Læs også:
Danskerne tvinges til online-selvbetjening i 2012
Nu begynder den offentlige jagt på it-svage danskere
Tirsdag blev statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) økonomiske reformpakke frem mod 2020 lagt ud til den danske befolkning.
"Regeringen præsenterer med Reformpakken 2020 det solide fundament, der kan bringe Danmark helt ud af krisens skygge," lyder indledningen på den 334 sider tykke redningsreform, der indeholder flere passager med løfter om øget digitalisering i Danmark.
Træder på it-speederen
Regeringen skriver i sin reformpakke, at den vil arbejde hen i mod effektiviseringstiltag på tværs af kommuner og regioner.
Det skal blandt andet ske ved hjælp af digitale løsninger, som kan automatisere arbejdsgange, sikre sammenhæng på tværs af sektorer og lette borgerens kontakt med det offentlige.
"Indsatsen med digitalisering i den offentlige sektor intensiveres. Provenugevinsterne kan anvendes i takt med, at de realiseres," hedder det blandt andet i rapporten.
Vi må vente
Her bliver der samtidig peget på, at gevinsterne kan bruges på kerneområder som eksempelvis uddannelse, sundhed og socialområdet, hvor der også skal indføres velfærdsteknologi for at sikre besparelser og øget borgerservice.
Hvilke konkrete automatiserede arbejdsgange og velfærdsteknologier danskerne bliver mødt med i de næste 10 år, skriver regeringen derimod ikke så meget om i sin reformpakke.
Svar på de spørgsmål kunne dog komme inden for et par uger, når regeringen, KL og Danske Regioners digitaliseringsstrategi for det offentlige frem til 2015 kommer ud af trykken.
Obligatorisk selvbetjening
Af mere håndfaste digitaliseringstiltag i Reformpakken 2020 peger regeringen på, at der i selvbetjeningsløsninger ligger et effektiviseringspotentiale, der endnu ikke er blevet realiseret.
"Dette effektiviseringspotentiale skal blandt andet realiseres ved, at selvbetjeningsløsninger bliver mere simple og lettere tilgængelige, samt at det skal være obligatorisk at anvende udvalgte digitale løsninger," hedder det i reformpakken.
Samtidig skal der arbejdes mere målrettet med at udbrede digitaliseringen til velfærdsområder via blandt andet ABT-fonden, som i perioden 2009 til 2015 har fået tilført tre milliarder kroner.
Her fremhæver regeringen eksemplet med Det Fælles Medicinkort, som gør det muligt for læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale at se en patients medicinhistorik på computerskærmen og dermed reducere tiden til medicinering og medicineringsfejl.
Læs også: