Artikel top billede

(Foto: Thomas Yde)

Årets CIO: Sådan træffer man beslutninger

Torben Bonde er vindmøllekæmpen Vestas it-chef. Han er også Årets CIO. Computerworld tog med til ledermøde på hovedkontoret i Randers.

Den 50 meter lange vindmøllevinge ligger udstrakt som en hvid kæmpehval på en enorm blokvogn, mens den bevæger sig sydpå ad den østjyske motorvej.

Skulle man have været i tvivl om GPS'ens algoritmer, efterlader synet af den enorme vinge ingen tvivl om, at man er på rette vej, hvis det er verdens største vindmølleproducent, man leder efter.

Og det gør vi. For det er her, Årets CIO slår sine folder, og Computerworld har besluttet at møde manden i sit rette element. Han hedder Torben Bonde og er nykåret som landets bedste it-leder af Computerworld, IDC og Dansk IT i fællesskab. I et stærkt felt, der talte CIO'er fra Mærsk, ATP, Fødevarestyrelsen og JP/Politikens Hus, blev Vestas-CIO'en valgt som den ypperste.

I udkanten af Randers fylder Vestas-bygningerne stort set hele vejen. Den hedder i øvrigt Alsvej som for at sende en hilsen til en anden af Danmarks store industrivirksomheder nede i det sønderjyske. Vestas har afdelinger flere steder i landet og overalt i verden, men hovedsædet er i Randers - lige præcis her, hvor produktionen begyndte, og dele af bygningerne er ombyggede gamle produktionshaller.

Torben Bonde tager imod. Han har netop forladt sit daglange møde, men inviterer indenfor, så Computerworld kan møde teamet. Der går dog lige lidt tid.

"Kan du ikke snuppe en kop kaffe i kantinen i 20 minutter? Vi skal lige gennemgå de sidste medarbejder-reviews. Det er lidt konfidentielt."

Torben Bonde kører et stramt program af møder. Det er nødvendigt, men det forhindrer ham i at bruge tid på gulvet i udviklingsafdelingen, som han egentlig også gerne vil, forklarer han senere over frokosten.

"Det er vanskeligt, når man har så mange møder, og jeg savner at være mere ude i organisationen og have den direkte daglige dialog. Det var nemmere, da vi kun var 10," siger han.
Der er langt fra 10 it-folk til de 700 ansatte, som i dag kan kalde sig en del af Vestas' it-organisation.

Sådan gør man det

Den hemmelige del af mødet slutter, folk strækker benene i fem minutter og er snart klar til at fortsætte.

Der er god ro og orden på ledermødet. Tonen mellem de otte personer i lokalet er præcis og professionel, selvom der også er plads til en ironisk bemærkning. Vi er jo i Jylland. Men der bliver ikke fyret lårklaskende branderter af. Det er der simpelthen ikke tid til.

Torben Bonde har allerede holdt tre møder inden det igangværende maraton-ledermøde, der startede klokken 10. Det slutter først klokken 17.

En række forskellige managers i Torben Bondes og Vestas' store it-organisation har i dag fået til opgave hver at give en præsentation af deres projekter og aktuelle arbejdsmæssige udfordringer.

I udviklingsafdelingen mangler der for eksempel en mand, som er sygemeldt. Han er ekstern konsulent, en SAP-ekspert, og forretningen lider under hans fravær.

Ledergruppen diskuterer mulighederne for en erstatning. Torben Bonde indskyder et spørgsmål hist og her. Der diskuteres frem og tilbage. Omsider siger Torben Bonde "cut".
Nu skal der træffes en beslutning, og det bliver der.

En anden afdelingsleder giver sit oplæg om it-strategi og change management. Hvordan skal vores it-organisation levere? Vil vi prioritere strategiarbejdet højere, og vil vi have et management-system, der understøtter det? Og hvis ja, vil vi så allokere ressourcer til at gøre det?

Det bliver en lang diskussion. Det er en vigtig ting for hele it-organisationen. Det er også en til tider ret teoretisk diskussion, der bestandigt ender med spørgsmålet: Hvordan løser vi det?

"Nu er vi 20 minutter over tiden, og vi skal have truffet tre beslutninger. Skal vi hugge om det?," siger Torben Bonde pludselig. Den jyske humor fornægter sig ikke.

"Jeg kunne tænke mig at sige ja til de to første. Og ja til det sidste."

Ingen er uenige. Sådan gør man det.

Årets CIO er en platform

I spidsen for Vestas' store it-organisation befinder sig en rolig mand med åbenbar gennemslagskraft. Han er jyde - og hvis sindighed er et af jydens træk, lever han til fulde op til det. Torben Bonde taler velovervejet og med en ironi, der ofte overrasker.

Man forventer faktisk ikke, at der midt i hans saglige fremtoning huserer et menneske, som er festligt at være sammen med på sin egen afdæmpede facon.

Men den egenskab er måske netop en af grundene til, at det er ham, der er chef for Vestas it. Han refererer direkte til Vestas' finansdirektør Henrik Nørmark, også kaldet indenrigsministeren, som i store træk er daglig orkestrator af driften af den store virksomhed.

Koncern­chefen Ditlev Engel udstikker kursen og tager turen på de bonede aktiehus-gulve rundt om i verden. Imens holder Torben Bonde ugentlige møder med Henrik Nørmark. Møderne bliver færre og færre, fordi behovet stedse bliver mindre.

"Vi diskuterer mest taktik og strategi. Jeg forsøger at gøre min indflydelse gældende på hele udviklingen af Vestas. It skal gøre sig fortjent til at komme ind. Du skal kæmpe for det, og nogle dage lykkedes det bedre end andre. Men det bliver nemmere over tid, fordi vi viser, at vi gør en forskel."

"Og en udnævnelse til Årets CIO er vigtig, fordi den giver mig en platform til at tage dialogen med ledelsen. Man bliver taget seriøst af sine CIO-kolleger. Derfor kandiderede jeg også i år. Min organisation har fortjent det. Det er en fælles achievement, for uden dem, stod vi ikke her. Jeg kan sende et signal om, at vi gør noget fornuftigt."

Fyringer kan mærkes

Selvom der i dag er 700 mennesker under Torben Bonde, har der været endnu flere. Sidste år måtte Vestas' it-afdeling således opsige 200 ansatte.

Den slags kan mærkes. Også på Årets CIO.

"Vi måler jo på, hvordan folk går og har det, og om de er tilfredse med deres chef. Og der er forskellige nuancer af svar på det spørgsmål. Jeg har været instrument for at gennemføre barske ting hen ad vejen, og det kan mærkes, at vi sagde farvel til en masse mennesker. Det skaber usikkerhed," siger Torben Bonde.

Han tænker, mens han spiser et stykke af sin fisk i Vestas' store kantine.

"Men jeg tror, de fleste er trygge ved, at jeg sidder på de ting, jeg gør," fortsætter han kort efter.

"Jeg stiller mig til rådighed i grupperne, så jeg kan komme med på deres afdelingsmøder, og vi har en åben dialog. De er også trygge ved min erfaring med at sætte ting på dagsordenen i forhold til ledelsen."

Læs andet afsnit her: Heavyrock til Årets CIO




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere