Artikel top billede

Linus' ukendte open source system vinder frem

Linus Torvalds startede udviklingen af Linux-styresystemet, der har stor succes på servere og mobiltelefoner. Den finske open source-udvikler har også succes med et andet mindre kendt system.

"En implementering, der på mange måder stinker, men som opfylder mine behov."

Sådan betegnede Linus Torvalds, ophavsmanden til Linux, sit open source versionsstyringssystem Git, da han frigav den første version for over seks år siden. 

Siden er implementeringen forbedret, og Git opfylder ikke længere kun Linus' behov, men en masse andre udviklere har taget det distribuerede versionsstyringssystem til sig.

Ved hjælp af det distribuerede versionsstyringssystem er det muligt at holde styr på kodebidrag til softwareprojekter, hvor programmørerne er spredt ud over mange geografiske lokationer. 

Android anvender Git

Det er eksempelvis tilfældet for det udbredte mobilstyresystem Android. Git er versionsstyringssystemet for Android og Androids store succes er med til at udbrede kendskabet til Git. Udviklere i telekommunikationsbranchen og andre, der bidrager til Android-udviklingen, kommer nemlig i berøring med Git, når de tilføjer ny kode til Android-projektet. 

En interessant krølle på den historie er, at Android selv er baseret på Linux-kernen, som Linus Torvalds startede udviklingen af for mere end tyve år siden i sit soveværelse.

Den 25. august 1991 skrev han til nyhedsgruppen comp.os.minix på Usenet:

"I'm doing a (free) operating system (just a hobby, won't be big and professional like gnu) for 386 (486) AT clones. This has been brewing since april, and is starting to get ready."

Siden er Linux bestemt blevet både "big" og "professional" med stor udbredelse på alverdens servere og altså nu også mobiltelefoner som Android. 

Markant flere Git-brugere

Nu vokser udbredelsen og kendskabet til Linus' mindre kendte open source system Git. Det er nemlig ikke kun Android-udviklere, der har taget Git til sig. Eksempelvis er der stadig flere blandt udviklere, der anvender Eclipse-udviklingsmiljøet, som tager Git i brug.

Git-anvendelsen er vokset fra pauvre to procent i 2009 til 13 procent i år, viser den nyeste undersøgelse fra Eclipse-udviklermiljøet (pdf).

Forleden annoncerede Google Code så, at Googles hosting-platform af open source udviklingsprojekter nu også understøtter Git. Hidtil kunne udviklere vælge mellem det centraliserede versionsstyringssystem Subversion og det distribuerede Mercurial.

Selvom Git får stadig flere brugere, så har blandt andet Subversion og andre systemer en stor del af markedet indenfor versionsstyringsystemer.

Eksempelvis viser Eclipse-udvikler-undersøgelsen at Subversion er det foretrukne versionsstyringssystem blandt 51,3 procent af de adspurgte, mens CVS, et andet centraliseret system anvendes af 13,3 procent. Herefter følger distribuerede systemer som Git med 12,8 procent og Mercurial med 4,6 procent.

Distribueret model er bedre end centraliseret model 
Linus Torvalds selv ser Git som et skifte væk fra en centraliseret versionsstyring til en distribueret model, der - når man har vænnet sig til det - er den centraliserede model overlegen:

"Jeg tror, at det selv for kerne-udviklingsfolkene tog nogle få år at vænne sig til hele den distribuerede model, og nu har en masse folk som var "early adopters" - både indenfor og udenfor kerne-miljøet - været med til at gøre modellen meget mere kendt og forståelig. Når du først har forstået de ting som en virkelig distribueret model som Git giver dig, så vender du aldrig tilbage til en centraliseret model," siger Linus Torvalds ifølge denne Infoworld-artikel.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere