Artikel top billede

Derfor går det galt med offentlige it-udbud

Et sandt kaos har ramt de offentlige it-indkøb med udbudsbommerter på stribe. Nu giver en ekspert et bud på, hvorfor det går så galt.

Unødvendig stram fortolkning af udbudsreglerne er en af synderne bag de mange aflysninger og annulleringer af udbud, som vi har set det seneste års tid.

Det mener direktør for firmaet Ignizion, Christian Kaic, der blandt andet har hjulpet større virksomheder som eksempelvis Novo Nordisk, TDC og Københavns Lufthavne med at opnå besparelser på indkøbssiden.

"Det virker som om, at der bliver tænkt mere i jura end i, hvad der giver de bedste og billigste leverandører og løsninger," siger Christian Kaic.

Grunden er ifølge eksperten, at embedsmændene har en manglende ensartet struktureret proces omkring udbud.

Sammenholdt med et manglende kendskab til markedet, der skal udbydes en opgave i, betyder, at man overkompenserer med juridisk indpakning.

Christian Kaic forklarer, at embedsmændene ganske enkelt opstiller en mur af juristeri til hvert udbud, fordi man vil gøre det så godt som muligt og fejlagtigt tror, at juraen kan opveje de manglende ensartede processer og manglende kendskab til markedet.

Reglerne kræver slet ikke al den jura, som embedsmændene propper ned over udbudene, vurderer Christian Kaic.

Faktisk er det synd og skam, for udbud er et godt redskab, mener han.

"Generelt er et udbud et fantastisk redskab til at få kontrolleret, om en given virksomhed får den bedste kvalitet til den bedste pris," fortæller han.

"Det kræver dog, at man som udbyder kan lave en præcis og fornuftig beskrivelse af leverancen, har balancerede kommercielle vilkår og interne kompetencer til at foretage vurdering af tilbuddene."

"Hvis man i offentlige udbud sammenlignede æbler med æbler og pærer med pærer, ville man ikke få alle disse uheldige sager," forklarer Christian Kaic.

Manglende indsigt

Men hans kritik er imidlertid hård, når det gælder de offentlige udbyderes øvrige kompetencer omkring udbud.

"De offentlige indkøbere mangler overblik over og indblik i, hvad der reelt købes ind," siger han.

Det bør ellers ske gennem grundige interne analyser.

"De offentlige indkøbere fokuserer heller ikke i tilstrækkelig grad på at opnå en tilstrækkelig markedsforståelse og indsigt i leverandørernes kompetencer," siger han og peger på, at eksterne analyser, inden udbud foretages, er nødvendige.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere