Artikel top billede

Test: Så stærke er to billige grafikkort

Vi har testet to fabriksoverclockede Geforce GTX 550 Ti-grafikkort fra Asus og Club 3D, der begge lokker med et prisskilt lige i nærheden af 1.000 kroner. Men hvad kan et lavprisgrafikkort gøre for dine sultne 3D-spil? Få svaret her.

Test: To Geforce-grafikkort i den billige ende

Chipproducenten Nvidia har efterhånden sluset så mange grafikkort i den nye Geforce GTX 500-serie ud til forbrugerne, at der findes en 3D-arbejdshest til de fleste behov - og dermed til både forede og knap så forede tegnedrenge.

I toppen af markedet, hvor de største grafikbæster slås om tronen, lurer Nvidias kombattanter GTX 590, GTX 580 og 570.

Bevæger vi os en klasse ned, er det i stedet GTX 560 Ti og 550 Ti, der slås om dine spareskillinger. I bunden mangler Nvidia stadig at køre det sidste skyts frem, og indtil videre må vi nøjes med det lidt anonyme GTX 520, der ser dagens lys i disse dage.

Geforce GTX 550 Ti, som vi har haft mulighed for at teste i to fabriksoverclockede versioner fra Asus og Club 3D, rammer således et prisniveau på godt og vel 1.000 kroner.

I dette prissegment lurer den texanske konkurrent AMD's Radeon HD 6790; et grafikkort, hvis fornemste rolle er at give Nvidias prisbillige GTX 550 Ti kamp til stregen.

En tusindekroneseddel til 3D-budgettet kan de fleste stationære pc-ejere nok acceptere, men hvilken skærmopløsning kan et prisbilligt grafikkort egentlig tæmme, og vil vi i sidste ende anbefale at gå en klasse op i ydelse - mod en begrænset merudgift?

Støjsvagt turbo-kort fra Asus

Ved første øjekast bemærker vi, at dette GTX 550 Ti-baserede kort, Asus ENGTX550 Ti TOP', er velsignet med en særdeles støjsvag køler, der ifølge vores testmålinger formår at holde temperaturen nede på et absolut acceptabelt niveau.

Til almindelig brug gjorde kortet ikke noget særligt væsen af sig, så vi må endnu en gang konstatere, at Asus' såkaldte DirectCU-køler er et hit. Kølerens fysiske størrelse betyder, at du må afsætte to kortpladser i pc'en, men det er en pris, vi gerne betaler.

'TOP'-betegnelsen i modelnavnet betyder, at Asus har overclocket det i forhold til standardfrekvenserne, der indbefatter en kernehastighed på 900 megahertz og en hukommelseshastighed på 1.026 megahertz, hvilket effektivt er 4.104 megahertz. I hænderne på Asus' ingeniører er kernehastigheden skruet op til 975 megahertz, mens der ikke er pillet ved hukommelseshastigheden. Det burde rent teoretisk give bedre spilydelse.

Skærmtilslutningerne indbefatter Dual-Link DVI, VGA og HDMI. VGA-stikket er et efterhånden sjældent syn, som dog kan være praktisk og spare en adapter, hvis du stadig benytter en gammeldags analog skærm. Valget af et almindeligt HDMI-stik i stedet for mini-HDMI er - i vores øjne - fornuftigt, da vi slipper for at tage en adapter i brug.

Den begrænsede tilbehørspakke afspejler den relativt lave pris: Du får en skrabet manual, driver-cd og en adapter, der forvandler to almindelige molex-stik til et 6-benet PCI Express-strømstik, så du kan fodre dit grafikkort med den nødvendige strøm. Vi anbefaler som minimum en strømforsyning på 400 watt, hvis kortet skal køre uden problemer.

Ydelsen

Med en frekvensforskel på 55 megahertz ned til duellanten fra Club 3D var det ventet, at Asus-kortet ville trumfe sin konkurrent. Vores benchmark-test understreger dog, at selv om ydelsesforskellen kan registreres, er den i praksis tæt på at være ligegyldig, da du alligevel ikke vil mærke et billede ekstra i sekundet.

Køleren lader til gengæld til at være væsentligt mere gennemarbejdet end Club 3D-løsningen, og en hurtig load-test med den krævende shooter Metro 2033 afslører, at Asus holder fanen højt med en driftstemperatur, der er rundt regnet 10 grader lavere. Det har stor indflydelse på især overclocking-potentialet, hvor Asus' GTX 550 Ti-kort må ventes at være det bedste valg af de to.

Overordnet er den begrænsede hukommelsesstørrelse medvirkende til, at vi befinder os i underkanten af en spilbar oplevelse i vores testspil, der er afviklet i en Full HD-opløsning på 1.920 x 1.080 pixel.

Asus GTX 550 Ti er et fornuftigt valg til skærme, der benytter en opløsning på 1.680 x 1.050 eller derunder, mens du bliver nødt til at gå på kompromis med billedkvaliteten, hvis du vil parre denne grafikprocessor med en Full HD-skærm og undgå hakkende spilafvikling.

Ydelsesmæssigt lader AMD's konkurrerende løsning, Radeon HD 6790, til at være en lidt bedre pixelskubber til næsten samme pris. Asus er stadig et fornuftigt valg, især hvis du hælder til at spille med 3D-briller på og køre dine spil med PhysX aktiveret, men må affinde sig med et firtal.

Club 3D serverer en kølig brise

Club 3D har, i samme stil som Asus, satset på en egenudviklet køler, der klarer opgaven glimrende, når det drejer sig om støjniveau. Vi befinder os på så lavt et støjniveau, at selv feinschmeckere må ventes at få svært ved at finde noget at brokke sig over.

Ydelsesmæssigt er køleren til gengæld ikke nær så effektiv som Asus' DirectCU-løsning; det er især i load, at Club 3D må give efter.

Til trods for, at Club 3D har sendt os et fabriksoverclocket kort med betegnelsen 'OC', har vi svært ved at få øje på frekvensforhøjelsen, der lyder på sølle 20 megahertz. Vi kan konstatere, at Club 3D har et større udvalg af fabriksoverclockede kort, hvoraf dette befinder sig i de nedre luftlag, men det er stadig svært at se, hvordan producenten retfærdiggør et tunet kort, når forøgelsen udgør lidt over to procent. Hukommelsesmængden er med en gigabyte i GDDR5-regi helt standard, og frekvensen er ikke forhøjet, hvilket i øvrigt også er gældende for Asus.

Bagpanelet er præget af to DVI-I-stik og et enligt mini-HDMI, så du er tvangsindlagt til at tage en adapter i brug, hvis du vil koble din computer til fladskærmen. Den medfølger ikke, hvilket kan være upraktisk og repræsentere en merudgift for visse brugere.

Strømkravene er identiske med Asus' bud på et GTX 550 Ti og lyder på 400 watt, ligesom du skal tilslutte et 6-benet PCIe-strømstik direkte til kortet.

Snapper Asus i hælene

Ydelsesmæssigt snapper Club 3D-kortet gennemgående Asus' variant i hælene, og vi bliver igen mindet om, at vores testopløsning på 1.920 x 1.080 pixel er en kende for meget for de hårdt prøvede billigkort, der foretrækker at slå sig løs i opløsninger på op til 1.680 x 1.050.

Club 3D GTX 550 Ti Coolstream OC Edition koster en lille hundredlap mindre end Asus' variant, men det er ikke nok til at retfærdiggøre de små nederlag - og få os til at vælge netop dette kort. Club 3D får derfor karakteren tre ud af seks.

Baggrund: Testkonfiguration og ydelse

Vi har udført testen med en stationær pc, der er baseret på AMD's sekskernede Phenom II X6 1075T-processor, fire gigabyte DDR3-hukommelse og en SSD fra Sandisk på 120 gigabyte. Vi har testet med en 27 tommer skærm fra LG med en opløsning på 1.920 x 1.080, og styresystemet er Windows 7 Ultimate i 64-bit-versionen.

Vi har benyttet de aktuelt nyeste drivere og målt den gennemsnitlige fps (frames per second, antal billeder per sekund) i spillene Metro 2033 og Aliens vs. Predator, ligesom vi har benyttet det syntetiske testprogram 3DMark 11. Vi har desuden målt testmaskinens samlede strømforbrug, både i inaktiv tilstand på Windows-skrivebord og når et 3D-spil blæser hen over fladskærmen.

For at teste kølerens effektivitet har vi overvåget og logget grafikprocessorernes temperatur med det gratis program GPU-Z, både når maskinen ikke blev belastet, og når vi fyrede op for Metro 2033.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere