I disse dage er en lang række af ministre kaldt i samråd om, hvordan deres ministerier vil tackle en CSC-katastrofe.
I går, onsdag, fastlog skatteministeren, at CSC-konflikten kan lamme Skats systemer, men at han ikke ville gøre noget aktivt for at forhindre det.
I dag var det så Bertel Haarders tur, da han som indenrigsminister skulle svare på, hvordan Danmark kan overleve et nedbrud af CPR-registret.
Han var kaldt i hele to samråd, begge på foranledning af Enhedslistens Line Barfod.
Hun er bekymret for, at arbejdskonflikten mellem fagforeningen Prosa og it-virksomheden CSC, der drifter mange af de helt vitale offentlige it-løsninger, kan ramme CPR-registret hårdt.
CPR-registret har nemlig allerede været ramt af flere problemer, blandt andet har data-udtræk været forsinket, og CPR-kontoret har da også opsagt en kontrakt med CSC, efter it-virksomheden ikke har leveret til tiden.
Forhindre et folketingsvalg
Problemerne har givet frygt for, at CSC-konflikten kunne forhindre et folketingsvalg, fordi det er it-virksomhedens opgave at lave de udtræk, der ligger til grund for vores valgkort.
Men bliver CSC skyld i, at et folketingsvalg kommer i vanskeligheder, bliver det meget dyrt for virksomheden.
Under samrådet forklarer indenrigsminister Bertel Haarder nemlig, at de to første dage, efter problemerne opstår, vil koste CSC 100.000 kroner om dagen i bod, de næste to dage vil koste 200.000 kroner hver.
Alle efterfølgende dage, hvor CPR-registret giver problemer for et valg, vil koste CSC én million kroner i straf hver dag.
Ministeren fastslog dog, at der allerede var foretaget de nødvendige udtræk som backup i en nødsituation, hvilket man ville blive ved med, så længe det er muligt, eller valget er overstået.
Hvis der så er borgere, der har fået stemmeret eller er døde siden seneste backup, må kommunerne lave manuel tilretning af valgkort, inden de udsendes.
Bertel Haarder henviste også til, at CSC har garanteret, at et valg ikke vil blive berørt af konflikten.
Udebetaling af ydelser
Line Barfod er ligeledes bekymret for, at borgerne ikke kan få de offentlige ydelser, de har krav på.
Her slog ministeren fast, at myndigheder og kommuner er ansvarlige for at tage forholdsregler, så de kan udbetale ydelser, selv hvis CPR-registret er nede.
Bertel Haarder forklarede ligeledes, at der i loven ikke står noget om, at ydelserne skal udbetales på baggrund af udtræk fra CPR-registret.
Derfor har kommunerne frie hænder til at bruge alternative systemer i tilfælde af et nedbrud af CPR-registret.
Indenrigsministeren vil herefter vurdere, hvor stor en erstatning og bod han vil pålægge CSC, alt efter hvor store udgifterne har været fra skattekassen.