Artikel top billede

Foto: Jan Friml. (Foto: Jan Friml)

Derfor køber Google mobilproducenten Motorola

Google betaler 65 milliarder kroner for Motorola Mobility. Læs her, hvorfor Google så gerne vil have fat i en mobilproducent.

Det er en gigantisk handel, som Google netop har gennemført.
 
Google købte mandag den amerikanske mobilproducent Motorola Mobility for 65 milliarder kroner.
 
Dermed overtager softwareselskabet bag smartphone-platformen Android også en hardware-producent, som især står stærkt i USA.
 
Aktieanalytiker Mortens Imsgard fra Sydbank tror først og fremmest, at Google har ønsket at få fat i de patenter, som Motorola Mobility ejer.
 
"Patentkrigen i mobilbranchen er jo blevet optrappet gevaldigt igennem det seneste stykke tid, og en af Googles svagheder er, at selskabet er kommet lidt sent ind i markedet, så det mangler nogle grundlæggende patenter," siger han.

"Derfor kan selskabet hele tiden risikere, at nogle af de etablerede producenter forsøger at stikke en kæp i hjulet på Googles satsninger, så det kan på den måde give god mening," siger Morten Imsgard om købet.
 
Det seneste eksempel på patentkrigen er den verserende strid mellem Apple og Samsung, hvor førstnævnte kæmper for at forhindre lanceringen af en tablet-pc fra Samsung.
 
Kontrol over hardware
En anden årsag kan ifølge analytikeren være, at Google er nået frem til, at fragmenteringen i Android-markedet er blevet for omfattende.

En Android-app virker måske på en telefon, men ikke på en anden.
 
"Det kan være, at Google har vurderet, at selskabet skal have en delvis kopi af Apples setup for at kunne konkurrere med Apple, hvor selskabet har kontrol over både hardware- og software-delen," fortæller han.
 
Morten Imsgard mener dog, at hvis dette er Googles bevæggrund, så er det en meget risikabel vej at gå.

Tidligere på året indgik Microsoft en alliance med Nokia, og efter den aftale har producenterne Samsung, LG og HTC ikke sendt topmodeller med Microsofts Windows Phone 7 i markedet.
 
"Dengang (da Nokia underskrev aftalen med Microsoft, red.) var der bekymringer hos producenterne om, at Nokia blev forfordelt, og det her er egentlig endnu værre, hvis Google nu skal være hardware-producent også," forklarer Morten Imsgard.
 
Selskaber som Samsung, LG, HTC og Sony Ericsson, der helt eller næsten har satset fuldt ud på Android, kan stå som tabere.
 
"De må være meget bekymrede for, om markedet nu bevæger sig over mod, at vi har Apples lukkede system, Googles kontrol med software og hardware samt samarbejdet mellem Microsoft og Nokia," siger aktieanalytikeren.
 
Google har endnu ikke meldt klart ud, hvad opkøbet af Motorola Mobility skal kaste af sig.

Læs også:

Google køber Motorola for gigant-beløb.

Efter Motorola: Her er Googles største opkøb




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere