Artikel top billede

Mange netbrugere må skuffede surfe videre, hvis de forsøger at anvende eksempelvis streamingtjenesten Netflix.

Her er de fede online-tjenester som du ikke må se

ComputerViews: Det vrimler med spændende og indholdsrige online-tjenester med film og musik. Du har bare ikke adgang til dem.

Læs også:

Musikindustrien mangler den gyldne online-model

Unge: Musikpirateri er kun den næstbedste løsning

ComputerViews: Beskeder som: "We're sorry. This service is currently not available..." rammer dagligt danskere, der forsøger at få adgang til indholdsrige onlinetjenester fra udlandet.

Underholdningsbranchens digitale tilbud er nemlig fortsat forbudt land i de fleste tilfælde.

I flæng kan nævnes: Netflix, Pandora, Hulu, Google Music og filmdelen af Apples iTunes.

Alle er spændende og indholdsrige tjenester, men desværre ikke tilgængelige for danske netbrugere (med mindre man giver sig i kast med diverse fiksfakserier).

Forklaringen er ofte, at indholdsudbyderen ikke har været i stand til at forhandle rettighederne på plads, så indholdet også kan udbydes i Danmark.


Hvis man forsøger at tilgå Netflix fra Danmark, bliver man mødt af denne besked.

EU vil hjælpe dig

EU's Neelie Kroes, der er næstformand for Europa-Kommissionen og står i spidsen for unionens digitale dagsorden, vil imidlertid denne situation til livs.

"Det er nødvendigt, at forretningsmæssigt og kulturelt indhold og tjenester kan udveksles over grænserne, og vi må sikre, at dette kan lade sig gøre...," står der skrevet i EU's agenda for den digitale økonomi frem til år 2020.

"Internettet har ingen grænser, men onlinemarkederne både på verdensplan og i EU er stadig adskilt af en række barrierer, der påvirker ikke blot adgangen til fælleseuropæiske teletjenester, men også adgangen til det, der burde være verdensomspændende internettjenester og indhold. Dette er en uholdbar situation."

Onlineguldet ligger i USA

Neelie Kroes har fat i en både relevant og alvorlig problemstilling: Det er uheldigt, at man i år 2011 stadig har så fragmenteret et digitalt marked.

Desværre løser hendes agenda - hvis den vel at mærke realiseres - næppe udfordringen med, at nettet stadig er alt for opdelt i regioner.

Faktum er - desværre - at det stadig er USA, der fører an, når det handler om at tænke innovativt inden for digitale onlinetjenester.

I EU's digitale agenda bemærkes det således også, at EU er ved at sakke agterud. Løsningen i EU-land er ikke overraskende at satse på et mere velfungerende lokalmarked, der skal kunne matche blandt andet det amerikanske.

"Forbrugerne forventer med rette, at der er mindst lige så effektiv adgang til indhold på nettet som andre steder. Europa savner et samlet marked i indholdssektoren," lyder Neelie Kroes' budskab.

Læs også:

Musikindustrien mangler den gyldne online-model

Unge: Musikpirateri er kun den næstbedste løsning

Her er dine muligheder

Læs også:

Musikindustrien mangler den gyldne online-model

Unge: Musikpirateri er kun den næstbedste løsning

Mens det naturligvis er både fornuftigt og glædeligt, at der arbejdes for et mere sammenhængende digitalt marked inden for EU's grænser, er den egentlige problemstilling snarere, hvad man gør i forhold til resten af verden.

I den ideelle verden ville man med et konkurrencedygtigt og innovativt online-marked i EU kunne gøre det overflødigt for forbrugerne overhovedet at kigge mod USA.

I realiteten er det ren utopi, for it-verdenens puls banker nu engang bare hårdere i USA - og derfor vil amerikanerne i al overskuelig fremtid altid være et skridt foran EU-landene.

I den fysiske verden kan man opretholde en forskel i indholdsudbud og -priser i de forskellige regioner.

Det lader sig ikke gøre i en onlineverden, hvor det ikke kræver alverden at oprette en falsk adresse i Texas, hvorefter man kan få adgang til nye tv-serier på iTunes, inden de overhovedet er frigivet inden for EU's grænser.

Her er EU-planens mangler

Problemet med EU's digitale agenda er, at den forsøger at overføre markedsmekanismer fra den fysiske verden til en onlineverden.

I sidstnævnte er forbrugeren bedøvende ligeglad med, hvilket land tjenesten kommer fra.

Så selv hvis EU får held med at skabe et ensartet og velfungerende lokalt marked, er man nødt til i højere grad at forholde sig til, at internettet ingen grænser har.

Forbrugeren handler der, hvor indholdet er bedst og billigst.

Dette er EU-agendaens største svaghed, og selvom Neelie Kroes & co. på papiret forsøger at skabe et mere sammenhængende globalt marked for digitalt indhold, er tidshorisonten endnu helt og aldeles uklar. I mellemtiden har forbrugerne tre muligheder:

1: At acceptere, at der ikke er adgang til alle de spændende onlinetjenester.

2: Sikre sig adgang ved hjælp af diverse fiksfakserier (eksempelvis oprette en iTunes-konto med en amerikansk proformaadresse).

3: Skaffe sig adgang til indholdet via ulovlige pirat-tjenester.

Læs også:

Musikindustrien mangler den gyldne online-model

Unge: Musikpirateri er kun den næstbedste løsning




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere