Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen. (Foto: Povl D. Rasmussen)

Ny dansk telelov svækker TDC

Den nye danske telelov er trådt i kraft. Læs her, hvad den betyder, og hvorfor den svækker TDC.

Danmark får i dag, onsdag, en ny telelov.
 
Og med den lov i hånden får IT- og Telestyrelsen en større værktøjskasse til at regulere det danske telemarked, hvis konkurrencen ikke virker efter hensigten.
 
Det fortæller CBS-lektor Søren Sandfeld Jakobsen, der har ekspertise i teleret.
 
"IT- og Telestyrelsen får mere kompetence som konsekvens af loven. Det får styrelsen for at sikre, at den hele tiden kan gå ind og justere, hvor det er nødvendigt for at sikre et effektivt konkurrencepræget telemarked," siger han.
 
Konsekvensen er ifølge lektoren, at den dominerende aktør - det vil sige TDC - på telemarkedet får en dårligere retsstilling.
 
"Det bliver sværere for TDC at vide, om selskabet kan sige ja eller nej til en tredjepart, der ønsker adgang til TDC's net," siger han.
 
"Retsstillingen for selskaber med en særlig dominerende position bliver lidt mere usikker. De kan ikke i samme grad læse i loven, hvad der gælder for dem. De må afvente og bokse med styrelsen," forklarer Søren Sandfeld Jakobsen.
 
Mere smidigt system
Søren Sandfeld Jakobsen peger på den usikre retsstilling som ulempen ved den nye lov, da det bliver sværere at gennemskue, hvordan en virksomhed er stillet i forhold til teleloven, nu hvor mere magt er flyttet ud til styrelsen.
 
"Man går væk fra en klar regulering i lovteksten eller bekendtgørelser og over til flere skønsmæssige beføjelser til IT- og Telestyrelsen på en lang række områder," siger han og tilføjer:
 
"Det betyder, at et teleselskab ikke kan slå op i loven og se, hvilken retsstilling der er. Det afhænger nu af, at styrelsen samvejer en hel masse ting og laver en skønsmæssig og konkret afgørelse."
 
Men det vil samtidig give en mere effektiv og smidig regulering af telemarkedet, vurderer han.
 
"Virksomhederne skulle meget gerne få nogle mere smidige konkurrenceregler, og det skulle gerne være en fordel for alle, for det har nogle gange været lidt stift med langsom beslutningsgang," siger Søren Sandfeld Jakobsen.
 
Og en langsom beslutningsproces kan netop være et problem på telemarkedet, påpeger han.
 
"Vi er på nogle telemarkeder, der udvikler sig eksplosivt. Ideen med loven er, at man undgår, at lovgivningen bliver en barriere for at udvikle sig i takt med tiden," fortæller han.
 
Den øgede smidighed i reguleringen hænger også sammen med, at IT- og Telestyrelsen nu får en langt større palet af værktøjer til at regulere telemarkedet. Hidtil har det primære værktøj været den såkaldte LRAIC-model, som fastsætter en pris for adgang til TDC's infrastruktur ud fra, hvad det vil koste en operatør at bygge eget netværk.
 
Det er en prismodel, som især teleselskaberne Telia og Telenor har kritiseret.
 
"LRAIC bliver nu en af flere prismetoder, som man kan tage i anvendelse. Men den har ikke samme fremskudte placering fremover, som den har haft hidtil," siger Søren Sandfeld Jakobsen.
 
"Styrelsen får større valgfrihed i forhold til at vælge den prismetode, der passer i den enkelte situation. Det er ikke sikkert, at det bliver LRAIC, for styrelsen kan også vælge andre matematiske prismetoder," uddyber han. 
 
Styrelse får kontroversielt redskab
Det mest kontroversielle værktøj, som IT- og Telestyrelsen nu får i værktøjskassen, hedder funktionel separation. Styrelsen kan med dette værktøj i hånden tvinge et dominerende teleselskab til at adskille sin tjeneste-forretning fra infrastruktur-forretningen.
 
Helt konkret ville det i Danmark betyde, at TDC's infrastruktur-forretning med ansvar for fastnettet ville blive udskilt i et separat selskab - dog med TDC som ejer.
 
"Jeg anser slet ikke funktionel separation som realistisk på det danske marked, men muligheden er nu kommet ind i loven," siger Søren Sandfeld Jakobsen.
 
Funktionel separation er så kontroversielt et redskab, at også Europa-Kommissionen skal sige god for brug af det.

Computerworld har tidligere behandlet funktionel separation, hvilket du kan læse mere om her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere