Artikel top billede

CSC-konflikt: Ondt blod mellem it-fagforeninger?

Historikken viser benhårde opgør mellem Prosa og konkurrerende fagforbund, men ifølge Prosa bakker HK op. Trykprøver CSC-topchef samarbejdet?

Læs også: Prosa i tænkeboks efter CSC-ultimatum

Nu spidser CSC-konflikten til. Sammenhold og viljestyrke kan blive opskriften på sejr.

Historikken om forholdet mellem Prosa og HK afslører imidlertid flere benhårde opgør.

Netop CSC var stridspunktet i en blot et år gammel dom fra Arbejdsretten, der med al tydelighed viser, hvordan de to fagforeninger har været i totterne på hinanden.

Tvisten gik i korte træk ud på, at HK hiver CSC i Arbejdsretten, fordi ledelsen har indgået en aftale med Prosa.

I sagen om "organisationsfjendtlig" aktivitet intervenerer Prosa på CSC-ledelsens side, hvor fagforeningen procederer "...til støtte for de indklagedes frifindelsespåstand."

Resultatet bliver netop, at CSC-ledelsen bliver frikendt. HK må betale sagsomkostningerne på et par tusinde kroner.

Leder: Her er HK's problem
Prosas formand, Niels Bertelsen, hvis næstformand køligt har afvist HK-frieri, har personligt anlagt en aktiv linje over for konkurrenten i en anden sammenhæng.

Det sker i en leder i Prosa-bladets egne spalter midt under de landsdækkende overenskomstforhandlinger, hvor et af HK's hovedkrav er, at en 50 procent-regel skal afskaffes.

Reglen betyder i korte træk, at hvis HK har mere end 50 procent af medarbejderne på en virksomhed inden for overenskomstens dækningsområde, så skal arbejdsgiveren underlægges overenskomsten.

Omvendt er arbejdsgiveren ikke forpligtet til at følge overenskomsten, såfrem HK ikke har det krævede antal medlemmer.

I lederen oplyser Prosa-formanden:

"Faktisk mener HK/Privat, at kravet er ultimativt, og er villig til at konflikte for at få fjernet reglen".

Alligevel må HK se langt efter støtte fra Prosa. 

"HK's problem er derfor ikke, at der er en 50 procent-regel. HK's problem er, at overenskomsten ikke løser problemerne på blandt andet it-området, og at it-professionelle foretrækker at blive repræsenteret af andre end HK," skriver Niels Bertelsen i lederen. 
  
Prosa: Vi er konkurrenter
Konfronteret med sagen i Arbejdsretten og lederen i Prosa-bladet i en mail fra Computerworld henviser Niels Bertelsen til næstformand Hanne Lykke Jespersen.

Hun forklarer, at baggrunden for sagen i Arbejdsretten er, at Prosa konstaterede, at CSC-ledelsen placerede opgaver i selskabet, CSC Consulting Group, for at undgå Prosas overenskomst. Det skete, efter HK via virksomhedsoverdragelse havde fået en overenskomst i CSC Consulting Group.

"Derfor lavede vi koncern-aftalen, som sagde, at Consulting Group inden for en periode skulle op og have samme løn som Prosa/CSC," siger Hanne Lykke Jespersen.

Men HK indklagede CSC for arbejdsretten for at have lavet denne aftale.

"I et par år fik vi af CSC's ledelse at vide, at de frygtede sagen, men ikke ville fortælle os nærmere om den," fortæller Hanne Lykke Jespersen.

"Vi biintervenerede i første omgang for at få oplysninger, men fastholdt støtten til CSC, fordi vi dermed kunne fastholde en hensigt om, at Consulting Group skulle have samme vilkår som resten af CSC," siger Hanne Lykke Jespersen.
 
Hun understreger, at HK også havde aftaler med CSC Scandihealth, som Prosa på ingen måde blandede sig i.

"Tværimod står der i koncernaftalen, at vi ikke blander os der," siger hun.

"Når vi ikke blander os der, skyldes det, at de har en glimrende overenskomst," siger næstformanden.

Hanne Lykke Jespersen lægger da heller ikke skjul på, at Prosa og HK på nogle områder er konkurrenter.

"Men vi samarbejder også på rigtigt mange områder," siger hun.
 
Hun nævner eksempelvis en konflikt, som HK havde med Fitness World, hvor Prosa gik ind og ville opsige en rabat-aftale for dets medlemmer med motionskæden. De to forsøgte også at få en fælles aftale hos WM Data, oplyser hun.

Hun ser i dag ingen sprækker i samarbejdet i forhold til konflikten.

"Jeg kan kun se, at de har sagt til deres medlemmer, at de ikke skal udføre konfliktramt arbejde. Hvad de gør derudover er jo helt op til dem," siger hun og fortæller at nogle HK'ere har støttet mere og andre ikke har.

Tidligere i CSC-konflikten har Prosas næstformand da også opfordret fagforeningerne til at holde sammen.

Det skete, efter en forsker påpegede det helt store potentielle problem for Prosa, nemlig at konkurrencen med blandt andre HK kan stikke en kæp i hjulet for arbejdsmarkedskonflikter. 
 
Trykprøver CSC-boss samarbejdet?
Hos HK Privat oplyser pressemedarbejder Rudi Skov Damkjær, at det ikke er muligt at få en kommentar fra formand Karin Retvig, der er ude og rejse.

Han oplyser dog, at HK Privat ikke opfatter konflikten som HK Privats konflikt af den grund, at den ligger i regi af FTF.

"Derfor har vi som sådan heller ingen kommentarer til den," siger Rudi Skov Damkjær. 

Noget kunne tyde på, at CSC-ledelsen vil prikke til mulige sprækker i fagforeningsblokken.

I hvert fald udsendte topchef Carsten Lind fra CSC i går en pressemeddelelse, hvor han opsiger aftalen med Prosa. Samtidig meddeler han, at alle skal over på HK-vilkår.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere