Test: Sprængfarligt grafikkort med støjsvag køling
Det er i mellem- og budgetklassen, at grafikkort storsælger. Og det kan vel næppe overraske, for til det moderate behov må tanken om at investere over 3.000 kroner i blot en enkelt pc-komponent synes absolut vanvittig.
Vanvid er dog, som bekendt, et spørgsmål om temperament, behov og præferencer. Nogle foretrækker at fordrive en fredag aften i stuen, mens X-Factor drøner hen over fladskærmen. Andre har for længst slukket for den trivielle envejskommunikation og plantet sig solidt på kontorstolen med hænderne på mus og keyboard.
Hvis din ambition er at uddele læsterlige klø til virtuelle modstandere, skal grafikken naturligvis køre glidende. Med glidende mener vi, at grafikkortet skal levere væsentligt over de velkendte 30 billeder per sekund, hardware-anmeldere normalt fremhæver som det absolutte minimum, hvis 3D-oplevelsen skal være spilbar.
Alternativet er nemlig, at du bliver pløjet ned af en kugleregn, fordi din computer er ved at hoste en hårbold op, når det gerne må gå lidt tjept, og skærmen er oversået med action.
Forbedret GTX 580
Det er et sådant behov, Nvidia Geforce GTX 580 forsøger at opfylde. Vi testede grafikkortet i forbindelse med lanceringen og vendte tommelfingeren op. Særligt køleren var forbedret væsentligt sammenlignet med samme firmas knap så vellykkede GTX 480, og ydelsen befandt sig i den absolutte top for et grafikkort baseret på en enkelt grafikprocessor.
Zotac har imidlertid trodset Nvidias referencespecifikationer og modificeret GTX 580 med ny køler, den dobbelte mængde grafikhukommelse og overclockede frekvenser. Resultatet er et murstenslignende grafikkort, der bærer navnet 'Zotac Geforce GTX 580 AMP2! Edition'.
Vi har haft mulighed for at teste klepperten, der kræver et kabinet med den fornødne plads, en velvoksen strømforsyning og en kraftig pc for at indfri potentialet.
Tæt på det forvoksede grafikkort
Det første, der springer denne anmelder i øjnene, er den ualmindeligt store køler, der ved nærmere eftersyn opfylder hele tre kortpladser i computeren. Hvis du har tilstødende udvidelseskort, kan det altså være en god idé at flå siden af kabinettet, inden du svinger kreditkortet og køber Zotacs nye kraftkarl.
Hvad får du så for dine hårdt tjente skillinger?
Svaret er primært en tredjepartskøler, der er næsten identisk med kølingsproducenten Zalmans forvoksede VF3000N.
Køleren udmærker sig ved at placere en enorm kobberplade direkte på den varme grafikprocessor, der er ledsaget af fem varmeledere, også kaldet heatpipes. Varmen fjernes takket være to 92 millimeter blæsere, der på fremragende vis også køler kortets øvrige komponenter.
Konstruktionen betyder imidlertid, at den opvarmede luft bliver ledt direkte ud i pc'ens kabinet, hvilket faktisk er en forværring i forhold til standardudgaven, der smækker varm luft ud af kabinettets bagside. Hvis du vil investere i Zotacs bud på et tunet GTX 580, er det derfor vigtigt, at dit kabinet har fornuftig ventilation.
I praksis imponerer den enorme køler sammenlignet med standardkøleren, og vi kan konstatere, at løsningen trækker den høje drifttemperatur ned med godt 20 grader, hvilket imponerer og er en klar forbedring sammenlignet med det varme standardkort. Samtidig er Zotac GeForce GTX 580 AMP2!-kortet støjsvagt - faktisk så meget, at vi slet ikke bemærkede, at det store grafikkort var monteret i vores test-pc.
Frekvensforhøjelser og strømkrav
Dykker vi under det monstrøse ydre, kan det fremhæves, at Zotac har forhøjet GPU'ens (Graphics Processing Unit, grafikkortets processor) frekvens med 43 megahertz, fra 772 til 815 megahertz, mens hukommelsesfrekven er øget fra 1.002 til 1.026 megahertz.
Der er ikke tale om gigantiske frekvensforhøjelser, men de er alligevel værd at tage med - især når du kan få en femårig garantiperiode, hvis du registrerer kortet på producentens webside.
Så mens frekvensforhøjelserne ikke får os til decideret at bryde ud i jubel, er det i stedet mængden af hukommelse, der erobrer overskrifterne. Zotac har nemlig kylet 3 gigabyte GDDR5-ram under motorhjelmen sammenlignet med 1,5 gigabyte på standardmodellen.
Det vil især komme til udslag i meget tekstur-tunge spil og applikationer - særligt hvis skærmopløsningen er 1.920 x 1.080/1.200 pixel eller højere, for i disse luftlag begynder hukommelsesmængden at være meget afgørende for, om spiloplevelsen er tilpas flydende.
De mange hestekræfter skal parres med en kraftig strømforsyning, hvis din computer skal kunne håndtere grafikkortet.
Det er svært at være alt for specifik, men du gør klogt i at investere i en kraftig kvalitetsstrømforsyning på minimum 550 watt, der har både seks- og otte-benede PCIe-strømstik. Grafikkortet skal nemlig fodres med et af hvert.
Sådan har vi testet
For at se, hvor hurtigt de enkelte grafikkort kan sparke pixel op på vores skærm, har vi skruet følgende AMD-testmaskine sammen:
Processor: AMD Phenom II X6 1075T @ 3 GHz
Bundkort: Asus Crosshair IV Formula
Hukommelse: 4 GB Kingston HyperX 1.600 MHz @ 1.333 MHz
Lager: Sandisk SSD G3 120GB
Strømforsyning: OCZ Z1000 1000 watt
Skærm: LG E2750V 27 tommer (1.920 x 1.080)
Operativsystem: Windows 7 Ultimate 64-bit
Testen er udført på en dugfrisk Windows-installation med alle tilgængelige softwareopdateringer. Vi har benyttet den aktuelt nyeste Forceware-driver til de to GTX 580-kort, 266.58.
Vi har testet med Futuremark 3DMark 11, Aliens vs. Predator og Metro 2033.
I denne test sammenligner vi udelukkende Zotacs tunede topkort med et almindeligt GTX 580.
Flere fps rykker
Vi måler det gennemsnitlige antal billeder per sekund (fps; frames per second), det enkelte grafikkort præsterer. Normalt skal grafikkortet levere mindst 30 fps, hvis spiloplevelsen skal være flydende.
Generelt er der dog bred enighed om, at jo flere fps, jo bedre. Mens 30 fps er det absolutte minimum, er spiloplevelsen væsentligt mere tilfredsstillende, hvis grafikkortet eksempelvis kan levere 60 fps, som vi til enhver tid vil foretrække.
Resultater med GTX 580 AMP2!
Konklusion: Køligt og kraftigt
Da vi anmeldte det oprindelige GTX 580, uddelte vi fire stjerner. Til sammenligning sænker Zotacs nye kleppert støjniveauet yderligere, hamrer drifttemperaturen i bund med godt og vel 20 grader og sparker ydelsen et nøk i vejret.
Med de tydelige forbedringer in mente ser vi os nødsaget til at smække et femtal på bordet, for Zotac har produceret et GTX 580-kort, der spiller på næsten alle de rigtige tangenter og tilmed imponerer os.
Kun kortets fysiske størrelse og prisen, der er væsentligt højere end de aktuelt billigste GTX 580-modeller baseret på standardkonstruktionen, forhindrer en topkarakter.
Zotac GTX 580 AMP!2 Edition er et anbefalelsesværdigt kompromis for de mest kravstore brugere og spilfanatikere, der imidlertid ikke vil gå hele vejen og overveje et grafikkort baseret på to grafikprocessorer.
Sidstnævnte kan i visse tilfælde stadig ryste et driverproblem eller to af sig, så indtil videre kan Zotac med dette enkeltkernebaserede grafikkort prale med at have bedrevet en alfahan, der indgyder respekt - især i kombination med et tilsvarende forvokset display, så den forhøjede hukommelsesmængde for alvor kommer i spil.
Det tæller også på plussiden, at Zotac forlænger kortets garantiperiode med yderligere tre år, så du lander på samlet set fem år, hvis du registrerer produktet på producentens webside.