Artikel top billede

Verdens stærkeste computer: 8,16 petaflops vildskab

Verdens kraftigste computer netop nu trækker vilde 8,16 petaflops - mere end de fem næststærkeste kan trække tilsammen.

Computerworld News Service: En japansk computer har indtaget førstepladsen på listen over verdens 500 bedste supercomputere, og Kina er dermed blevet slået af pinden efter bare seks måneder på toppen.

Med 8.16 petaflops (billiarder floating point-beregninger i sekundet) har computeren K flere kræfter end de fem følgende systemer tilsammen.

K computerens ydelse er opgjort ved hjælp af 68,544 SPARC64 VIIIfx CPU'er med hver otte kerner, hvilket vil sige 548,352 kerner samlet set.

Det er mere end dobbelt så mange som noget andet system på top 500-listen.

Kina ryger ned af listen

Computeren er stadig under konstruktion, og når den bliver klar til brug i november 2012 vil den ifølge producenten Fujitsu, indeholde mere end 80.000 SPARC64 VIIIfx CPU'er.

Japans indtog på førstepladsen betyder, at den kinesiske Tianhe-1A supercomputer, som røg i top i november sidste år, nu er nede på en andenplads med 2,57 petaflops.

Men Kina øger stadig sin andel af computere på listen fra 42 til 62 systemer.

Den nye førsteplads betyder desuden, at Jaguar, som er bygget til det amerikanske energiministerium (DOE), ryger ned på en tredjeplads.

I modsætning til andre nyere supercomputere anvender K computeren ikke grafiske processorer eller andre acceleratorer.

Den bruger mest strøm, men er samtidig et af de mest energieffektive systemer på listen, fortæller Top500.org.

Supercomputeren er installeret på RIKEN Advanced Institute for Computational Science (AICS) i Kobe. Det samlede system vil køre med mere end 10 petaflops.

Det er første gang, at Japan har den største supercomputer, siden landets Earth Simulator blev overgået af DOE's IBM BlueGene/L og af Nasas Columbia i november 2004.

For første gang har alle systemerne i top 10 en ydelse på over en petaflop, men det er også de eneste systemer på listen, der når det niveau.

USA har tre systemer i top 10, Japan og Kina har to hver og Frankrig har et.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere