Artikel top billede

Ekspert: Sådan vil CSC-strejke slutte

En storstrejke hos CSC vil kun have én udgang, mener ekspert.

Læs også:
Ekspert: Fyringer af CSC-ansatte er helt efter bogen

Nok er nok: CSC fyrer strejkende medarbejdere

Arbejdsretten til CSC-strejkende: Kom i arbejde igen!

CSC's fyring af de medarbejdere, som onsdag i sidste uge gik hjem, er en optrapning af den i forvejen spændte konflikt mellem Prosa og it-giganten.  

Derfor er en storstrejke den 1. juni rykket nærmere.

Og det vil gennemtvinge et politisk indgreb i konflikten mellem Prosa og CSC, fordi nøglekundernes systemer er vitale for Danmark.  

"Det er fuldstændig uholdbart, hvis den strejke træder i kraft. For så er jeg helt sikker på, at der kommer et politisk indgreb," siger Flemming Ibsen, der er professor på Aalborg Universitet, hvor han forsker i arbejde og arbejdsmarked.  
 
Han vurderer, at Prosa satser på at lamme hele virksomheden den 1. juni, når Prosa-medlemmerne kan strejke på grund af den opsagte fredsaftale.
 
"Spørgsmålet er i virkeligheden, hvilken strategi CSC har. Det virker jo nærmest som om, at man kører virksomheden i sænk. Og det kan da ikke være meningen, at de kører efter at lukke virksomheden," siger Flemming Ibsen. 
 
Prosas stærkeste kort
Han mener, at en masse nøglekunder hos CSC virkelig vil få problemer under en større stejke. Derfor kan Prosa stille og roligt vente, mens CSC må overveje et forlig inden 1. juni.
 
"Hvis det brager løs 1. juni, vil der være et enormt pres på at lave et politisk indgreb, som kan blive nødvendigt, fordi der her er en masse meget centrale funktioner, som kan blive lammet," siger Flemming Ibsen.
 
Onsdag i sidste uge indledte en gruppe centrale medarbejdere hos CSC en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse i protest mod at skulle overlevere deres viden til, hvad de kalder strejkebrydere. En del af dem, blandet andre en tillidsmand, er senere blevet fyret.  
 

Her er Prosas stærkeste kort

Ifølge Flemming Ibsen behøver Prosa-medlemmerne ikke at frygte, at CSC har gjort dem unødvendige den 1. juni.
 
"De indere, der kommer, kan da ikke overtage arbejdet. Der skal jo i så fald en vidensoverdragelse til. Og hvem siger, at den bliver leveret af Prosa," spørger Flemming Ibsen, der er opmærksom på, at CSC også har indkaldt personale fra CSC i andre lande samt konsulenter fra Danmark. 
 
Han mener, at Prosas stærkeste kort er medlemmerne, som sidder med ekspertisen og den viden, som CSC skal bruge.

Der er ifølge Flemming Ibsen tale om nøglemedarbejdere med helt specifikke kvalifikationer.

"Og der kan man ikke bare rykke ind med et kor af strejkebrydere fra hele verden. De er slet ikke kvalificerede til at løse de opgaver," siger Flemming Ibsen. 
 
Derfor vurderer han, at Prosas strategi er at lægge pres på CSC for at finde en løsning på konflikten i form af en ny overenskomst.

Kører CSC virksomheden i sænk? 
Spørgsmålet er ifølge Flemming Ibsen, hvad virksomheden har tænkt sig. Han fortæller, at CSC har ansat en advokat i form af en såkaldt union buster til at håndtere konflikten.
 
"Hvis det var Dansk Erhverv, der kørte sagen for dem, så ville man jo køre efter danske spilleregler og få løst konflikten med et kompromis. Men hvis advokaten bare kører benhårdt på, så kan han jo lukke virksomheden, hvis han vil," siger Flemming Ibsen. 
  
Han fortæller, at Prosa har vist vilje til at give sig på flere områder, men at virksomheden tilsyneladende går benhårdt efter et bestemt resultat.
 
"Det kan jo så resultere i en strejke, som er fuldstændig uholdbar, fordi kunderne er utroligt sårbare. Og det er nøglekunder i det danske samfund," siger han og forklarer, at et politisk indgreb derfor vil komme ret hurtigt.
 
Flemming Ibsen forklarer, at der er tradition for politiske indgreb i arbejdsmarkedskonflikter på betydningsfulde områder. Indgrebet skal helst ske på baggrund af en skitse til et kompromis fra Forligsinstitutionen. Politikerne er nemlig ikke glade for at skrive overenskomsten selv.
 
"Politikerne vil indirekte lægge pres på Forligsinstitutionen for at få sådan en skitse frem. Og så ryger den over i Folketinget og bliver ophøjet til lov," forklarer Flemming Ibsen.
 
Et politisk indgreb i konflikter vil typisk resultere i øksens kompromis, som vil være midt imellem parternes oprindelige udspil, fortæller Flemming Ibsen.

Læs også:
Ekspert: Fyringer af CSC-ansatte er helt efter bogen

Nok er nok: CSC fyrer strejkende medarbejdere
 
Arbejdsretten til CSC-strejkende: Kom i arbejde igen!

CSC-kunde til CSC: I har 10 dage til at levere

CSC-konflikt rammer Skats systemer




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere