Test: Så god er Samsungs forbudte tablet

Samsungs ypperste bud på en tablet-computer er veldesignet og behagelig i brug, men Android-operativsystemet virker stadigvæk groft i kanterne.

Test: Så god er Samsungs forbudte tablet

Apple har solgt omkring 30 millioner iPads, siden den første maskine blev lanceret i USA sidste år. Det har selvfølgelig skabt en vældig interesse blandt konkurrenterne for at skabe lignende produkter, og Samsungs bud på et alternativ, Galaxy Tab 10.1, var netop på vej ud på de danske butikshylder. Men i sidste øjeblik har Apple fået nedlagt forbud mod, at Samsung sælger tablet-pc'en i Danmark. 
 
Samsung Galaxy Tab 10.1 er en interessant maskine, for da den først blev annonceret, var der tale om en 10,9 millimeter tynd maskine med en kampvægt på 599 gram. Da Apple så annoncerede iPad 2, gik koreanerne tilbage til tegnebrættet og kom retur med en maskine, der nu er 8,6 millimeter tynd, vejer 565 gram - men kameraet på bagsiden er nu på tre megapixel i stedet for de oprindelige otte.
 
Apple anklager den koreanske elektronikgigant for at kopiere design og ideer med produkter som Galaxy Tab 10.1 og serien af Galaxy-smartphones.
 
Og jo, det ser da også ud, som om Samsung med Galaxy Tab 10.1 har kigget Apple over skulderen. På den anden side er der jo grænser for, hvor meget man kan ændre på det fundamentelle design. En tablet-computer er jo en stor skærm og egentlig ikke så meget andet.

Godt design, godt bygget

Denne anmelder er en stor fan af Samsungs designvalg med Galaxy Tab 10.1. Maskinen er dejlig tynd og let, og den føles godt i hænderne. Skærmen på 10,1 tommer er i bredformat, hvilket jeg personligt foretrækker til film, apps og websider i forhold til 4:3-formatet, som Apple bruger med iPad. Samsung forkæler os med en klar og lysstærk skærm, men vi kan ikke anbefale, at du tager den med ud i direkte solskin - der er simpelthen alt for meget genskin.
 
Selv om bagsiden består af plast, føles maskinen velbygget og robust, og den er så let, at du nemt kan holde den i én hånd, mens du bruger den anden til at styre den.
 
Der er ingen knapper på fronten. I stedet har Samsung placeret tænd/sluk, volumenknap og minijackstik i toppen, og stereohøjttalere er placeret i siden. De spiller forbløffende højt og med god klarhed.
 
I bunden sidder en multiport, som du bruger til at oplade maskinen og koble den til computeren, og Samsung er også på vej med et væld af adaptere og tilbehør, så du eksempelvis kan koble maskinen til stuealteret via HDMI.
 
Android trænger til en overhaling
Men uanset hvor godt en tablet er designet og stykket sammen, så defineres den af, hvor godt softwaren fungerer, og hvor en behagelig og sammenhængende brugeroplevelse, den er i stand til at levere. Galaxy Tab 10.1 kommer med Google-designede Android 3.1-operativsystem, og på overfladen byder det på en række funktioner, der er Apples iOS-platform overlegen.
 
Vi har tidligere beskrevet, hvordan Android 3.0 fungerer, blandt andet i anmeldelserne af Motorola XOOM og Asus Eee Pad Transformer. Samsung Galaxy Tab 10.1 kommer med Android 3.1, som vi tidligere har haft fingrene i her.
 
Samsungs maskine leverer ikke en anderledes brugeroplevelse, og hvad det i bund og grund betyder er, at du får en brugeroplevelse, der er knap så finpoleret og sammenhængende som på iPad, men som til gengæld giver flere muligheder.
 
Navigationen af brugergrænsefladen er ikke helt så gennemtænkt som på Apples iPad, og der er i ny og næ også problemer med stabilitet og hastighed.

Googles egne apps som Gmail, Google Maps, YouTube og Kalender fungerer fremragende, og webbrowseren er også ganske velfungerende, men nogle gange crasher browseren, lader dig vente i lang tid, og du kan risikere at komme ud i nogle rigtige irriterende situationer, hvis du downloader Flash 10-pluginet.

Hvor er applikationerne?

Problemet med Android-platformen til tablets lige nu, er, at du med jævne mellemrum støder på apps, der kører langsomt, hakker eller ligefrem crasher. Derudover bliver der hældt malurt i bægret, ved at der kun er lidt over 130 tablet-optimerede apps i Android Marked. Og mange af dem er af tvivlsom kvalitet.
 
Det betyder, at Samsung Galaxy Tab 10.1 i sin nuværende tilstand primært opfordrer til at blive brugt til e-mail, internet, Google Maps og YouTube-videoer. Den fungerer også fremragende som videoafspiller, men det står småt til med formatunderstøttelsen, så du skal holde dig til film i H.264 simple profile-format.
 
Batteriet leverer i gennemsnit mellem syv og otte timer på en fuld opladning, hvilket er lidt dårligere, end hvad iPad kan levere, men stadigvæk rigeligt til en hel dags intensivt brug.
 
Vores eksemplar har blot Wi-Fi-forbindelse, men Samsung er også på vej med en model med indbygget 3G-modem. Du har valget mellem 16 eller 32 gigabyte lagerplads. Vi har en model med sidstnævnte og har aldrig været tæt på at løbe tør for plads, også selv om vi fodrede den med en masse film til en lang flyvetur.
 
Opdatering på vej
Vi har testet Samsung Galaxy Tab 10.1 med en standardudgave af Android 3.1, men om kort tid er Samsung klar med en softwareopdatering til maskinen, der udstyrer den med koreanernes egen TouchWiz UX-brugergrænseflade. Der er tale om en slags udvidelse af Android, der udstyrer maskinen med nye og bedre widgets, et par forbedringer og ændringer til brugergrænsefladen samt apps, der samler information fra flere sociale netværk.
 
Amerikanerne har også fået adgang til en film- og musikbutik, men det er endnu uvist, hvad vi danskere får lov til at lege med i Danmark.
 
Med Apples store softwareopdatering, iOS5, i horisonten til iPad, er det pt. svært at anbefale Galaxy Tab 10.1. Primært fordi Android-operativsystemet føles halvbagt og knap så sammenhængende, men også fordi der er en mangel på virkelig gode tablet-optimerede apps i Android Marked. Den fysiske hardware har vi ingen problemer med, men Google trænger til at få fingeren ud og levere en klippestabil version af Android til tablets.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere