Læs også:
Stortest: Office 2010, Open Office og Google Apps
Danmarks største region, Region Hovedstaden, har valgt at satse på open source-kontorpakken LibreOffice til sine 25.000 medarbejdere på de københavnske hospitaler.
Det betyder samtidig, at Region Hovedstaden dropper Microsofts Office-pakke i løbet af det kommende år.
Sektionsleder i Region Hovedstadens koncern-it, Vivian Thomsen, fortæller, at enkelte medarbejdere allerede er hoppet på LibreOffice, mens hele medarbejderstaben forventes at arbejde i den nye kontorpakke til efteråret 2012.
Skiftet betyder ifølge en pressemeddelelse fra Region Hovedstaden, at regionen scorer en engangsbesparelse på 40 millioner kroner plus løbende besparelser på vedligeholdelse.
Samtidig har hovedstadens hospitaler fravalgt JCaps og tilvalgt integrationsplatformen Apache Camel, som også er et open source-produkt og i lighed med JCaps programmeret i Java.
Flere fordele ved open source
Valg og fravalg i Region Hovedstaden er til dels økonomisk betingede, men regionens it-afdeling har ikke kun kigget på bundlinjen.
"Der er flere fordele ved open source. Udover det økonomiske incitament, oplever vi også, at et open source community i mange tilfælde er hurtigere end de proprietære leverandører til at få rettet fejl," lyder det fra Vivian Thomsen i pressemeddelelsen fra regionen i forbindelse med skiftet.
"Communityet omkring Camel er meget velfungerende, og der hersker en høj selvjustits, så vi vurderer, at sikkerheden er ret høj på produkterne," fortsætter hun.
Kender risikoen
Vivian Thomsen understreger samtidig, at hun er klar over, at der forbundet visse risici med open source-software, hvilke også har været inddraget i processen med at vælge ny Office-pakke til regionens 13 hospitaler.
"Selvfølgelig kaster man sig ikke bare hovedkulds ud i at bruge open source inden for hospitalsvæsenet. Der ligger en masse langsigtede strategiske overvejelser bag. Vi gør det for at spare penge, men hele tiden med hensyntagen til risikoen. Og vi udskifter ikke lige sådan de mest kritiske systemer, men opsamler erfaring med open source på områder, som er knap så kritiske," siger sektionslederen.
Regionen er da heller ikke helt grøn på open source-produkter, som den har arbejdet med siden 2008.