Sådan får du mest ud af batteriet på din bærbare

Batterierne i den bærbare lever sjældent op til forventningerne, men det er ikke altid batteriernes skyld. Se her hvordan du får mest muligt ud af dine batterier.

Sådan får du mest ud af batteriet på din bærbare

Batterier er ligesom mennesker - på et eller andet tidspunkt må de nødvendigvis afgå ved døden.
Batterier dør altså på et tidspunkt, men man kan selv gøre meget for at udskyde det uundgåelige.

Her får du en guide til, hvordan man forlænger levetiden på sit batteri så meget som muligt. Med lidt held kan batteriet holde, indtil man alligevel skal skifte sin bærbare computer ud med en nyere model.

Herudover er der medtaget gode råd til, hvordan man får batteriet til at holde længere mellem opladninger, så man ikke behøver være så afhængig af strømstikket.

Lad ikke batteriet løbe tør

Et lithium ion-batteri (den type, der findes i de fleste bærbare computere) har ikke godt af at blive klemt til sidste dråbe strøm.

Der sker ikke den store skade, hvis det sker en enkelt gang eller to, men hvis man tømmer batteriet gang på gang, så bliver levetiden kortere.

Der findes faktisk en undtagelse fra denne regel - omstændigheder hvorunder man rent faktisk bør tømme batteriet helt. Men det vender vi tilbage til.

Den gode nyhed er, at det sandsynligvis heller ikke kan lade sig gøre at køre batteriet helt ned - med mindre man virkelig gør en indsats for det. De fleste moderne bærbare computere er designet til at lukke ned, før batteriet er helt tømt.

Faktisk findes der en indstilling i både Vista og Windows 7 til præcis dette formål.

Tryk på Start, skriv ‘strøm' og vælg strøm-indstillinger og avancerede indstillinger. I dialog-boksen vælger man batteri og derefter kritisk batteriniveau.

Som udgangspunkt vil den nok stå på fem procent, og det er faktisk fint. XP indeholder ikke den indstilling, men en del leverandører vælger at tilføje muligheden på andre måder.

Myte: Man skal aldrig oplade batteriet helt
Dette punkt skaber en del uenighed. Nogle eksperter er for, mens andre er imod. På trods af modstridende synspunkter er vi endt med at tro på, at man gerne må oplade batteriet helt.

Fordelen ved at forlade hjemmet med et fyldt batteri - man kan bruge sin pc i længere tid mellem opladningerne - er risikoen værd.

Hold batteriet koldt

Varme ødelægger batteriet og reducerer dets levetid. Når man bruger en bærbar computer, skal man sørge for, at der er fri adgang for ventilationen.

Man skal aldrig sætte en bærbar computer på en pude eller en dyne. Hvis det er muligt, er det godt at sætte computeren oven på noget, så luften kan flyde frit.
Det er desuden en god ide med jævne mellemrum at rense blæseren med trykluft.

Enten luft på dåse, som man kan købe i de fleste computer-forretninger eller med trykluft fra kompressoren ude i værkstedet. Sørg for at følge instruktionerne på emballagen og blæs kun, når computeren er slukket.

Giv batteriet en pause

Hvis man på forhånd ved, at man ikke får brug for batteriet, fordi man har adgang til almindelig strøm, så tag det ud.

Ellers vil man slide på batteriet - ved hele tiden at lade og aflade - på et tidspunkt, hvor man slet ikke har brug for det. Derudover vil det blive varmet op.

Batteriet må ikke være helt fladt, når man tager det ud. Et batteri, der ikke bliver brugt, mister strøm, og det er ikke en god ide at lade det blive fuldstændigt tømt.

Så sørg for at batteriet er i hvert fald halvfyldt, hvis det skal ligge ubrugt hen i et stykke tid.

Tag aldrig batteriet ud, mens computeren er tændt, på standby eller i slumre-tilstand.

Det vil få systemet til at gå ned, og du risikerer at skade hardwaren. Selv det at indsætte et batteri, mens den bærbare er tændt, kan gøre skade på systemet. Så sørg for, at computeren er slukket, både når batteriet skal fjernes, og når det skal sættes i igen.

Hvis man aldrig har prøvet at tage batteriet ud af sin bærbare computer, så skal man sørge for at læse instruktionerne, inden man gør det første gang (hvis ikke man har manualen længere, så kan man sikkert finde den på nettet).

Typisk tages batteriet ud ved at vende computeren om og holde en knap inde, mens man tager batteriet ud.

Myte: Læg batteriet i køleskabet
Nogle folk anbefaler, at man opbevarer sit batteri i en pose i køleskabet. Men selv om batteriet skal holdes køligt, så er det sidste, man skal ønske sig, et vådt batteri, og i et køleskab er der stor risiko for kondensvand. Det er meget bedre at lægge batteriet i et helt almindeligt skab.

Det er heller ikke nogen god ide at lade batteriet ligge ubrugt hen i alt for lang tid. Hvis man ikke har brugt det i nogle måneder, så kan man lige tage det frem og sætte det i computeren i et par timer.

Og hvis man så skal have den bærbare med ud i verden, så er det bedst, hvis man sætter batteriet i et stykke tid i forvejen og lader det oplade ved hjælp af strømstikket. Giv det tid til at lade helt op, inden stikket tages ud.

Myte: Man kan redde et nedslidt batteri

Man kan strengt taget ikke redde et nedslidt batteri. Forstået på den måde, at man ikke kan få gammelt lithium til at binde flere elektroner igen, når først det er blevet slidt.
Men hvis batteriet løber ud overraskende hurtigt, eller hvis computeren har svært ved at finde ud af præcist, hvor meget strøm der er tilbage, så kan man måske fikse 'benzinmåleren', så den giver et mere præcist billede.

Hvis man har på fornemmelsen, at batteriet ikke kan finde ud, hvor fyldt det er, så kør det igennem cyklus et par gange. Kør batteriet helt ned (ja, det er undtagelsen til 'lad ikke batteriet blive helt tømt'-reglen), genoplad det til 100 procent og gentag processen.

Men hvordan tømmer man batteriet, når nu ikke Windows tillader det? Lad være med at begynde at rode med indstillingerne.

Det er en usikker metode (måske glemmer man at stille dem tilbage), man vil måske heller ikke få en retvisende måling, og sandsynligvis vil man alligevel ikke få tilladelse til at nedsætte batteriniveauet til nul procent (hvis det var muligt, så ville Windows gå ned).

I stedet skal man tage strømstikket ud og lade computeren køre (man kan jo arbejde på den i mellemtiden), indtil den automatisk går i dvale. Så tænder man computeren igen og går direkte ind i system setup-programmet.

Jeg kan ikke fortælle, præcist hvordan man gør det; på det punkt er alle computere forskellige. Tænd for pc'en og kig efter en besked på skærmen (en af de første, der kommer frem) der hedder noget med "tryk på tast X for at komme til setup."

Tryk på knappen med det samme.

Det kan godt kræve et par forsøg, inden det lykkes. Hvis strømmen løber helt ud, så skal man sætte stikket i igen, indtil man er tilbage i setup-programmet, hvorefter man kan tage det ud igen.

Lad så computeren stå tændt indtil den lukker ned af sig selv. Det kan godt tage et stykke tid (det tog 45 minutter for min bærbare); setup-tilstanden bruger nemlig ikke nær så meget strøm som Windows.

Når computeren er slukket, sætter man stikket i igen og venter et par timer, inden man tænder for Windows og sikrer sig, at man har et fuldt batteri. Gentag processen en gang eller to mere.

Med lidt held og ordentlig pleje vil batteriet stadig være brugbart, indtil den dag, hvor man alligevel skal ud og lede efter en ny computer.

Længere liv mellem opladninger

Hvis man følger ovenstående råd, burde der gå noget længere tid, inden det bliver nødvendigt at udskifte batteriet på den bærbare.

Men på en mere daglig basis, så er vi mest interesseret i en anden type batterilevetid; nemlig hvor lang tid vi kan køre den bærbare uden strøm. Måske kender du allerede de følgende råd, men det skader aldrig at genopfriske (eller genoplade) hukommelsen.

Dæmp skærmens baglys: Computerens baglys kræver en del strøm. Hold det så dæmpet som muligt.

Sluk for hardware, du ikke bruger: Sluk for Bluetooth, og hvis man alligevel ikke bruger internettet, så kan man ligeså godt også slukke for WiFi-modtageren.

Lad være med at bruge en ekstern mus eller andre enheder. Hvis man desuden slukker for lyden på sin computer, så kan man både spare strøm og undgå at irritere sine medmennesker mere end højst nødvendigt.

Undgå multitasking: Kør så få programmer som muligt. Det er faktisk bedst at nøjes med det ene program, man bruger (tekstbehandling, browser eller lignende) sammen med antivirus og firewall selvfølgelig. Og hvis man ikke er på nettet, så er de sidste to ikke engang nødvendige.

Undgå multimedier: Lad være med at redigere i fotos og se gamle Daily Show-videoer på batteriet. Vent i stedet til et tidspunkt hvor der igen er adgang til et strømstik. Og hvis man gerne vil lytte til musik, så kan man jo i stedet vælge at gøre det via en MP3-afspiller eller lignende.

Kend forskel på standby og dvale-tilstand

Man bør overveje, om man vil spare strøm ved at sende computeren i slumre- eller standby-tilstand eller måske i dvale.

Der er forskel. XP' Standby og Vistas og Windows 7's slumre-tilstand holder pc'en tændt med et vist strømforbrug, dog mindre end ved normal brug. Når computeren går i dvale, gemmer den på harddisken, hvorefter den slukker helt, så der ikke bliver brugt strøm overhovedet.

På den anden side er Windows betydelig længere tid - nogle gange hele minutter - om at gå i dvale og komme ud af dvalen. Og det er vel og mærke minutter, hvor batteriet bruger rigtig meget strøm, og hvor man ikke kan komme til at arbejde.

XP's standby-tilstand er ikke særlig effektiv. Hvis man ikke skal bruge sin bærbare computer i mere end en halv time, så læg den i dvale. Ellers er det nok en bedre ide med standby.

Vista og Windows 7 har en mere effektiv slumre-funktion. Man bør nok droppe dvale-tilstanden, med mindre man ved, at der vil gå mere end to-tre timer, inden man skal bruge computeren igen.

Myte: Flere RAM giver bedre batteri-levetid
Det er rigtigt, at mere RAM betyder mindre brug af harddisken, og også at harddisken bruger en del elektricitet. Men RAM bruger også strøm, og med mindre man skal lave en masse multitasking (og det er en dårlig ide, hvis man kører uden strømstik), så vil mere RAM ikke reducere brugen af harddisken.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere