BREAKING:Region Syddanmark skal betale historisk stor bøde for grove overtrædelser af GDPR

Artikel top billede

10 tip som får dit smartphone-batteri til at holde længere

Skal du også oplade din smartphone stort set hver dag? Her er en stribe tricks, som kan hjælpe dig med at spare på batterijuicen.

10 tip, som får dit smartphone-batteri til at holde længere

Trods alle deres muligheder og fleksibilitet er smartphones - selv de bedste af dem - forbandet med en elendig batteri-levetid. Med mindre man bruger sin telefon minimalt (og hvem gør det?), skal man være heldig, hvis man kan nå hjem efter en arbejdsdag med kræfter nok i batteriet til at foretage bare et enkelt opkald.

Men med de rigtige applikationer og lidt viden kan man fordoble telefonens levetid - og arbejde (eller lege) længere end nogensinde før.
 
Nogle telefoner lever længere end andre på en enkelt opladning, men dybest set lider alle smartphones under samme grundlæggende problem: De gør for mange ting.

Et batteri, der er lille nok til at kunne passe ind i en smartphone, har ikke en chance for at kunne holde i flere dage med kørende applikationer, webbrowsing, e-mails og hvad en telefon ellers forventes at kunne gøre. (Nå ja, foretage opkald.) 
 
De fleste smartphone-batterier i dag er vurderet til omkring fem watt-timer, og det betyder, at de kan levere en watt til enheden i timen over en periode på fem timer. Så hvis din telefon rent faktisk bruger én watt i timen, og du tager den fra opladeren klokken syv om morgenen, så kan du forvente, at den dør ved frokosttid. Det vil sige, at nøglen til at forlænge batteriets levetid er at reducere den mængde at strøm, som enheden forbruger per time.   
 
En oplagt måde at reducere telefonens strømbehov er ved at bruge den mindre (yeah, right). En mere praktisk tilgang er at justere telefonens strømforbrug ved at slukke for unødvendige funktioner og skrue ned, når det er muligt. Sluk for radioen, når du ikke bruger den, skru ned for skærmlyset og sluk for applikationer, som kører i baggrunden. Det er nogle af de tip, der kan hjælpe telefonens batteri med at holde længere. Sammen med andre tricks og applikationer kan de udvide telefonens arbejdsdag ved reducere det umiddelbare strømbehov.
 
1. Skru ned for skærmen 
Du elsker måske din telefons store og farverige skærm, men det er samtidig batteriets fjende nummer et. Mere end nogen anden komponent på din telefon forbruger skærmen batteri med en hæsblæsende hastighed. De fleste telefoner har en auto-brightness-funktion, som automatisk justerer skærmen i forhold til ydre lysforhold og systemaktivitet.
 
Det forbruger naturligvis mindre strøm, end når man kører med fuld lysstyrke hele tiden, men du kan få endnu bedre resultater ved at nedsætte lysstyrken til det laveste niveau, du kan holde ud, og lade den stå der. Selv hvis ikke du følger andre råd i denne guide overhovedet, vil dette ene tip forlænge batterilevetiden betydeligt.
 
2. Lav en kort screen timeout 
Under din telefons skærmindstillinger bør der være en mulighed kaldet 'Screen Timeout' eller lignende. Her kan du bestemme, i hvor lang tid telefonen skal være oplyst efter input. Hvert sekund tæller, så sæt din telefon til den kortest mulige periode. På de fleste Android-telefoner er minimum 15 sekunder. Hvis din screen timeout er indstillet til to minutter, bør du overveje at sætte den ned til 30 sekunder eller mindre.
 
3. Sluk for Bluetooth
Uanset hvor meget du elsker at bruge Bluetooth i bilen med dit håndfri headset, skal du vide, at den ekstra radio hele tiden lytter efter signaler. Når du ikke sidder i bilen eller venter et opkald, som du planlægger at besvare via headset, bør du slå funktionen fra. (At gå rundt med et Bluetooth-headset i øret, når man ikke er i gang med et opkald, gør alligevel ikke noget positivt for dit street cred.)

Ved at slukke for Bluetooth, når du ikke bruger det, kan du tilføje en time eller mere til batteriets levetid.
 
4. Sluk for Wi-Fi, når du ikke bruger det 
Ligesom med Bluetooth er telefonens Wi-Fi-radio en seriøs batterisluger. Mens man absolut bør foretrække hastigheden ved den trådløse forbindelse derhjemme eller på kontoret frem for operatørens trådløse forbindelse til datatjenester, så er der ingen grund til at have Wi-Fi-radioen tændt, når man er på farten. Slå den fra, når du går ud af døren, og tænd den kun igen, når du planlægger at bruge datatjenester inden for rækkevidde af dit Wi-Fi-netværk. Android-brugere kan tilføje den såkaldte Wi-Fi toggle widget, hvorefter det hele kan klares med bare et enkelt klik.
 
5. Skær ned på GPS'en 
En anden stor batterisluger er telefonens GPS-enhed, som fungerer ved hjælp af en lille radio der sender og modtager signaler til og fra satellitter for at udregne din position på jordens overflade. Forskellige applikationer har adgang til telefonens GPS for eksempel for at kunne lokalisere restauranter i nærheden eller tjekke dig ind på sociale netværk.
 
Som bruger kan du afvise applikationernes adgangstilladelse til telefonens GPS. Når du installerer dem, vil en del applikationer bede om tilladelse til at bruge dine lokationsdata. Når du er i tvivl, så sig nej. (Og hvis et spil, en screensaver eller en wallpaper-applikation spørger om lokationsdata, bør det give anledning til mistænksomhed, for hvorfor skal den overhovedet bruge de informationer?) 
 

Sluk for vibratoren

6. Sluk for fremmede applikationer 
Mulititasking - altså muligheden for at køre mere end én applikation af gangen - er en stærk smartphone-funktion. Men det brænder samtidig en masse strøm, eftersom alle applikationerne bruger en del af telefonens processorcyklus. Ved at slukke for de applikationer, som du ikke rent faktisk bruger, kan du dramatisk nedsætte CPU'ens arbejdsbyrde og dermed strømforbruget.
 
Til Android-telefoner - som er notoriske strømslugere på grund af deres mange multitasking-muligheder - kan vi godt lide applikationen Advanced Task Killer, som indeholder en auto-kill funktion, som hele tiden holder øje med dine applikationer. I iOS kan man dobbeltklikke på Home-knappen og på den måde få adgang til multitasking-menuen. Hold på ikonet, indtil et X dukker op, og tryk på X'et for at slukke for applikationen.
 
7. Slå vibrate fra 
Foretrækker du at telefonen gør dig opmærksom på indgående opkald ved at vibrere frem for ved at afspille en ringetone?

Det kan vi godt forstå, men desværre bruger vibrerings-funktionen meget mere strøm end en ringetone. En ringetone skal trods alt bare få en lille membran i telefonens højtaler til at vibrere for at producere lyd. Vibrationsmotoren skal til sammenligning svinge med en lille vægt, der kan få hele telefonen til at ryste - og det kræver en del mere strøm.

Hvis du ikke vil forstyrres, så skulle du i stedet overveje at slukke for alle notifikationer og lade telefonen ligge inden for synsvidde, så du kan se, når der er et indgående opkald. Den tilgang er lige så venlig over for dit batteri, som den er over for venner og naboer.
 
8. Sluk for uvigtige notifikationer 
Det virker efterhånden til, at stort set alle applikationer skal på nettet og lede efter opdateringer, nyheder, beskeder og andre informationer. Når den finder noget, kan applikationen finde på at ringe, lyse telefonen op med en besked, få LED'en til at blinke - eller alle ting på samme tid.
 
Det forbruger alt sammen energi. Selvfølgelig vil du gerne have besked, når der kommer en ny sms eller ved et mistet opkald, men der er ingen grund til at få besked med det samme, bare fordi radboy84 har slået din highscore i Booty Blast. Ved at slå den slags notifikationer fra vil batteriet vare en smule længere, ligesom man undgår irriterende distraktioner.
 
9. Power Saver Mode til Android 
Nyere Android-telefoner inkluderer en 'Power Saver' indstilling, som hjælper med at håndtere telefonens mange strømbesparende funktioner.

Power Saver-mode forhindrer dine applikationer i at opdatere i baggrunden, ligesom den sænker lysstyrken, reducerer screen timeout-indstillingen, slår animationer fra og slukker for vibrate. Power Saver går som udgangspunkt selv i gang, når batteriniveauet er nede på 20 procent, men man kan indstille den til at starte for eksempel ved 30 procent i stedet. Jo hurtigere telefonen går over i Power Saver mode, jo længere vil batteriet leve. 
 
10. JuiceDefender til Android 
Ved manuelt at justere på alle telefonens indstillinger i løbet af dagen kan du presse et par ekstra timer ud af batteriet. Men hvis du synes, det lyder for besværligt, skulle du overveje at downloade en applikation, der kan håndtere batteriet for dig.

Til Android-telefoner kan vi anbefale JuiceDefender, som automatisk slår radioerne til og fra og håndterer telefonens CPU-forbrug for at optimere batteriet.
 
Oversat af Marie Dyekjær Eriksen
 
 
 
 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere