Læs også:
Videokonferencer en fed fidus for Nets
Mød den virtuelle receptionist fra Guldborgsund
I går diskede oppositionen så efter længere ventetid endelig op med sin økonomiske køreplan mod 2020 - "Sammen om Danmark" - som er Socialdemokraternes og SF's bud på fremtidens Danmark, hvis de to partier overtager magten efter det kommende valg.
På digitaliseringssiden har de to oppositionspartier fået flere forslag med, der adskiller sig fra den siddende regerings hidtidige udspil.
Blandt andet vil oppositionen styrke videobrugen i det offentlige ved først og fremmest af erstatte personale på flere af landets borgerservicecentre og rådhuse.
I stedet skal betjeningen ske ved hjælp af videoskærme, så personalet kan betjene flere borgere på én gang og ikke skal sidde standby og vente på, at borgerne dukker op.
Tilfredsstillende forsøg
Forslaget tager udgangspunkt i et video-forsøg i Guldborgsund Kommune, som igen er blevet inspireret af lignende forsøg i USA, hvor der flere steder trods alt er endnu større afstande mellem borgerservice-centrene end i Danmark.
"Evalueringen har vist, at den videobetjente reception og borgerservice har fungeret tilfredsstillende for såvel borgere som medarbejdere," lyder det i udspillet fra Socialdemokraterne og SF.
De to partier forventer, at besparelserne svarer til op mod 100 millioner kroner om året, hvis videoskærmene kan rulles ud på landsplan.
Tolke og kommunikation
Oppositionen slår helt generelt et slag for, at video skal bruges meget mere som et kommunikationsværktøj mellem det offentlige og borgere.
"Det kan for eksempel dreje sig om kronikerområdet og ældreområdet. Socialdemokraterne og SF vil i dialog med kommuner og regioner opstille klare, bindende mål for graden af digitalisering, så man bevæger sig fra forsøgsbasis til implementering i større skala," lyder det i forslaget fra Socialdemokraterne og SF, uden partierne dog sætter konkrete tal på det samlede besparelsespotentiale.
Derudover vil oppositionen også gennemføre, at video skal bruges i langt højere grad, når der årligt skal tolkes fremmedsprog en halv million gange i den offentlige sektor.
Med tal fra Finansministeriet om, at der i gennemsnit kan spares 20 minutter på en tolkning, når den foregår over video, vurderer oppositionen, at der kan spares 40 millioner kroner ved brug af videotolkning.
Læs også:
Videokonferencer en fed fidus for Nets