Artikel top billede

Arkivfoto: Mickael Rieck. (Foto: Mikael Rieck freelance)

Vi er helt syge efter sundheds-information på nettet

På syv år er der sket en fordobling i antallet af danskere, der søger online-råd om sygdomme. Tilsyneladende er det ikke de officielle sundheds-sites, der trækker mest i musearmen.

Danskerne leder efter sundhedsinformationer på nettet som aldrig før.

Og det er fortrinsvis danskere i alderen 20 til 39 år, der søger efter sygdomme og helbredelse på nettet.

Det viser undersøgelsen "Online konsultationer" fra Copenhagen Business School (CBS), som professor Kim Normann Andersen fra universitetets Center for anvendt teknologi står bag.

Søger mere end nabolandene

Undersøgelsen bruger dataudtræk fra EU's statistikbank, Eurostat, der viser, at 52 procent af alle danskere mellem 16 og 74 år bruger nettet til at søge sundhedsrelaterede informationer, mens det tal lå nede på 27 procent i 2004.

Dermed ligger Danmark helt i top blandt EU-landene kun overgået af Luxembourg og Finland, hvor henholdsvis 58 procent og 57 procent søger informationer om sygdom og sundhed på nettet.

I Sverige, som vi normalt sammenligner os med, er det kun to ud af fem borgere, der søger online-sundhedsinformationer, mens tallet i Norge ligger på 47 procent.

Tallene kan være højere

Professor Kim Normann Andersen skriver dog i rapporten, at andre undersøgelser er kommet frem til andre tal.

Ugeskrift for Læger skrev da også tilbage i marts 2009, at en undersøgelse gennemført af konsulent Janne Rasmussen med flere viste, at i alt 72 procent af danskerne bruger internettet, når de søger information om sundhed.

Samme tidsskrift skrev i 2007, at en undersøgelse om danskernes online-sundhedssøgninger viste, at 60 procent af danskerne for fire år siden søgte informationer om sygdomme og helbredelser på nettet.

Et af de officielle sundhedssites i Danmark, Sundhed.dk, angiver ud fra en webundersøgelse med 2007 repræsentativt udvalgte danskere i 2010, at 90 procent af (online-)danskerne bruger internettet

Nettet letter sindet

Den fire år gamle undersøgelse fra 2007 foretaget af konsulent Henning Voss og kommunikationsmedarbejder Birgitte Lolan Ravn, der spurgte over 1.000 tilfældigt udvalgte danskere om deres online-adfærd.

Det viste sig, at det især er personer med høj uddannelse, kvinder, personer med dårligt helbred og folk med børn, der bruger internettet til sundhedsformål.

I undersøgelsen fra 2007 viste det sig også, at omkring hver fjerde dansker blev beroligede, efter de havde læst om sygdomme på nettet.

Det var tre gange så mange i forhold til dem, der blev mere bekymrede efter at have været på nettet

Vi kan lide kommercielle råd

Når vi går online for at få viden om lidelser og ubehag i kroppen, er det fortrinsvis kommercielle udbydere som eksempelvis Netdoktor.dk og Sundhedsguiden.dk, som vi konsulterer frem for officielle kilder som Sundhed.dk. 

"Antallet af brugere på de kommercielt drevne medier er markant højere end de af Sundhedsstyrelsens drevne. Eksempelvis er der på gruppen "Jeg støtter kampen imod Livmoderhalskræft" ultimo juli 2011 mere end 4.000 der har udtrykt at de er medlem af gruppen eller 'like it'", skriver Kim Normann Andersen i rapporten. 

"Når de er relevante at undersøge og forholde sig til, skyldes det både, at der her udvikles alternativer til viden om sundhed, og at denne udvikling kan sætte den offentlige sygesikringsmodel under yderligere pres," lyder det videre i rapporten.

Alene Netdoktor.dk har ifølge egne tal over 400.000 unikke besøgende om måneden med over 1,6 millioner månedlige sidevisninger, hvor de besøgende kan læse sundheds-indhold mellem bannerreklamer og quizzer.

Til sammenligning har Sundhed.dk ifølge professor Kim Normann Andersens rapport lige omkring 275.000 unikke brugere i september 2009.

Ifølge egne har tal har Sundhed.dk "op mod 30 millioner sidevisninger om året", hvilket dog ikke kan hamle op med de samlede udbud af kommercielle sundhedsites. <div class="mcePaste" id="_mcePaste" style="position: absolute; width: 1px; height: 1px; overflow: hidden; top: 0px; left: -10000px;">&#65279;</div>




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere