Der er kameraer, der tager fotos i høj opløsning, og så er der H4D-200MS fra svenske Hasselblad.
Dette kamera byder på billeder i op til svimlende 200 megapixel, eller hvad der svarer til over 10 gange så høj opløsning, som der for eksempel findes i Canon EOS 600D.
Kæmpe opløsning, kæmpe pris
Kameraet har en 50 megapixel sensor, men bruger Hasselblads multi-shot teknologi, hvor den kombinerer 6 billeder til et meget, meget højt opløseligt foto.
Teknologien fungerer ved, at sensoren bevæger sig 1/5 pixel før hvert skud for at samle mest muligt information til det endelige billede.
Den teknologi betyder dog, at der kun kan tages billeder af objekter, der ikke bevæger sig. Der skal nemlig bruges op til 30 sekunder for at tage billedet.
Skal du fotografere noget, der bevæger sig, kan du dog stadig tage single-shot billeder i en mere moderat opløsning på 50 megapixel.
Du kan se et billede taget med H4D-200MS her.
Hasselblad forklarer, at målgruppen er studio-fotografer, der kræver det ypperste i detaljer, farver og opløsning. H4D-200MS skulle blandt andet være perfekt til billeder af biler, smykker og kunst.
At målgruppen nok ikke ligefrem er kæmpestor understreges også af prisen, der lander på over 230.000 kroner plus moms.
Se også PC Worlds store galleri med ultradyre gadgets, hvor der også er et Hasselblad-kamera på listen.
Kæmpe billeder er en passion
Hasselblad er ikke de eneste, der dyrker billeder med ultra-høj opløsning. Rundt omkring i verden forsøger forskellige fotografer sig med imponerende projekter, hvor de tager en række billeder med et kamera og sætter dem sammen til et stort.
Det er blandt andet tilfældet for et billede taget af Prag, som du kan se her. Billedet er så stort, at du kan se hele byen, men samtidig zoome så meget ind, at du kan aflæse nummerpladerne på bilerne på billedet.
Billedet er taget fra Prags tv-tårn, hvor et kamera var fastgjort til en robot-enhed, der bevægede sig i meget små og præcise bevægelser for hvert billede.
Det endte med en 120 gigabyte stor photoshop-fil, og det tog blandt andet tre uger at finpudse det samlede billede. Du kan læse mere om, hvordan kæmpe-fotoet blev skabt her.
Du kan også læse PC Worlds artikel om, hvordan en online-tjeneste kan hjælpe dig til at blive en bedre fotograf.