Artikel top billede

Købeguide: Få en sprælsk pc med høj ydelse til 6.000 kroner

Sidst gav vi dig opskriften på en støjsvag og strømbesparende stationær pc med den nyeste teknologi til under 4.000 kroner. Nu går vi en klasse op og sætter fokus på især fornuftig 3D-ydelse til rimelige penge. Få vores købeguide her.

1. Købeguide: Få en sprælsk pc med høj ydelse til 6.000 kroner

Selvom bærbare, netbooks og tablet-pc'er tromler frem på markedet, har vi her på PC Worlds hardwaresektion sat fornyet fokus på den stationære pc, hvor du stadig får mest ydelse til prisen og tilmed ofte den nyeste teknologi.

Sidst samlede vi en fornuftig allround-pc med Intels nye Sandy Bridge-teknologi til under 4.000 kroner. Med et sådant prisskilt var vi nødt til at gå på visse kompromisser, og i vores købeguide var det spilydelsen, der ikke var toptunet.

Mens den integrerede grafikløsning i Intels nye Core-processor går an til mindre skærmopløsninger og visse spil såsom World of Warcraft, så er hestekræfterne i undertal, hvis du foretrækker at nyde nye, krævende spil på en fladskærm af lidt større format.

Dedikeret grafik

Vi har derfor øget budgettet med rundt regnet 2.000 kroner og primært sat fokus på forbedret 3D-ydelse i form af et dedikeret grafikkort.

Vi har dog også revideret den øvrige indkøbsliste og forbedret lidt hist og her, så slutresultatet er en afbalanceret pc-konfiguration, vi ikke ville have noget imod at parkere under vores eget skrivebord.

Priserne er fundet på EDBpriser.dk fredag den 22. april 2011 og inkluderer fragt.

2. Core i5-processor og P67-bundkort fra Asus

Processor: Intel Core i5-2400 | Pris: 1.278 kroner | Tjek aktuel pris
 
Vi har denne gang bevæget os en klasse op i processorydelse og allieret os med Intels Core i5-2400, der med en standardhastighed på 3,1 gigahertz kan tune sig selv til 3,4 gigahertz, når du kun udnytter en enkelt kerne.
 
Processoren er en såkaldt quadcore-model, altså en processor med fire processorkerner. Strømforbruget er opgivet til maksimalt 95 watt, og processoren indeholder - som de øvrige Sandy Bridge-modeller fra Intel - en grundlæggende grafikchip.
 
I vores konfiguration benytter vi dog et dedikeret grafikkort, så den indbyggede grafik bliver ikke taget i brug.

Vi har valgt den inkluderede processorkøler fra Intel, der klarer opgaven udmærket til standardbrug og samtidig sikrer et lavt støjniveau. 

Se flere detaljer om Intel Core i5-2400 her.

Bundkort: Asus P8P67 LE B3 | Pris: 949 kroner | Tjek aktuel pris

Processorens sokkeltype er Intels nye LGA1155 - derfor har du brug for at vælge et matchende bundkort med Intels såkaldte 6-Series-chipsæt.

Vi har valgt et Asus P8P67 LE-bundkort, der er en nedskaleret, billigere udgave af det fremragende Asus P8P67 Deluxe (læs test her).

Den gammeldags BIOS er erstattet med UEFI, og du får blandt andet USB 3.0 og SATA 3.0, så du kan klemme maksimal hastighed ud af dine eksterne og interne drev (læs mere om de nye interfaces her). 

Se flere detaljer om Asus P8P67 LE B3 her.

3. Radeon HD 6850-grafikkort og hukommelse fra Kingston

Grafikkort: Club 3D Radeon HD 6850 | Pris: 1.133 kroner | Tjek aktuel pris

Da vi sidst samlede stationær pc, lod vi os nøje med den indbyggede grafikchip i Intels Core i3-processor. Denne gang har vi valgt et Radeon HD 6850-baseret grafikkort fra Club 3D, der imponerer med god ydelse til prisen, støjsvag køler, rimeligt strømforbrug alsidige skærmtilslutninger.

Du kan med lethed overføre både lyd og billede til stuens fladskærm, hvis pc'en også skal udfylde rollen som mediecenter, og du kan umiddelbart tilslutte op til tre skærme, som du endda kan spille på tværs af takket være AMD's Eyefinity-teknologi.

Se flere detaljer om Club 3D Radeon HD 6850 her.

Hukommelse: 2x 2GB Kingston ValueRAM DDR3 1333MHz | Pris: 319 kroner | Tjek aktuel pris

Du får ikke nødvendigvis valuta for pengene, hvis du vælger dyr overclocker-hukommelse. Faktisk er DDR3-hukommelse på 1.333 megahertz alt rigeligt til langt de fleste - hvis ikke alle - formål.

Vi har fluks kylet fire gigabyte DDR3-ram fra Kingston i indkøbskurven og kan samtidig glæde os over, at verdens største hukommelsesproducent yder livstidsgaranti på sine produkter. 
  
Se flere detaljer om 2x 2GB Kingston ValueRAM her.

4. Støjsvagt kabinet og energirigtig strømforsyning

Kabinet: Fractal Design Define R3 | Pris: 748 kroner | Tjek aktuel pris

Vi har denne gang allieret os med svenske Fractal Design og deres Define R3-kabinet, hvis kvaliteter blandt andet tæller lydabsorberende måtter på indersiden og huller i bundkortets monteringsplade, så du nemt kan gemme kabelkaos af vejen og sikre optimalt airflow.

Kabinettet, der er malet i matchende sort indvendigt, leveres inklusive to 120 millimeter blæsere, som du kan styre med den medfølgende blæserstyring, så du har mulighed for at klemme støjniveauet i bund eller sikre den højest mulige luftgennemstrømning, hvis støjniveauet ikke spiller nogen rolle.

Define R3 er et såkaldt midi tower-kabinet, der måler 207,40 x 442 x 521,2 millimeter (B x H x D) og understøtter bundkortformaterne Mini ITX, Micro ATX og ATX.

Du kan installere grafikkort med en længde på op til 290 millimeter, så du kan få plads til selv et kraftigt AMD Radeon HD 6970 eller et Nvidia Geforce GTX 580.

Kabinettet fås også i gråt og hvidt, hvis du har andre designmæssige præferencer. 

Se flere detaljer om Fractal Design Define R3 her.

Strømforsyning: Corsair TX650 V2 | Pris: 670 kroner |
Tjek aktuel pris

Det kan være decideret dumt at spare for meget på netop strømforsyningen, da en opgradering af computerens grafikkort normalt vil betyde, at en i forvejen presset strømforsyning er nødt til at blive udskiftet.
 
Corsair er kendt for at snedkerere gode strømforsyninger med støjsvag køling og høj effektivitet. Vores valg er faldet på en TX650 V2, der med en effekt på 650 watt - ifølge Corsair - omsætter cirka 85 procent af strømmen til reel forbrugsstrøm til pc'ens øvrige komponenter.
 
Strømforsyningen bliver holdt kølig af en stor og støjsvag blæser på 120 millimeter, og Corsair har udstyret TX650 V2 med de helt rigtige tilslutninger, så vores grafikkort ikke kommer til at hive efter vejret, når vi pløjer gennem vores modstandere ned på slagmarken i de nyeste 3D-spil.

Se flere detaljer om Corsair TX650 V2 her.

5. Stor harddisk og hurtig dvd-brænder

Harddisk: Western Digital Caviar Black 1,5 TB | Pris: 727 kroner | Tjek aktuel pris

I denne prisklasse må vi undvære den lynhurtige SSD-disk, vi drømmer om. Til gengæld leverer Western Digitals Caviar Black-serie pænt med smæk for skillingen.
 
Den har en rotationshastighed på 7.200 omdrejninger per minut, hele 64 megabyte buffer og benytter det hurtige SATA 6Gb/s-interface (gigabit per sekund), som bundkortet ligeledes understøtter.
 
Med halvanden terabyte lagerplads har du fint med plads både til operativsystem og øvrige data.

Optisk drev: Samsung Super-WriteMaster SH-S223C | Pris: 171 kroner | Tjek aktuel pris
En kvalificeret cd- og dvd-brænder som denne Super-WriteMaster fra Samsung behøver ikke koste mere end knap 200 kroner. Drevet har sort frontlåge, der matcher kabinettet.
 
Blu-ray er en anelse for pebret i denne prisklasse, og vi har ikke vurderet, at det var nødvendigt i forhold til den maskine, vi ville bygge.

6. Det kan vores pc til 6.000 kroner

I alt 5.995 kroner må vi smide på disken for at få den konfiguration, vi har gennemgået på de forrige sider.

Resultatet er en mærkevare-pc, der med fire processorkerner under hjelmen er velegnet til alt lige fra kontorpakken og websurfing til krævende 3D-spil, video- og billedredigering og afvikling af HD-video.

Hvis du skruer rotationshastigheden på kabinettets blæsere i bund, er slutresultatet en meget støjsvag pc. Grafikkortet er en særudgave af AMD's Radeon HD 6850 fra Club 3D, der benytter en særligt støjsvag blæser, så ambitionen om at bygge en stille pc understøttes. Kabinettets indre er i øvrigt isoleret med støjabsorberende måtter.

Til trods for det relativt lave støjniveau kan maskinen tæske igennem stort set alle aktuelle 3D-spil uden at brokke sig. Grafikkortet leverer ydelsesmæssig smæk for skillingen i skærmopløsninger på op til 1.920 x 1.200 pixel, så hvis du vil op over 27 tommer på fladskærmen, kan du komme til at mangle hestekræfter.

Vi forestiller os dog, at de færreste vil samle en pc til 6.000 kroner og parre den med en 30 tommer monitor til omkring 10.000 kroner, så grafikkortet bør slå til i langt de fleste tilfælde. Få et indtryk af grafikkortets ydelse her.

Systemet som helhed er yderst strømbesparende, hvilket er en af fordelene ved at vælge de nyeste komponenter på markedet. Både processor og grafikkort udmærker sig eksempelvis ved at kunne drosle meget ned i hastighed, når du ikke belaster computeren. Og det kommer tydeligt til udtryk på strømforbruget.

Uden Windows-licens

Vi har ikke inkluderet en Windows 7-licens i vores prisberegning, men et hurtigt tjek viser, at du kan få Microsofts Windows 7 Home Premium på dansk for omkring 700 kroner. Til prisen får du en såkaldt OEM-version, der er kendetegnet ved, at den kun må installeres på den pc, den er købt til.

Du bør vælge 32-bit-versionen, da vores pc kun har fire gigabyte hukommelse - og 64-bit er ikke altid den ideelle løsning.

Har du imidlertid planer om på sigt at udvide med mere hukommelse, kan du med fordel vælge et 64-bit styresystem fra begyndelsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere