Læs også:
Derfor bliver it en taber-sag i valgkampen
Her er regeringens it-planer frem mod 2020
Når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) trykker på valgknappen inden for de næste seks måneder, er det næppe den danske it-infrastruktur og digitaliseringen af Danmark, som politikerne skal bruge krudt på i medierne.
For interesseorganisationen for energiselskaber i Danmark, Dansk Energi, har med en nybagt Userneed-undersøgelse spurgt over 1.000 online-danskere, om de mener, at it og digitalisering af Danmark bør være et tema i valgkampen.
Knap 30 procent peger på, at it og digitaliseringen af Danmark bør være et tema i valgkampen, mens 56,5 procent mener, at it skal holdes væk fra de kommende tv-debatter, valgplakater og politiske diskussioner med borgerne.
At respondenterne ikke er it-fjendtlige kan ses i, at hele 73,8 procent af de adspurgte online-danskere i høj grad tror på, at it og digitalisering bliver vigtigt for Danmarks fremtidige muligheder for vækst og velfærd.
Både vækst og velfærd er allerede på forhånd udpeget som to meget hotte valg-emner, når danskerne skal sætte krydset til højre, til venstre eller i midten. Men åbenbart ikke pakket ind i it-rammer.
Nørderne vil have velfærd
It-fagforeningen Prosa har også spurgt sit medlemspanel om, hvilke temaer, der bør sættes øverst på dagsordenen i en kommende valgkamp.
Og her rangerer medlemmerne af brugerpanelet uddannelse som det vigtigste valgtema foran områder som bekæmpelsen af ledigheden og fremtidens samfund, skriver Prosa på sin hjemmeside.
Omkring en tredjedel af fagforeningens medlemmer mener, at it bør spille en vis rolle, og de fremhæver konkrete temaer som diskussionen af overvågningen i Danmark, åbne data i det offentlige og netneutralitet, som de vigtigste it-valgtemaer.
Ikke som på Schlüters tid
At ikke flere almindelige danskere og specifikt it-professionelle fremhæver it som et nøgletema i valgkampen, kan paradoksalt nok skyldes informationsteknologiens popularitet.
Valgforsker Johannes Andersen fra Aalborg Universitet har tidligere påpeget over for Computerworld, at alle politiske partier stort set er enige om, at der skal mere strøm under it-kedlerne.
Derfor er det meget svært at positionere og skille sig ud som politiker med en it-vinkel, fordi alle ens politiske modstandere stort er enige i synspunkterne. Men sådan har det ikke altid været.
"Da tidligere statsminister Poul Schlüter i 1980'erne sagde, at nu skal vi modernisere den offentlige sektor og indføre computere til medarbejderne, var det interessant. Det var et meget kontroversielt forslag, fordi folk spurgte, hvad offentlige medarbejdere dog skulle bruge de maskiner til," har Johannes Andersen tidligere forklaret til Computerworld.