter Martensen.
 
"Vi kunne også godt have en skoleaftale baseret på, hvor mange maskiner, der har adgang til Windows og Office, men så begynder licensbetingelserne at blive tågede, når eleverne medbringer deres egne maskiner," fortsætter han.
 
Håber på Microsoft
Inden det storstilede VDI-projekt skal rulles ud på EUC Syd for alvor i løbet af de næste mange måneder, krydser Peter Martensen fingre.

For it-chefen agter nemlig ikke at udskifte Microsoft med andre leverandører.
 
Han håber på, at softwareselskabet bløder op på sine licensbetingelser i VDI-miljøer eller ved forhandlingsbordet, fordi han helst ikke vil tænke på andre muligheder efter at have høstet erfaringer med open source-alternativer. 
 
"Vi har for eksempel prøvet OpenOffice for tre år siden, og det gik mildest talt ikke så godt. Integrationen med de studieadministrative værktøjer baseret på Microsoft-programmel fra UNI-C kunne overhovedet ikke lade sig gøre," forklarer han. 

Microsoft har tidligere hævdet over for Computerworld, at selskabet har både konkurrencedygtige og attraktive priser på sine populære programmer i VDI-miljøer.

Læs også:
It-projekt får prisen på Microsoft Office til at gå amok

Danske kommuneskoler dropper Microsoft Office




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere