For nylig præsenterede it-manden Thomas Wilhelm på en hackerkonference en ny app, der gør det muligt at kommunikere fra sin smartphone i nødsituationer, også selvom mobilnettet er nede.
App'en benytter sig af såkaldt ad hoc teknologi.
Det vil sige, at et netværk bliver skabt mellem forskellige mobile enheders bluetooth-forbindelse, når det gængse mobilnet sætter ud.
På den måde kan man sende en besked af sted, som så hopper fra enhed til enhed til den når sin destination.
Smartphones er for smarte til nødhjælp
Jacob Dybdal Schou fra Røde Kors' it-afdeling forklarer, at app'en i sin nuværende form har sine begrænsninger, selvom konceptet som udgangspunkt er godt.
Som situationen er nu, vil app'en nemlig kun fungere i de dele af verden, hvor der er en høj koncentration af smartphones:
"Den praktiske betydning vil være relativt lille, medmindre det sker i eksempelvis Japan eller Danmark, hvor koncentrationen af smartphones er stor. Man skal hele tiden indrette sig efter den teknologi, der er tilgængelig i det pågældende område"
Han pointerer også, at det kan være farligt kun at have bluetooth-forbindelsen at regne med.
"Med den relativt begrænsede rækkevidde, der er på en bluetooth-enhed, så risikerer man, at beskeden simpelthen 'dør' undervejs. Man kan jo ikke være sikker på, at der er en stabil kæde af bluetooth-forbindelser hele vejen frem til en modtager."
Det er netop den korte rækkevidde, der gør, at app'en i øjeblikket kun vil kunne bruges i denne del af verden.
Til gengæld vil den også være særdeles brugbar ved eksempelvis en ulykke under mere lokale forhold, vurderer Netplans direktør og teleanalytiker Torben Rune.
"Hvis der sker en ulykke nede i Storebæltstunnelen og radiokablerne ryger, så kan man alligevel få kommunikation ud, eftersom der så nok er en rimelig høj koncentration af smartphones dernede.
"Så vil man kunne sende en besked, som så hopper via en masse andre smartphones, til den når ud af tunnelen," siger han.
Der vil dog stadig være den lille hage, at app'en skal være installeret på en smartphone, før den er i stand til at indgå i kommunkationskæden.
Standardisering er nødvendig
Han forklarer videre, at konceptet sagtens kan blive mere relevant for blandt andet Røde Kors' nødhjælpsarbejde i fremtiden, hvis der udvikles en højere grad af standardisering.
Torben Rune mener også, at nøgleproblemet er den manglende standardisering.
"Det er ikke nok at have transportmekanismen til at overføre data fra en enhed til en anden. Man skal også have noget, som giver mere data om de forskellige enheder. Det mangler man endnu i ad hoc teknologien," siger han.
App'en, der hedder Auto-BAHN, kan allerede hentes på smartphones med Android. App'en er på vej til iPhone også.