Test: Genial og svinedyr netværksharddisk

Har du brug for en netværksharddisk i absolut topklasse? Så skal du finde det guldbelagte dankort frem og shoppe en Qnap TS-459 Pro Turbo NAS - for her er både pris og kvalitet helt ekstrem.

1. Test: Genial og svinedyr netværksharddisk

Vi er begejstrede for de smarte netværksharddiske, også kaldet NAS-drev, der generation efter generation lister stadigt flere snedige funktioner ind i vores hjem.

NAS-drev i vidt forskellige prisklasser har da også taget turen forbi testbænken, men det må alligevel anses som værende ny rekord, da vi fik tilbudt at prøve den ekstraordinært dyre og kraftige TS-459 Pro Turbo NAS fra Qnap.

Det er set tidligere, at styringselektronikken i selve drevet begrænser filoverførslernes hastighed til og fra netværksharddisken, men denne model ligger specifikationsmæssigt tættere på en fuldblods-pc end et NAS-drev.

Var det altså ikke for tilstedeværelsen af de i alt fire harddisk-slots på forsiden, hvori du selv skal installere diske efter eget ønske, kunne man godt gå hen og blive narret til at tro, at det var en mini-pc i lidt større format end normalt.

Overordnet er det dog drevets indre, der for alvor adskiller det fra forgængeren, TS-419P. På det nye drevs ydre er der nemlig kun meget små nyskabelser af spore.

Småt er godt

Under den børstede aluminiumskappe dunker et eksemplar af den helt nye Pine Trail-baserede Atom-processor fra Intel, D510, som har to processorkerner med en frekvens på 1,66 gigahertz og indbygget grafikchip (Læs mere om de nye processorer her).

Vi kan afsløre allerede nu, at der er tale om et solidt bundt hestekræfter sammenlignet med en ordinær NAS-processor fra Marvell, som for eksempel 6281-modellen på 1,2 gigahertz, der er benyttet i forgængeren til drevet, vi her anmelder.

Den sprælske hardware har da også betydet, at producentens marketingafdeling ikke står tilbage for at slå fast, at drevet kan tæske filoverførslerne helt op på 100 megabyte per sekund, hvis du altså vælger en RAID 5-opsætning (bliv klogere på NAS-drev og RAID her).

Qnap har installeret intet mindre end én gigabyte DDR2-ram og 512 megabyte flash-hukommelse, som sammen med den rappe, men strømbesparende processor skal sparke ydelsen op i en helt anden liga, end vi hidtil har været vant til.

2. Harddiskmontering er som en leg

Udover selve enheden indeholder kassen strømkabel, to netværkskabler, harddisk-monteringsskruer, harddisknøgler og en cd-rom med opsætningsvejledning.

Med fire forhåndsindkøbte Western Digital Caviar Green-harddiske på hver 1,5 terabyte var vi klar til hardwareinstallationen, som forløb helt gnidningsfrit og varede blot få minutter. Det var nærmest "klik på og gå" - hvis vi altså ser bort fra, at vi skulle jonglere en smule med skruetrækkeren.

Det skal dog siges, at vi inden succesoplevelsen havde prøvet vores fire trofaste Samsung-diske fra den seneste Synology-test uden held, og vi kunne deraf konkludere, at drevet fra Qnap har et kompatibilitetsproblem med netop disse diske. Det betaler sig med andre ord altid at nærstudere harddisk-kompatibilitetslisten), som varierer en god del producenterne imellem.

Forside og bagside bugner

På forsiden har drevet en tænd/sluk-knap, de mest almindelige dioder (harddisk-status, LAN, USB og eSATA) og et USB-stik, der varetager en såkaldt one touch-backupfunktion, så det er pærelet at tage backup af eksempelvis digitale kameraer og USB-nøgler til en forudbestemt mappe internt på NAS-drevet - eller omvendt.

Bagside understreger også, at Qnap sigter efter avancerede og krævende brugere. Intet mindre end fire USB-tilslutninger - eksempelvis til printere og eksterne harddiske, der skal være tilgængelige for øvrige netværksbrugere - to eSATA-tilslutninger og to gigabit netværksstik har producenten fundet plads til.

Sidstnævnte giver mulighed for at fordele databelastningen ud over to stik og kan sagtens forbedre overførselshastighederne med yderligere nogle få megabyte per sekund.

Derudover udgør stikkene en oplagt mulighed for at tilslutte TS-459 Pro til to separate netværk, hvis det af en eller anden grund skulle være nødvendigt.

En bemærkelsesværdig detalje er tilstedeværelsen af et almindeligt VGA-skærmstik, som betyder, at du kan tilslutte en separat skærm og få adgang til et komplet Linux-system.

Vi kan i samme ombæring nævne, at NAS-drevet understøtter både nyere Microsoft-styresystemer, Apple Mac OS X samt Linux og Unix.

3. Gennemført administrationsmodul

Da den grafiske brugergrænsefladen tonede frem i Firefox-browseren, følte vi os øjeblikkeligt på hjemmebane.

Den kraftige hardware sørgede for, at menusystemet afviklede lynhurtigt, og det var yderst nemt at lokalisere netop de funktioner, vi ledte efter - uanset om vi ville hente filer ned på drevet via BitTorrent-netværket, oprette brugere og definere rettigheder, dele familiebilleder på det lokalt netværk samt via internettet eller tilslutte IP-baserede overvågningskameraer.

Der er et væld af muligheder, og vi underdriver ikke, når vi siger, at vi kun har skrabet overfladen.

Heldigvis er der tilstrækkeligt med såkaldte wizards, som står klar til at række en hjælpende hånd, hvis man har svært ved at gennemskue, hvordan de mest almindelige indstillinger justeres.

Afhængig af antallet af harddiske, du har købt ind til formålet, kan du vælge mellem RAID 0, 1, 5, 6 og JBOD (Just a Bunch of Disks/Drives).

Vi valgte RAID 5, fordi vi kunne leve med en kapacitetsudnyttelse på 75 procent og samtidig opnåede et acceptabelt niveau af sikkerhed; en harddisk kan fejle, og vi vil af dén grund alligevel ikke miste data.

Medieentusiaster har adgang til iTunes-serverfunktionalitet og en såkaldt DLNA-kompatibel UPnP-medieserver, som - sagt på almindeligt dansk - gør det relativt ligetil at sende musik, video og billeder til for eksempel medieafspillere og spillekonsoller - eller direkte til understøttede tv.

4. Ydelsesmåling og konklusion

Med vores RAID 5-opsætning opnåede vi ved kopiering af store filer typisk en læsehastighed på 85 megabyte per sekund, mens skrivehastigheden ramte cirka 65 megabyte per sekund.

Vi har ikke nået de famøse 100 megabyte per sekund, som Qnap proklamerer, det rent faktisk er muligt at nå op på, men vi regner det mest af alt som et teoretisk scenarie, der står i stærk kontrast til vores ydelsestest, som er beregnet med Microsoft Robocopy - et filkopieringsværktøj i Windows Vista og Windows 7.

Uanset om du læser fra eller skriver til drevet, kan du altså sagtens nå op på hastigheder, der er mere end en fordobling af dem, du har været vant til fra et eksternt USB-drev. Og vi er med den kraftige hardwaresammensætning faktisk nået dertil, hvor de mekaniske harddiske i nogle tilfælde udgør flaskehalsen for NAS-drevenes rå ydelse.

Vi prøvede også at streame op til flere filtunge HD-videoklip til forskellige bærbare pc'er, og TS-459 Pro brokkede sig på intet tidspunkt. Det virkede tværtimod som om, drevet nærmest tiggede efter flere samtidige opgaver, og vi er ikke i tvivl om, at selv kontorer med et pænt antal brugere vil være tilfredse med drevets ydelse og kraftoverskud.

Strømforbruget sneg sig efter vores elsparemåler fra Elsparefonden at dømme op på godt 48 watt, når vi overførte data til og fra harddiskene, mens tallet krøb ned på omkring 25 watt, da harddiskene gik på standby efter et foruddefineret tidsrum. Overordnet set er det meget tilfredsstillende, når man tænker over det store antal opgaver, NAS-drevet faktisk kan varetage.

Genial netværksharddisk

Vi har anmeldt Qnap-drevet som enhver anden storforbruger af digitale medier, men det er klart, at der også er rigtigt mange vigtige detaljer for et mere forretningsorienteret publikum.

Derfor er den høje pris på godt 6.000 gode danske kroner - og det er vel at mærke uden harddiske - også uden for de flestes økonomiske rækkevidde.

Men hvis du absolut må have en af de vildeste netværksharddiske, der aktuelt troner på markedet, og hvis du ikke er nærig med tusindkronesedlerne, så kan TS-459 Pro anbefales på alle ledder og kanter.

Til trods for, at drevet er monsterdyrt, ryster vi derfor op med en topkarakter. Fremragende takter, Qnap!




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere