Danmarks 20 mest lovende, unge it-virksomheder er hele ugen på besøg i iværksætter-mekkaet Silicon Valley i den amerikanske solskinsstat Californien.
Alle virksomheder er udvalgt til det nye initiativ SCALEit, som skal ruste flere unge danske virksomheder til en fremtid som store spillere på de internationale markeder.
Ideen til SCALEit kommer fra Udenrigs- og Videnskabsministeriets fælles repræsentation i Silicon Valley, Innovation Center Denmark. Her ønsker man at støtte danske nystartede virksomheder, så flere kommer succesfuldt ud af opstartsfasen.
"Det er unge virksomheder, der skaber flest arbejdspladser i Danmark. Desværre klarer en del af de unge virksomheder kun de første år, og når aldrig at vokse sig store. Med SCALEit tager vi de mest lovende it- virksomheder til Silicon Valley for at vise dem, hvordan virksomheder bliver rigtig store," udtaler Lene Sjørselv Schulze, rådgiver hos Innovation Center Denmark.
Lene Sjørselv Schulze tilføjer, at interessen har været så stor, at planlægningen af et lignende opfølgende arrangement allerede ér i gang.
Intensiv uge i Silicon Valley
For de udvalgte deltagere til SCALEit venter en intensiv uge, hvor de blandt andet bliver introduceret til investorer, mulige partnere og iværksætterguruer, der skal træne dem i at servere deres ideer for potentielle investorer og optimere deres forretningsplan.
Den danske Silicon Valley-baserede iværksætter, Juha Christensen, spejder altid efter nye talenter og glæder sig til at byde de danske start up's velkommen.
"SCALEit er et spændende og vigtigt initiativ. Som it-virksomhed, uanset nationalitet, skal du have relationer til Silicon Valley, hvis du vil være en international spiller. Her er en overflod af vigtige aftagere og potentielle partnere inden for it samt en tredjedel af verdens venturekapital," siger Juha Christensen, der også er partner i venturefonden Sunstone Capital.
Danske iværksættere skal tænke globalt
Under SCALEit kommer de unge virksomheder også i skole hos en dansk iværksætter, Torsten Kolind, som er teknisk direktør for iværksætter-netværket YouNoodle.
Kolind mener, at mange unge danske it-virksomheder typisk venter for længe, inden de tænker et internationalt hotspot, som Silicon Valley, ind i deres strategi.
"Unge danske virksomheder gør sig selv en bjørnetjeneste ved ikke at komme ud noget før. Silicon Valley er ikke kun et marked, men et hotspot med ressourcer og innovation i verdensklasse. Det styrker det endelige produkt og hjælper virksomheden vokse, når iværksættere har modet til at komme til Silicon Valley tidligt og lære af de store successer her," siger Torsten Kolind.
Nu skal USA erobres!
For de 20 medvirkende virksomheder er SCALEit en mulighed for at udfordre visionerne og strategien for fremtiden.
"Vores drøm er at erobre det amerikanske marked, og vi tager hele holdet med til Silicon Valley, så kan de andre deltage i noget af det og få en tur ud af det også," siger Jens Reimer Olesen, der er medstifter af og administrerende direktør for Graduateland, som er Europas største jobportal for studerende og nyuddannede.
Jens er bachelor i økonomi fra CBS og er med sine 22 år feltets yngste iværksætter. De andre i firmaet er mestendels autodidakte programmører, hvoraf en er så gammel som 26 år.
"Vi betaler et tilmeldingsgebyr på 5.000 kroner, og de penge dækker hele ugen fra mandag til fredag med mad, arrangementer og diverse for to mand," fortæller Jens Reimer Olesen.
De lander i dag
Jens Reimer Olesen og de andre 19 danske start up's lander i dag i Californien og modtages af folk fra Innovation Center Denmark, der står klar med det tætpakkede Sådan-vokser-du-dig-stor-og-stærk-program.
I forbindelse med SCALEit går en ny portal inden længe i luften på adressen scaleit.us. Man kan allerede nu registrere sig på siden, som skal give danske nystartede virksomheder en række værktøjer og inspiration til international udvikling.
Hvis man vil se fakta vedrørende unge virksomheders jobskabelse og levetid, er det færd at studere rapporten
Job Creation by Firms in Denmark, som er lavet af af Rikke Ibsen og Niels Westergaard-Nielsen fra Aarhus Universitet.