Artikel top billede

Så meget sparer det offentlige med open source

En ny analyse fra IT- og Telestyrelsen klarlægger hvor stort potentiale, der er i udvikling og genbrug af open source-komponenter i statslige it-projekter.

200 millioner kroner.

Så mange penge ligger der potentielt og venter på at blive sparet, hvis man skal tro indholdet i en ny analyse fra IT- og Telestyrelsen.

Analysen ser på potentialet for statslige it-projekter ved at udvikle og genbruge systemelementer som open source.

Der er indsamlet informationer fra 128 projekter i 12 forskellige myndigheder, og de data er blevet kategoriseret i fem undergrupper, hvor der er stort potentiale ved at udvikle og dele generelle systemelementer som open source, så de efterfølgende kan genbruges i andre statslige projekter.

Potentialeområderne er defineret til at være: Database-/registreringsløsninger, ESDH, indberetning, portaler og sagsbehandling.

De første 100 millioner kroner

Ud fra myndighedernes tal og med en forudsætning om, at staten så også genanvender komponenterne, har man analyseret sig frem til, at der kan spares et sted mellem 78 og 97 millioner kroner.

De knap 100 millioner kommer alene fra udvikling og genbrug af centrale systemelementer.

Potentialerne ved at genbruge større systemkomplekser og eksisterende komplette open source-løsninger er således ikke undersøgt i rapporten.

Yderligere 100 millioner kroner

Udover at beskrive potentialet ved open source, analyserer rapporten også potentialet ved at gennemføre statslige it-projekter efter mere agile udviklingsmetoder.

Dette potentiale udgør yderligere mellem 97 og 122 millioner kroner.

Samlet set kan der således, ifølge IT og Telestyrelsen, effektiviseres på lige i omegnen af 200 millioner kroner.

Er i gang

I statslige it-projekter findes der allerede erfaringer med at genbruge open source-komponenter, som er udviklet af andre offentlige myndigheder.

Som eksempler peger analysen på Navision Stat og IndFak, der genbruger open source-komponenter fra NemHandel, og at VisKort genbruges hos blandt andre Naturstyrelsen og DMI.

Hele rapporten kan hentes på Digitaliser.dk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere