I det seneste års tid har der været fokus på gaver fra leverandører til offentligt ansatte.
Blandt andet i KMD-skandalen, hvor 28 kommuner tegnede ulovlige kontrakter med it-giganten uden om udbud og samtidig modtog gaver fra KMD.
Nu arbejder Personalestyrelsen under Finansministeriet på et tillæg til den nuværende vejledning og regler på området. Computerworld har fået aktindsigt i et udkast, der er dateret 12. maj 2011.
Gaver skaber tvivl
Her slås det fast, at gavereglerne er sat i verden for at forebygge, "... at der opstår situationer, hvor der kan rejses tvivl om, hvorvidt den offentligt ansatte vil være saglig og upartisk i varetagelselsen af sine arbejdsopgaver".
Udgangspunkt, og skrevet med fed skrift i udkastet til vejledningen, er i forhold til deltagelse i arrangementer, rejser og lignende betalt af private:
"Offentligt ansatte bør som det klare udgangspunkt ikke deltage i arrangementer, rejser med videre betalt af private borgere eller virksomheder."
Derefter giver styrelsen en række eksempler, som ikke fremgår af de gamle regler.
Både eksempler på, hvad man må deltage i, og hvad man som offentligt ansat absolut ikke må deltage i.
Computerworld har med udgangspunkt i udkastet lavet tre lister:
Bremsespor efter gaveræs
Udkastet fra Personalestyrelsen sendes blandt andet til Rigsrevisionen, inden det skal behandles videre i det politiske system.
Selve tillægget til vejledningen "God adfærd i det offentlige" udarbejdes i samarbejde mellem Finansministeriet (Personalestyrelsen), KL, Danske Regioner, Indenrigs - og Sundhedsministereiet, Justitsministeriet og DJØF.
I KMD-sagen har it-kæmpen selv droppet sin hidtige gavepraksis.
KL har også indskærpet reglerne efter KMD-balladen, og det samme har mindst 14 kommuner.