Læs også:
Cloud computing: Sådan fungerer det
Når du skal starte en virksomhed, behøver du ikke længere investere i dyre servere og en masse kostbar software, der fylder din harddisk.
I dag er det faktisk muligt at drive din virksomhed ved hjælp af cloud computing, og det er ikke bare salgs-bullshit, som leverandørerne forsøger at fylde os med.
Cloud computing er betegnelsen for den tendens, hvor programmerne ikke længere ligger på vores computere. I stedet ligger de ude i skyen, som det hedder, når programmerne afvikles fra din browser i stedet for på din egen computer.
Med andre ord: du kan drive din forretning med en tom harddisk.
Du skal tegne abonnement
Gode eksempler på velkendte cloud-tjenester er Googles Gmail og Google Apps, men også mere avancerede program-typer som økonomisystemer er nu flyttet ud i skyen.
Nogle af programmerne er helt gratis, mens du skal betale en månedlig abonnementsordning for andre.
Men i begge situationer sparer det din virksomhed for store engangsudgifter, samtidig med at det giver en masse fleksibilitet, fordi du uden problemer kan få adgang til dine programmer og filer fra mange forskellige computere.
Samarbejd bedre med tekstbehandling i skyen
Der er to oplagte valg, når du står og skal vælge en kontorpakke i skyen: Google Apps og Microsoft Office 365.
En af de helt store fordele, som du får med begge kontorpakker, er, at de er geniale samarbejdsværktøjer. Både med Office 365 og Google Apps kan flere personer arbejde i samme dokument på samme tid.
Microsoft Office fremstår som det mest avancerede valg. Her får du noget nær en fuldgod erstatning for den traditionelle Office-pakke, som du kan installere på din computer.
Har du brug for alle funktionerne?
Men spørgsmålet er, om du virkelig har brug for en helt avanceret kontorpakke, eller vil en lidt mindre og mere overskuelig kontorpakke måske være en bedre løsning for dig?
I så fald bør du overveje Google Apps. Den er knap så avanceret og virker en anelse mere brugervenlig, men har de funktioner, som de fleste folk har brug for.
Microsoft Offce 365 koster 40 kroner om måneden, mens Google Apps koster 30 kroner om måneden for virksomheder, men er gratis for privatpersoner.
Sådan sparer du din mail-server væk
Der er to store fordele ved at have din mail i skyen.
Den ene er den helt håndgribelige, der betyder, at du uden problemer kan læse din mail på en hvilken som helst computer, tablet eller mobiltelefon, du har ved hånden. Men den anden er, at din virksomhed slipper for at investere i en mailserver.
Men e-mail i skyen er dog langt fra noget nyt fænomen, og det er i virkeligheden ældre end selve cloud computing-hypen. Allerede tilbage i internettets barndom i midten af 90'erne fik webmail-fænomenet Hotmail sit gennembrud.
Det virker også med dit domæne
Og webmail-løsninger er ikke blevet mindre smarte siden. Den største ulempe er dog, at det sender et uprofessionelt signal, hvis du som forretningsdrivende har en mail-adresse, der slutter med @gmail eller @hotmail.
Det problem er dog heldigvis nemt at løse, fordi det er muligt for dig at købe dit eget domæne og hente din e-mail ned direkte i din Gmail eller Hotmail.
Det vil sige, at når nogen sender en mail til adressen ditnavn@ditdomæne.dk, så ryger den direkte til Google og Hotmails servere og lander i din indbakke hos dem.
Og bruger du Google Apps i din virksomhed, kan du oprette postkasser til alle de ansatte i dit firma.
Det er en løsning, som Søren Rasmussen, der har reklamefirmaet Rosenloeve i Slagelse, har benyttet sig af. Det har betydet, at han har kunnet smide sin mailserver ud, og takket være det tomme serverrum har han nu fået ekstra kvadratmeter på sit kontor.
Du kan læse hans historie her.
Få dit eget telefonnummer på nettet
Du kan droppe telefonstikket i væggen og flytte dit telefonnummer helt ud på nettet.
Det kan du gøre ved købe et telefonnummer hos Skype. En af de store fordele er, at du kan købe et dansk telefonnummer, selv om du befinder dig i udlandet. Og omvendt kan du købe et udenlandsk telefonummer, selv om du befinder dig i Danmark.
Det har den danske erhvervsdrivende Anders Saugstrup udnyttet til at drive en forretning med danske kunder og dansk telefonnummer fra en lejlighed i Grækenland, hvor han bor sammen med sin græske kone.
Du kan læse, hvordan han gjort i denne artikel: Sådan driver du dit danske firma fra et ferieparadis
Set fra en forbrugers synsvinkel er Skype er dog ikke en klassisk cloud-løsning, fordi du rent faktisk skal downloade et program, før du kan foretaget opkaldet. Vi kan dog godt argumentere for, at Skype er cloud i den forstand, at du tager dit telefonnummer og flytter det ud på nettet, samtidig med at du siger farvel til sendemaster og telefonstik i væggen.
Du kan også ringe fra Gmail
Til gengæld er konkurrenten Google Voice et mere rendyrket cloud-produkt, fordi du kan foretage opkald direkte fra din browser.
Google Voice er netop blevet tilgængelig i Danmark, efter at det længe har været en stor succes i USA og Canada.
I USA og Canada kan Google Voice-kunderne ringe gratis til hinanden og desuden få deres eget telefonnummer, som det er også er muligt på Skype.
Se her, hvordan Googile Voice virker:
De muligheder har vi desværre endnu ikke i Danmark. Men du kan dog ringe til relativt fornuftige priser. Det koster 19 øre i minuttet, hvis du skal ringe til et dansk fastnet-nummer og 1,02 kroner, hvis du skal ringe til en dansk mobiltelefon.
Til sammenligning er priserne hos Skype 16 øre til fastnet og 1,75 kroner til en mobiltelefon. Men med både Google Voice og Skype kan du hente nogle ganske fornuftige besparelser, når du ringer til telefonnumre i udlandet.
Sig farvel til usb-nøglen
For blot få år siden var det ikke altid helt let at skulle dele filer.
Vi skulle sende en mail med vedhæftede filer, overføre filerne på en usb-nøgle eller vi kunne lægge filerne på virksomhedens fil-server. Fordi virksomheden skulle naturligvis have en server.
Sådan behøver det heldigvis ikke være længere, og det kan vi i høj grad takke udbredelsen af Dropbox for.
Dropbox laver en mappe på din computer, og når du trækker filer over i den mappe, lander de på Dropbox' server.
Perfekt til backup og deling
Dine Dropbox-mapper kan du dele med andre brugere, og du kan installere Dropbox på flere computere, telefoner og tablets. Det betyder, at du altid har din filer ved hånden og ikke mindst har sikkerhedskopi i baghånden.
Men du kan også dele din filer med folk, der ikke bruger Dropbox. Hos Dropbox får du adgang til en såkaldt public folder - en offentlig mappe. Fra din public folder kan du lave direkte links til dine filer, som du kan sende til dine kontakter, der ikke selv bruger Dropbox.
Når du opretter dig som Dropbox-bruger får du 2 GB gratis plads, hvilket er rigeligt, hvis du blot ønsker at bruge Dropbox som en avanceret usb-nøgle. Men har du brug for mere plads, kan du få 50 GB for cirka 55 kroner om måneden (9,99 dollar), mens 100 GB koster det dobbelte.
Alternativerne
Der findes dog også alternativer til Dropbox, selv om det vel nok er tidens mest populære tjeneste af sin slags. Og der kan være god grund til at overveje alternativer, fordi så sent som i juni oplevede Dropbox et kæmpe sikkerhedsbrist, der gjorde det muligt for brugere at logge ind på hinandens konti uden at oplyse et kodeord.
Blandt de mere kendte alternativer er Microsofts SkyDrive-tjeneste og Apples kommende iCloud. Men vi har også tidligere sat fokus på en række knap så kendte Dropbox-alternativer.
Du kan læse om dem her:
Her har du de sikre alternativer til Dropbox
Få tjek på regnskabet i skyen
Du er måske en smule betænkelig ved at lægge stærkt følsomme oplysninger om dit regnskab og dine kunder ud på en fremmed server?
Ikke desto mindre bliver det mere og mere udbredt, og eksempelvis er det danske online regnskabsprogram e-conomic ganske udbredt, ligesom et andet dansk online-regnskabsprogram, der især retter sig mod små virksomheder, Billys Billing, har meldt sig på banen.
Har du alene brug for e-fakturering, har vi tidligere fortalt om, hvilke fordele det giver dig at bruge online-fakturerings platforme som TradeShift eller eksempelvis amerikanske Freshbook.
Og bruger du online e-fakturering, kan det for nogle små-virksomheder være helt overflødigt at investere i et regnskabsprogram.
Undgå sved på panden, når trafikken boomer
En af de mere teknisk-avancerede udgaver af cloud computing er den, hvor du flytter hele din hjemmeside og miljøet omkring den ud i skyen.
Det er næppe interessant, hvis du blot har en lille virksomhed med få besøgende på din hjemmeside. Men til gengæld kan det være noget for dig, hvis du eksempelvis har en forretning på nettet, hvor du forventer et boom i antallet af besøgende på din hjemmeside i den kommende tid.
I den situation har du måske din hjemmeside liggende på en server i et driftscenter, hvor du med jævne mellemrum selv må ud og koble en ny server på, så du kan følge med udviklingen i besøgsantallet og sikre, at siden hele tiden kører hurtigt og stabilt.
Sig farvel til datacenteret
Men du kan slippe for selv at skulle sætte servere op og sikre dig for den usikkerhed, der forbundet med at købe servere, som måske bliver overflødige, hvis trafikken på din hjemmeside falder.
I stedet kan du lægge din hjemmeside ud på servere hos eksempelvis amerikanske Amazon.com, der ellers er mest kendt som internetboghandler, men som også har succes med at sælge serverkapacitet i skyen.
Amazon kalder løsningen EC2, og hele konceptet har de navngivet elastic computing. Det indebærer, at du kan skrue op og ned for din serverkapacitet i takt med trafikudviklingen. Har du eksempelvis en hjemmeside, der har særlig stor trafik i en specifik måned, kan du skrue op for kapaciteten der og skrue ned igen i de følgende måneder.
Der findes naturligvis også mange alternativer til Amazons løsning. Det er blandt andet Rackspace.com og Microsoft Azure.
Gå hele vejen - flyt din pc ud i skyen
I foråret 2011 lancerede Google sin såkaldte Chromebook.
Det ligner en helt almindelig lille bærbar, men det der gør den helt speciel er, at den kører på Googles eget cloud-styresystem, Chrome OS.
Det vil sige, at alt softwaren ligger i skyen, og det eneste program, der er installeret på computeren, er en browser. Med den kan du surfe på nettet, afspille medie-filer og browse gennem filer på Chromebookens harddisk, der kun består af et 16 GB SSD-drev.
I stedet for programmer på computeren har du en række genveje til Googles egne online-tjenester som eksempelvis Google Apps, Google Maps, YouTube osv.
Ulempen er i sagens natur, at en Chromebook er så godt som ubrugelig, når du ikke har adgang til nettet.
Perfekt til livet i skyen
Men har du adgang til nettet på din arbejdsplads, og bruger du i forvejen kun cloud-tjenester, kan du med en Chromebook få en lille, billig og relativ hurtig arbejdscomputer med lang batteritid.
De to første Chromebooks er produceret af Samsung og Acer.
Samsungs Chromebook starter op på blot 8 sekunder og har ifølge Samsung 8 timers batteritid.
Du kan endnu ikke købe en Chromebook i Danmark. Men hos Amazon.co.uk, der har gratis forsendelse til Danmark, kan du bestille Samsungs Chromebook for 349 pund, hvilket med den aktuelle kurs svarer til cirka 3.000 kroner.
Læs også:
Google klar med ny pc: Chromebook
Cloud computing: Sådan fungerer det