Artikel top billede

(Foto: Mikkel William Nielsen)

Test: Her er Googles bud på fremtidens bærbare

Harddisken er skrottet, og alt klares online med CR-48. Det er Googles bud på fremtidens bærbare computer, der er udstyret med styresystemet Chrome OS. Vi har testet maskinen.

Test: Her er Googles bud på fremtidens bærbar

Se også galleri: Sådan virker Googles nye bærbare

Google har på få år sat sig massivt på mobilmarkedet med sin Android-platform, men her stopper søgegigantens ekspansion ikke.

Til sommer forventes det, at de første Google-bærbare rammer butikkerne. De vil være udstyret med Chrome OS, der er et styresystem målrettet computere, som konstant er på nettet.

Allerede nu har Google en betaudgave klar, og den er installeret på computeren CR-48, som it-journalister, heldige nørder og Googles samarbejdspartnere har fået lov at prøvekøre de seneste måneder.

Vi har haft fingre i Google-computeren, der er søgegigantens vision om fremtidens bærbare, og er klar med en bedømmelse.

Det er dog ikke nogen helt nem opgave og minder lidt om at give karakter til et stripnummer udført i fuldkommen mørke.

For maskinen er et bud på, hvordan en Google-bærbar kan se ud, men det er ikke sikkert, at det bliver helt sådan. Vi har desuden ikke mange håndfaste specifikationer på computeren og ingen pris.

Alligevel er det interessant at se nærmere på maskinen, for kan det være startskuddet til en Google-revolution på de bærbare computere? Kan Google Chrome OS gøre det samme for laptoppen, som søgegiganten har gjort med Android på vores mobiler?

Vi forsøger at besvare spørgsmålene i denne anmeldelse af CR-48.

Uden stjernestøv

CR-48 lyder som navnet på en robot, der blev siet fra under en casting til Stjernekrigen, og der er da heller ikke meget stjernestøv over computeren.

Den er udført i et minimalistisk design og bærer ingen former for logoer. Den er ganske enkelt rasende anonym. Alligevel har den en sær form for charme, der især kommer til udtryk, hvis du lader fingrene danse hen over låget og pladsen ved siden af touchpaden. Materialevalget er en form for blødt gummi, der er behageligt at røre ved.

Det samme gælder for tastaturet, der ganske enkelt er glimrende. Som flere andre producenter har Google kastet sin kærlighed på et "ø-type" tastatur, hvor der er luft omkring tasterne. Det gør det muligt at skrive hurtigt på maskinen uden alt for mange tastefejl.

Lidt overraskende har Google dræbt Caps Lock-tasten på computeren og erstattet den med en tast til søgning. Det er dog muligt at gå ind i indstillingerne på CR-48 og få tasten til at fungere normalt, hvis du er vant til at hamre den i bund og skrive flammeskrift i alverdens internetfora.

De velkendte F-taster i toppen af tastaturet har også måttet lade livet, men det er dog ikke noget, som er stærkt savnet.

Ingen udsigt til nørd-fråde

CR-48 er ikke nogen voldsom hurtig computer, når den skal sparkes i gang. Der går 10 sekunder, fra du har trykket på power-tasten, til du rammer login-skærmen og skal vælge bruger samt skrive kodeord.

Det tager typisk fem sekunder, og derefter logges der ind, og der går yderligere fem sekunder, før du er klar til at bruge Chrome OS.

Alt i alt omkring 20 sekunder. Det er naturligvis hurtigere end Windows-maskiner, men heller ikke så rapt, at der giver os nørd-fråde om munden af begejstring.

Når computeren er i dvale, er den dog klar, næsten lige så snart du har sluppet power-knappen, og du skal blot logge ind, og du er på.

Computeren går automatisk i dvale og slukker skærmen, hvis du lukker låget ned, eller du ikke har brugt den i et stykke tid.

Nøgen oplevelse

Når du er logget ind, hvilket kræver en Google-konto (eksempelvis Gmail), er den første indskydelse: Er det virkelig det hele?

Du ender ganske enkelt i browseren Chrome, hvor et faneblad er åbent, og du har en række stærkt begrænsede muligheder: Gå til YouTube, Gmail og Google Maps.

Du kan naturligvis også søge i adresselinjen eller indtaste en url. Men det er sådan set det, og da vi testede computeren, følte vi os hensat til kejserens nye klæder, hvor den lille dreng udbryder: "Han har jo slet ikke noget tøj på!"

Det er absolut en nøgen fornemmelse at sige farvel til c-drev, traditionelt skrivebord og de programmer, som normalt er fast inventar på den bærbare computer.

Når den værste Windows-nostalgi er smidt i skraldespanden, er der ikke andet at gøre end at acceptere livet i Google-land uden adgang til en harddisk. Det er dog ikke nogen helt eventyrlig oplevelse at kaste sig i armene på Google Chrome OS og CR-48, der i princippet blot er en pc med browser og intet andet.

Googles vision med computeren er krystalklar: Alt indhold skal i fremtiden hentes og gemmes online - eller i skyen som det populært kaldes.

Dermed er CR-48 en netbook i den mest rendyrkede form, som tænkes kan. Har du ikke forbindelse til nettet via wi-fi eller 3G, er den stort set ubrugelig.

Fordelen ved at smide alt online er, at hvis du mister din Google-bærbar, kan du bare købe en ny, logge ind, og du har præcis samme opsætning af Google Chrome, bogmærker, plugins, mail og alle andre tænkelige data.

Se også galleri: Sådan virker Googles nye bærbare

Til hardcore onlinejunkier

Hvis du er en ren onlinejunkie, og browseren Chrome er dit daglige fix, vil du føle dig godt hjemme med CR-48.

Ligesom med Chrome til din Windows-pc kan der tilføjes udvidelser til Chrome på Google-computeren, som kan bruges til at give browseren en mere personlig stil, give den flere funktioner og hurtig adgang til favoritwebsider. Det er både praktisk og smart.

Da du ikke kan installere programmer på CR-48 i traditionel forstand, må du lade dvd'en med Officepakken samle støv på hylden. I stedet er det onlinekontorprogrammer som eksempelvis Google Dokumenter, der skal sørge for, at du kan skrive et brev til kommunen eller et opslag, der skal op at hænge i SuperBrugsen.

Men så støder vi ind i et af de store problemer for Google-computeren: print. Det er nemlig en voldsomt bøvlet proces at få CR-48 til at printe. Det er muligt via tjenesten Google Cloud Print, men kræver - hold nu fast - en printer, der er koblet til en tændt Windows-pc ...

Mon ikke det kan få Greenpeace til at luske forbi din adresse, hvis du lader din gamle stationære stå og brænde el af for at have muligheden for at printe i ny og næ fra din Google-bærbar?

Med Cloud Print kan det dog lade sig gøre at udnytte enkelte printere, der kan gå på nettet som eksempelvis HP Envy 100 - og printe uden om en pc. Det er dog de færreste printere, der har denne funktion, og som kan arbejde sammen med Cloud Print og dermed CR-48.

Revolutionen er afblæst

Alt i alt er Google CR-48 et friskt bud på, hvordan fremtidens computer vil tage sig ud - og Google har uden tvivl fat i noget af det rigtige.

Vi bevæger os mod flere online- og streamingtjenester, og det bliver i mindre grad vigtigt at have indhold gemt lokalt.

CR-48 er dog ikke et imponerende bæst, der får os til at glemme alt om Windows. Computeren er reelt en bærbar med browser uden brugbar harddisk. Det er skrabet og minimalistisk, og til nogle formål vil den være ganske udmærket.

I længden føles det dog noget amputeret at bruge CR-48, der ikke har de samme muligheder som en minibærbar med Windows. Når computeren endda ikke vil æde en USB-nøgle med dokumenter eller fotos, og den ikke smertefrit kan printe dokumenter, er der lang vej til succes for Googles bærbar.

Dermed er vi tilbage ved spørgsmålet fra begyndelsen af denne artikel: Kan Google med Chrome OS skabe en bærbar-revolution?

Her er svaret et rungende nej. Selv om mange ting kan klares rent online, er det i dag ikke en helt problemfri tilværelse at kappe alle ledninger til den lokale harddisk. Søgegiganten kommer derfor ikke til at lave "en Android" på markedet for bærbare computere, da Google Chrome OS i sin nuværende form kun vil appellere til hardcore netjunkier, der lever onlinelivet til fulde.

Microsoft behøver ikke at ryste i bukserne over Chrome OS, der dog kan gå hen og blive et spændende alternativ til Windows på de helt billige netbooks.

Men som styresystem bliver Chrome OS næppe toneangivende i samme grad, som Android er blevet det på mobilfronten.

Se også galleri: Sådan virker Googles nye bærbare




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere