"Særdeles utilfredsstillende". Sådan lyder kommentaren i regnskabsberetningen fra Fujitsus ledelse til, at resultatet for 2010/11 endte med et underskud på 116 millioner kroner imod et overskud på fire millioner året før.
Selskabet har blandt andet viklet sig ind i "store tabsgivende projekter" og reduceret egenkapitalen fra 159 til 43 millioner kroner. Ud over tabsgivende projekter hænger det store underskud også sammen med et "generelt for højt investerings- og omkostningsniveau i virksomheden..."
Fujitsu Danmarks administrerende nyansatte direktør Peter Krogsgaard er yderst fåmælt, da Computerworld får hul igennem til ham på en mobiltelefon.
"Regnskabet er yderst utilfredsstillende, og vi har taget passende actions for at rette op på det," siger Krogsgaard, som afviser at sige noget som helst derudover, lige som han heller ikke vil svare på spørgsmål.
Jeg deler ikke med dig
Du er usædvanlig kortfattet. Vi har ellers forberedt en række spørgsmål til regnskabet.
"Som sagt, regnskabet er dybt utilfredsstillende, og hvilke actions vi tager, klarer vi internt og er ikke noget, jeg skal dele med dig," siger Peter Krogsgaard, inden telefonsamtalen afsluttes definitivt.
Før Fujitsu arbejdede Krogsgaard for teleselskabet Telia, hvor han var vicepræsident i Telia Mobility Services Danmark, så han er vant til at arbejde i modvind. Krogsgaard afløste Hans Iakob Estrup, der forlod Fujitsu "efter fælles overenskomst" efter flere år med dårlige resultater.
Fyrede 24 i marts
Med hensyn til 'actions' så tog Fujitsu allerede affære tilbage i marts, hvor 24 ledende og menige medarbejdere blev afskediget i en fyringsrunde.
Herudover har Fujitsu angiveligt andre sparetricks klar i ærmet for at ændre på det store underskud og den stærkt reducerede egenkapital. Heriblandt "reduktion af overhead i organisationen for at nedbringe det generelle omkostningsniveau, ændring af politikker og retningslinjer for at reducere det generelle omkostningsniveau, optimering af cashflow management samt optimering af forecast, cost control og processer."
Fujitsu har hovedkvarter i Ballerup i udkanten af København samt en filial i Århus. Den danske forretning arbejder på tre områder. Outsourcing (110 medarbejdere), hardwaresalg og -service (90 medarbejdere) og applikationsforretningen som beskæftiger cirka 125 mand i Danmark og omkring 50 offshore primært i Indien.
170.000 medarbejdere
Fujitsu-koncernen, som er noteret på den japanske fondsbørs, er i sin helhed gigantisk, og den beskæftiger sig med meget andet end it. Ud af den samlede årlige omsætning på knap 286 milliarder kroner hidrører de 67 procent fra salg af it-relaterede ydelser og produkter.
I alt har koncernen mere end 170.000 medarbejdere, mens der herhjemme sidste år var 368 ansatte.
I modsætning til det danske selskab går det økonomisk godt i koncernen, som sidste år nåede et resultat før skat på 666 millioner dollars svarende til 3,5 milliarder kroner.
Ejerstrukturen er herhjemme skruet sammen, så Fujitsu har alle sine danske forretningsaktiviteter samlet i selskabet Fujitsu A/S, som er ejet af Fujitsu Services Holding i Holland, der igen er ejet af Fujitsu Services Holdings i Storbritannien, som selv er ejet af Fujitsi Ltd (96 pct.), mens de sidste fire procent ejes af Fujitsu International Finance, som også er bosiddende i Holland.