Læs også:
Københavnske hospitaler dropper Microsoft Office
It-projekt får prisen på Microsoft Office til at gå amok
Region H sparer dagligt 4.000 timer med virtualisering
Software-licenser koster i nogle tilfælde mange penge for kunderne. Også for mange penge.
Det har Region Hovedstaden erfaret, hvilket har fået den til at kyle Microsofts Office-pakke på porten for 25.000 læger, sygeplejersker og sosu-assistenter.
Det sker i forbindelse med udrulningen af et kæmpe-projekt med virtuelle desktoppe (VDI) fra VMware på regionens 13 hospitaler.
Fyringen af Microsofts populære kontorpakke skyldes, at software- selskabets licensregler for virtuelle desktoppe ville udløse en merudgift på omkring 40 millioner kroner, hvilket regionen har kaldt en "uacceptabel stor licensomkostning".
Regionen har nu efter et års forgæves forhandling med Microsoft valgt at hoppe på open source-produktet LibreOffice i stedet.
Spørgsmål til Microsoft
Computerworld har i en mail til Microsoft spurgt, hvordan det kan være, at en så stor kunde som Region Hovedstaden med godt 20.000 Office-licenser skal ud og investere i yderligere 15.000 Office-licenser for at være på omgangshøjde med software-selskabets licenskrav i sit virtuelle desktop-miljø.
Derudover ville Computerworld gerne have svar på, om Microsoft har overvejet at forny sine licensregler til et virtuelt desktop-miljø, og hvornår dette eventuelt ville ske.
Slutteligt har Computerworld spurgt, om software-selskabet frygter, at Office-kunderne vil sive væk fra Microsoft i takt med, at kunderne ruller virtuelle desktoppe ud.
Ifølge Region Hovedstaden har det nemlig vist sig, at hvis bare én af regionens 25.000 VDI-brugere har adgang til Microsoft Office, så udløser det en betaling for Office-licenser for samtlige fysiske computere/klienter med adgang til det virtuelle desktop-miljø.
Microsofts svar
Microsofts teknologidirektør, Jasper Hedegaard Bojsen, sammenfatter selskabet holdning til sine licensregler i virtuelle miljøer i en mail til Computerworld:
"Hvad, der passer til nogle, passer ikke nødvendigvis til andre. Vi mener, at vi også i forhold til VDI har attraktive og konkurrencedygtige løsninger, men det er klart, at hver kunde har forskellige behov og forudsætninger."
"Derfor kommenterer vi heller ikke på specifikke kunder og den dialog, vi har med dem. Region Hovedstaden er fortsat en værdsat kunde hos Microsoft, og vi fortsætter dialogen om, hvordan it kan medvirke til at skabe større produktivitet og bedre service."
Det svar stiller Computerworld sig ikke helt tilfreds med og prøver igen.
Hvorfor vil I ikke svare på konkrete, generelle spørgsmål om Microsofts licenspolitik i VDI-miljøer, hvor der findes nye og gamle Office-versioner (som der vel i praksis gør i alle virksomheder med mere end få medarbejdere)?
Microsofts svar er denne gang, at selskabet ikke kan udtale sig generelt om VDI-licensregler, fordi det netop ikke handler om, at one size fits all med hensyn til kundernes eksisterende infrastruktur og de licensbetingelser, som kundernes infrastruktur medfører.
"Når det er sagt, så tilpasser vi selvfølgelig - som alle andre softwareleverandører - løbende vores licensbetingelser, så de passer til den teknologiske udvikling," lyder svaret fra Microsoft.
Læs også:
Københavnske hospitaler dropper Microsoft Office