Test: Dyr Wi-Fi-router med store ambitioner
Det er normalt med trådløse routere, også kaldet Wi-Fi-routere, som med den meste forbrugerelektronik: Alle kan sjældent stilles tilfredse.
For den kompakte router med lækkert design, du kan spejle dig i, er sjældent den hurtigste ko på prærien. Hastighed og rå ydelse er nemlig ofte nedprioriteret, mens den såkaldte Wife Acceptance Factor er i højsædet.
Til sammenligning er toptunede routere ofte bestykket med forvoksede antenner, der sørger for suveræn rækkevidde og hastighed, mens design-æstetikken er gået i glemmebogen.
Det var derfor en stor overraskelse, da vi pakkede Ciscos Linksys E4200-router ud, for dens fysiske størrelse er yderst begrænset, og designet vil uden tvivl gå rent ind hos de fleste. Og dette til trods for, at E4200 har specifikationer i topklasse og lover at betjene hjemmets mange trådløse enheder med tophastighed.
To frekvensbånd og NAS-funktion
Linksys E4200 lægger hårdt ud med en imponerende funktionsliste og ydelse i overhalingsbanen. Routeren er baseret på 802.11n, der er den aktuelt hurtigste Wi-Fi-standard på markedet, men det stopper ikke her.
Cisco understøtter nemlig både 2,4- og fem gigahertz-frekvensbåndene, hvilket i bund og grund betyder, at du kan reservere halvsløve 802.11g-enheder, der er baseret på den gamle Wi-Fi-standard, til 2,4 gigahertz-båndet - mens kvikke 11n-enheder kan slå sig løs på det andet frekvensbånd. Forudsat at dine trådløse netværkskort understøtter 11n og ikke mindst fem gigahertz-frekvensbåndet, naturligvis.
Routeren er desuden i stand til at prioritere trafikken, både når du surfer på nettet, og når det trådløse netværk knokler af sted, så enkelte applikationer og tjenester ikke lægger netværket ned.
Du har også mulighed for at tilslutte en USB-harddisk til USB-porten på routerens bagside, hvorefter Linksys E4200 nu også stolt kan indtage rollen som NAS-drev. Du skal ikke forvente et hurtigt NAS-drev, da routerens processor ikke har de store hestekræfter at jonglere med, men det vil fungere til basale behov.
Vi kunne i forbindelse med en hurtig test konstatere, at en overførselshastighed på mellem fem og seks megabyte per sekund var niveauet, vi landede på. Når USB-harddisken først er tilsluttet i bedste NAS-stil, byder Cisco både på DLNA- og FTP-understøttelse; førstnævnte gør det muligt at streame multimedieindhold fra harddisken til tv'et, spillekonsollen og medieafspilleren, hvis enheden understøtter teknologien, mens FTP-adgang nok ikke kræver nærmere uddybning.
En Gigabit Ethernet-switch har Cisco også fundet plads til, og der er fire porte, som du kan fordele til dine kablede enheder.
Funktionalitet
Routeren er forbavsende nem at konfigurere, idet du kan vælge mellem at foretage den basale konfiguration direkte fra den software, du kan køre fra den medfølgende cd, eller du kan springe direkte ind i administrationsmodulet og slå dig løs, hvis du er erfaren bruger.
Vi var i gang på under to minutter og var generelt yderst positivt overraskede. Dog stødte vi på et enkelt minus undervejs, for E4200 kan ikke opgradere firmwaren automatisk. Mens andre producenter har denne funktion i hus, skal du med Cisco-routeren stadig hente opgraderingen manuelt fra firmaets webside og uploade den til routeren, som efterfølgende foretager opdateringen.
Det er lidt rodet og en anelse nørdet, men det virker. Cisco høster dog ikke point for brugervenlighed, lige hvad denne funktion angår.
Glimrende hastighed
802.11n-standarden bliver normalt associeret med en teoretisk tophastighed på 300 megabit per sekund, men med E4200 flytter Cisco som en af de første producenter grænserne for, hvor hurtigt data kan flyttes trådløst rundt i vores hjem; E4200 understøtter nemlig en hastighed på hele 450 megabit per sekund.
For at nyde godt af den højtflyvende hastighed er det dog påkrævet, at dit trådløse netværkskort er samarbejdsvilligt, og vi havde i forbindelse med testen ikke adgang til et netværkskort, der kunne være med i de højeste Wi-Fi-luftlag.
I vores lejlighed opnåede vi typisk overførselshastigheder mellem 60 og 90 megabit per sekund, der for langt de fleste brugere, som måske er tilvænnet en forkølet router fra bredbåndsleverandøren, vil være en massiv forbedring.
Vi prøvede at forbinde til routeren med alt lige fra bærbare til iPhone og iPad, og vi løb ikke ind i kompatibilitetsproblemer undervejs eller ustabilt signal rundt omkring i lejligheden, hvilket antyder, at signaldækningen er tilfredsstillende.
Med en pris på godt og vel 900 kroner er Ciscos Wi-Fi-router ikke blandt de billigste løsninger på markedet, men hvis du har mange trådløse enheder i hjemmet og stiller krav om et klippestabilt trådløst netværk, der ikke slækker på hastighed og rækkevidde, er E4200 er glimrende valg, som vi giver en anbefaling på vejen.